Foto | Exproprieri cu scandal pentru prelungirea pistei de la Aeroport: Vă bateți joc de proprietățile noastre!

Foto: Transilvania Reporter

A fost scandal astăzi la ședința consilierilor județeni pe tema cuantumului despăgubirilor accordate pentru terenurile care vor fi expropriate în vederea realizării prelungirii pistei de aterizare de la Aeroportul Internațional Cluj-Napoca. Proprietarii de terenuri sunt indignați de sumele propuse pentru despăgubire, anume între 45-80 de bani pe metrul pătrat de teren, un preț cu mult sub prețul pieței, suma totală propusă pentru despăgubiri fiind de… 47.000 de euro pentru o suprafață de circa 40 de hectare de teren.

Oamenii, care au dat năvală la ședința consilierilor județeni, spun că au mai avut discuții pe tema exproprierilor și în 2009-2010, perioadă în care s-a convenit și asupra unui preț decent, chiar dacă și acela era unul considerat sub prețul pieței de atunci.

Vă bateți joc de proprietățile noastre. Sunt terenuri pentru care s-a luptat în războaiele mondiale”

”De cel puțin 10 ani vă bateți joc de proprietățile noastre din Someșeni și Apahida cu acest proiect megalomanic. Ne-ați călcat în picioare proprietățile, am ajuns în instantă, am câștigat absolut toate procesele care au fost. Adică,chiar dacă atunci ni s-a oferit 17 euro pe metru pătrat, am ajuns la 25, 30, chiar 50 de euro/mp. Însă ceea ce doriți să faceți astăzi nici nu-l pot califica.

Consiliul Județean are astăzi la dispoziție 47.000 de euro. Ce vreți să faceți cu aștia 47.000 de euro? Să expropriați 40 de hectare de teren, la prețuri de 45-80 de bani/mp. Costul devierii Someșului este undeva pe la 15 milioane de euro, iar dumneavoastră vreți să expropriați cu 47.000 de euro cele 40 de hectare de teren, ca să ne trimiteți pe noi pe toți, circa 350 de persoane, în instanță. Ca să ce? Ca să ne câștigăm dreptul de a ajunge de la 45 de bani, la cât?

Mie îmi expropriați 1.000 mp, știți ce înseamnă asta? 1.000 mp înseamnă 450 de lei, conform cu ceea ce vreți să votați dumneavoastră astăzi. S-a ajuns cu acest proiect la o situație de neimaginat. Vă rog să rețineți, exproprierea este forma extremă prin care statul îți poate lua proprietatea. Bun, ți-l ia,însă îți oferă o dreaptă și justă despăgubire, astfel încât a doua zi eu să pot să-mi iau aceeași o mie de metri la un kilometru, la doi, la o sută de metri mai încolo. Vă rog să-mi spuneți, cu 45 de bani pe metru pătrat,oamenii pe care -i vedeți aici în sală, oameni în vârstă, ce să facă cu ei? O să poată să-și ia cu 450 de lei o mie de metri pătrați de teren în Cluj sau oriunde altundeva?

Nu știu de ce se dorește această continuare a proiectului fără să fie bani, domnilor! Nici măcar bani pentru devierea Someșului nu cred că aveți bugetați, poate doar pentru a mai face încă zece metri de albie de Someș. Și atunci? Unde este graba? Aceste terenuri au aparținut bunicilor noștri, s-a luptat în războaie mondiale pentru ele, din aceste terenuri s-au ținut copiii la școală sau la facultate.”, le-a spus consilierilor județeni Radu Rusu, președintele Grupului de Inițiativă al Expropriaților din Someșeni.

Ceea ce facem noi se numește o atingere a dreptului constituțional la proprietate”

”Și eu sunt un om care cunoaște valoarea pământului. Sunt un om care cumpără pământ. Eu sunt din Borșa, acolo un hectar de teren arabil pe deal se vinde cu până la 3.000 de euro. Aici nu știu cum arată exact pământul acesta, dar 45 de bani înseamnă 4.500 de lei, sub o mie de euro deci. Într-adevăr, dacă asta este suma propusă pentru expropiere, este bătaie de joc. Societățile astea care fac evaluări să știți că sunt în mare parte neprofesioniste și atunci se ajunge la astfel de aberații. Cred că ceea ce facem noi acum este o atingere a dreptului constituțional la proprietate. Nu este neapărat vina ConsiliuluiJudețean pentru acest lucru, e vina acestor societăți care au făcut o evaluare greșită.

