Greenpeace a reînceput adunarea semnăturilor împotriva construirii unei noi centrale nucleare

Greenpeace România a reînceput adunarea semnăturilor împotriva proiectelor de construire a unei noi centrale nucleare pe teritoriul României şi a reactoarelor 3 şi 4 la Cernavodă, a declarat sâmbătă, pentru Agerpres, Alexandru Riza, coordonator de campanie pentru România.

„Ne aflăm la Saschiz, în judeţul Mureş, pentru a strânge semnături în cadrul petiţiei noastre împotriva construirii de noi reactoare nucleare. Practic campania de strângere a semnăturilor am început-o în 2009, un timp s-a oprit, însă acum a fost reluată, până în prezent am adunat 30.000 de semnături. Ideea e că s-au adunat mai multe semnături până s-au retras investitorii de la reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă şi în momentul respectiv ne-am gândit că s-a terminat, proiectul este mort. Dar apoi a apărut în funcţia de prim-ministru domnul Victor Ponta, care a reluat tot procesul şi se zbate să găsească alţi investitori pentru acest proiect”, a spus Alexandru Riza.

El a spus că voluntarii Greenpeace România încearcă să adune din ţară 100.000 de semnături pentru a le trimite în Parlament, pentru a se obţine un vot al Legislativului în privinţa construirii de centrale nucleare pe teritoriul ţării.

Potrivit directorului executiv Greenpeace România, Crisanta Lungu, organizaţia protestează de peste 40 de ani împotriva folosirii energiei nucleare.

„Campania are mai multe aspecte, deciziile au fost luate fără consultarea populaţiei. Avem procese pe rolul instanţelor de judecată, dar şi plângeri la forurile internaţionale. În paralel propunem soluţii. Un studiu realizat arată că până în anul 2050, România poate să aibă peste 84% din energie care să provină din surse regenerabile, este Energy Revolution. Ce se întâmplă în Europa indică acest trend. Sunt ţări în Europa care şi-au stabilit acest obiectiv, cum ar fi Danemarca, Islanda – sunt ţări care se pot susţine din energie regenerabilă şi este nefiresc ca acest potenţial noi să nu îl putem valorifica. Dorim să investim în energie nucleară atunci cânt toate ţările practic renunţă la acest lucru”, a încheiat Lungu.

Distribuie:

Postaţi un comentariu