Guvernul mitralieră

Foto: Dan Bodea

Îmbărbătaţi de păstrarea fotoliilor de la Palatul Victoria şi ca să mai şteargă, în preajma alegerilor, din ruşinea lăsării de izbelişte a copiilor înaintea începerii anului şcolar, membrii cabinetului Orban intră într-o frenezie a legiferării în regim de urgenţă.

Acuzat îndeobşte de a nu fi realizat concret nimic în şase luni de mandat, guvernul compensează printr-o aritmetică a posibilului. În şedinţa de joi, au fost aduse în discuţie după cum urmează: trei ordonanţe de urgenţă şi patru hotărâri în analiză; şapte ordonanţe de urgenţă şi 11 hotărâri adoptate; un proiect de lege şi şase memorandumuri adoptate.

Dintre toate se distinge ordonanţa de urgenţă aflată în analiză, care stabileşte că alegerile parlamentare vor avea loc în 6 decembrie, la două luni după alegerile locale de la care liberalii aşteaptă să primească o gură de oxigen. Din noianul de măsuri anunţate joi, cele mai multe se adresează categoriilor apropiate de vot partidului liberal. După ce le-au refuzat pensionarilor măririle prevăzute prin lege, guvernanţii dreptei promit să finanţeze cu banii economisiţi sectorul privat, de unde îşi extrag cele mai multe voturi.

Cadorisirea alegătorilor de încredere în preajma scrutinelor electorale este un obicei politic transpartinic. Timp de doi ani, în răspărul legii, social-democraţii au amânat mărirea cuvenită a pensiilor cu scopul precis de a-i impresiona pe pensionari cu o creştere spectaculoasă înaintea alegerilor. În cele din urmă, pragmatismul cinic al PSD a contribuit la impasul în care se găsesc vârstnicii sub guvernarea dreptei. Când guvernul PSD s-a prăbuşit, angajamentele politice ale stângii s-au pierdut. Odată cu ele, şi speranţele pensionarilor.

În apropierea alegerilor, mai ales dacă sunt disputate, partidele şi politicienii subordonează aproape totul căutării victoriei. Alegerile sunt un indicator al moralităţii în declin, de grup, dar şi individuale. Parlamentari, primari, aleşi locali se desprind de apartenenţele anterioare şi negociază transferuri care sunt cu fiecare ciclu electoral tot mai puţin verosimile. Frăţietatea cu dracul nu mai scandalizează nici de formă. Pentru a se asigura că nu va fi cvorum la moţiune, PNL a negociat inclusiv cu cele mai retrograde figuri din PSD, oameni marginalizaţi de noua conducere a partidului. Deputatul zis Mitralieră a primit accept de tir la PNL, eventual, la poligonul pe care îl construieşte în apropierea casei ministrul educaţiei, în lungul timp liber pe care i-l conferă inactivitatea de la minister. Cel puţin alţi patru parlamentari foarte apropiaţi fostei conduceri social-democrate s-au transferat la PNL, ca răsplată pentru boicotarea moţiunii. Nemaigăsindu-şi loc în PSD, moştenirea politică a lui Liviu Dragnea îşi demonstrează trăinicia în PNL.

Distribuie:

Postaţi un comentariu