Cred că ar trebui să inițiem o nouă licitație pentru a putea evalua aceste suprafețe la prețul lor real. Sigur că această expropriere este necesară fiindcă este una în interes public. Și aeroportul trebuie dezvoltat, dar și oamenii trebuie să primească o justă răsplată pentru bunul lor. Eu personal nu voi susține să despăgubim oamenii la aceste sume derizorii, cum nu cred că o vor face nici colegii mei liberali. Pentru că, de-a lungul istoriei, PNL a avut un respect maxim pentru proprietatea oamenilor. Nu, purtăm oamenii prin tribunale,oamenii cheltuiesc, dar vor câștiga într-un final. Noi vom ajunge să plătim suma reală, vom plăti despăgubiri și penalități, vom ajunge pe la CEDO. Deci, cred că ar trebui să procedăm înțelept, să expropriem, dar să plătim oamenilor bani la justa valoare a pământului. De altfel, în noua mea calitate de consilier al ministrului agriculturii voi aduce la cunoștința lui situația de aici și voi cere inclusiv implicarea ministrului în rezolvarea acestei situații litigioase.”, a spus în intervenția sa, Dorel Secară, consilier județean PNL.

Să împăcăm și capra, dar să rămână și varza”

”Eu cred că trebuie să împăcăm și capra, și trebuie să rămână și varza. Noi,UDMR, propunem amânarea acestui proiect și, dacă se poate, reluarea expertizelor și a tot ce ține de acest subiect. Țin să vă anunț că, din păcate, nici Consiliul Județean și nici alte foruri nu trag linii între extravilan și intravilan. Știu că pe piață nu se ține cont de acest lucru, trebuie să ne menținem în prevederile legale”, a spus și consilierul județean din partea UDMR, Balla Francisc.

”Despăgubirea pentru exproprieri se face în baza unui raport de evaluare, raport care se întocmește de către un expert ANEVAR și care trebuie să respecte prevederile legii 255/2010 privind exproprierea de utilitate publică, respectiv, să se raporteze efectiv la expertizele întocmite de Camerele Notarilor Publici.Înainte de începerea acestui proces de expropriere, a fost întocmit acest raport în 2015. În acest monment se derulează etapa a II-a acestui proces.”, a spus și Ștefan Iliescu, directorul Direcției Juridice din cadrul Consiliului Județean Cluj.

Paradoxal, un alt punct de pe ordinea de zi a ședinței consilierilor județeni prevedea aprobarea unui proiect de hotărâre pentru un teren similar celor aflate în dispută, aflat în exact aceeași zonă, privitor la o sentință judecătorească în care se acorda proprietarului despăgubiri în valoare de 10,5 euro/mp.

”Noi nu putem să facem decât un lucru care se află într-un cadru legal. La etapa I din exproprieri am întâmpinat aceleași probleme. Noi am fost cei care i-am sfătuit pe oameni să-și caute dreptatea în instanță. Toată lumea a înțeles și acum despre ce e vorba, eu voi propune amânarea acestui proiect de hotărâre. Vom încerca cu aparatul tehnic al Consiliului Județean să găsim o altă modalitate, cu siguranță o altă evaluare, care, cu siguranță, va fi făcută tot numai pe baze legale.”, a spus și președintele de ședință Marius Mânzat, vicepreședintele CJ Cluj.

În cele din urmă, proiectul aflat în dispută a fost amânat, cu votul ”pentru” al tuturor celor 34 de consilieri județeni prezenți la ședință.

Dubla măsură, bat-o vina

Proprietarii terenurilor spun însă că nu-și pun mari speranțe în evoluția favorabilă ulterioară a lucrurilor și amenință că își vor căuta dreptatea prin toate mijloacele posibile, inclusiv printr-un proces la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

Interesant este că, nu mai departe de vara acestui an, pentru pentru realizarea Parcului industrial TETAROM 5 de pe raza comunei Luna, evaluarea terenului de 115 hectare s-a făcut la o valoare de 4.361.630 lei, adică aproape un milion de euro, sumă absolut uriașă comparativ cu cei doar 47.000 de euro oferiți acum proprietarilor de terenuri din zona Someșeni-Apahida.

Distribuie:

Postaţi un comentariu