FOTO | Cum era să aibă cartierul Bună Ziua prima creșă

Cartierul Bună Ziua este relativ nou construit, dar într-o dezvoltare imobiliară fulminantă. Mii și mii de oameni locuiesc deja în această zonă a Clujului, însă problemele de care se lovesc de la o vreme le fac viața tot mai amară. Ne referim aici la un acces destul de anevoios cu transportul în comun spre centrul orașului și celelalte cartiere, la principala arteră a cartierului, strada Bună Ziua care, în actuala sa configurație nu mai face deloc față traficului uriaș din zonă, la lipsa locurilor de joacă pentru copii și a parcurilor. Una dintre problemele cele mai mari este însă lipsa creșelor și a grădinițelor. Cu atât mai hilară este situația din momentul de față, în care primăria a găsit în sfârșit un spațiu pentru prima creșă din cartier, iar proiectul este respins chiar de locuitorii din Bună Ziua, care se opun vehement acestui demers.

De la ”faceți copii”, la ”n-avem spații, dar nici acceptul locuitorilor”

Iîn toamna anului 2013, primarul Emil Boc declara entuziast, într-o conferinţă de presă, că obiectivul primăriei este ca municipiul Cluj-Napoca să depăşească capitala țării în materie de calitate a actului educaţional, și asta pornind de la nivelul preşcolar până la cel universitar.

“Anul viitor (2014, n.red.) vom reuşi să acoperim toate solicitările care există în Cluj-Napoca pentru locuri în creşă. Mesajul meu este: Faceţi copii, primăria Cluj-Napoca acoperă toate locurile”, spunea atunci primarul Clujului.

După aproape 6 ani, ce să vezi, nu doar că la Cluj nu s-a rezolvat problema locurilor în creșe, ci asistăm la o adevărată criză a acestora.

În Bună Ziua nu avem niciun teren care să fie disponibil pentru o asemenea utilitate”, este fraza pe care o repetă obsesiv în ultimii ani reprezentanții primăriei. De parcă asta nu ar fi fost de ajuns, am trăit acum s-o auzim și pe asta: ”am găsit spațiu pentru mai mult decât necesara creșă din Bunză Ziua, dar nu ne lasă vecinii s-o facem!”

La începutul anului, Emil Boc anunța optimist pe pagina sa de facebook că municipalitatea a identificat mult-așteptatul loc unde să fie înființată prima creșă din cartier, doar că elanul acestuia a fost curmat după doar cîteva luni tocmai de cei cărora le era destinată creșa cu pricina: ”Ne-am izbit de un refuz categoric al vecinilor din Bună Ziua de a construi o creșă. Am rămas consternat de acest lucru. Nu vor pur și simplu să aibă creșă în preajmă.”, a declarat recent, la Realitatea FM Cluj, primarul Emil Boc.

Acestuia i-a urmat la scurt timp și viceprimarul Dan Tarcea: ”Cred că este mai mult un moft din partea proprietarilor din zonă, la fel cum se întâmplă și în alte proiecte care sunt contestate de concetățenii noștri”.

Proiectul primei creșe din Bună Ziua va fi abandonat

Cârcotași din fire, ne-am spus că n-o fi chiar așa, convinși că adevărul e pe undeva la mijloc. Doar că realitatea ne-a demonstrat că, într-adevăr, creșa de pe strada Ștefan Luchian nu se va mai face în vecii veciilor, tocmai din cauza celor care locuiesc aici.

Este vorba de o clădire care aparține Bisericii Reformate și pe care doresc să ne-o dea în folosință gratuită pe o perioadă de 7 ani pentru a amenaja o creșă. Este o clădire suficient de mare care permite înființarea chiar și a patru grupe de copii, și asta cu doar câteva amenajări suplimentare”, ne-a declarat viceprimarul Clujului, Dan Tarcea.

Pentru ca proiectul să fi fost demarat, mai trebuia doar ca imobilului, care acum apare în extrasul de Carte Funciară ca și casă de locuit, să-i fi fost făcută schimbarea de destinație în creșă, și să fi fost obținut acordul notarial al vecinilor.

Un vechi proverb românesc spune că ”prostul nu-i prost destul, dacă nu-i și fudul”. Din păcate, cam așa au stat lucrurile și în acest caz.

Am purtat mai multe discuții cu proprietarii din zonă, la care au participat atât reprezentanții primăriei, dar și directoarea de la Centrul bugetar de creșe, dar oamenii nu vor sub nicio formă să-și dea acceptul pentru transformarea clădirii în creșă. Oamenii spun că este un drum privat, dar asta nu are importanță, pentru că respectiva clădire are cotă parte din drumul care oricum este deschis circulației publice. Mai mult, au fost destui care au spus că nu vor să aibă atâția copii în zonă, din cauza gălăgiei pe care ar face-o aceștia, iar lucrul ăsta i-ar deranja.”, a mai spus Dan Tarcea.

Date fiind motivele enumerate, dar și lipsa acordului din partea locuitorilor de pe Ștefan Luchian, proiectul creșei va rămâne doar un vis frumos.

Din păcate avem de-a face și cu astfel de persoane care refuză să-și dea un acord pentru o chestiune de utilitate publică. Ar fi fost prima creșă din zonă, o zonă unde locuiesc foarte mulți tineri, este o zonă în care este absolut necesar să se construiască o astfel de funcțiune. Din păcate ne-am lovit de acest aspect peste care nu avem cum să trecem. Dacă nu ajungem la un acord cu vecinii și nu găsim niciun fel de variantă, nu putem face creșa pe care ne-am dorit-o în acea zonă, nu putem face investiții într-o clădire pe care nu putem s-o folosim ulterior. Din nefericire, vom fi nevoiți să abandonăm acest proiect, însă țin să le mulțumesc celor de la Biserica Reformată pentru această deschidere pe care ne-au arătat-o pentru întreaga noastră comunitate.”, a încheiat viceprimarul Dan Tarcea.

O creșă este ultimul lucru pe care ni-l dorim aici”

Să recunoaștem, strada Ștefan Luchian nu este deloc un bulevard, dar nici o uliță, în zonă este destulă aglomerație, multe mașini, și magazine de tot felul, dar asta nu justifică pe deplin îndărătnicia riveranilor în a permite ducerea la bun sfârșit a unui proiect benefic, până la urmă, comunității în care-și duc traiul.

Strada Ștefan Luchian

”În ultimii ani s-au construit aici un Bikeshop, un Panemar, un magazin Moldovan, un Centru de Pediatrie și un magazin pentru mobilă. Strada este extraordinar de aglomerată și devine din ce în ce mai greu să locuiești în zonă. Locatarii de pe Ștefan Luchian nu au parte de liniște de câțiva ani buni. Prin urmare, o creșă cred că este ultimul lucru care ni-l dorim.

Uitați-vă și dumneavoastră câte mașini pe stradă. Nu avem unde parca, nu avem unde să întoarcem mașinile. Închipuiți-vă că apar dintr-odată încă alte 20-30 de mașini odată cu creșa despre care vorbiți. Nici vorbă, nu putem accepta așa ceva”.

Sunt doar două dintre opiniile celor care nu doresc o creșă pe strada lor..

”Din păcate nici noi nu cunoaștem motivele pentru care vecinii resping proiectul de creșă în zona respectiva. Ce stim, este că locuitorii din cartier au mai făcut petiții la primărie pentru a construi creșe și grădinițe publice, doarece există doar private în momentul de față. Am făcut o cerere, cu nr. de înregistrare 186420/5/03.04.2019, la care încă n-am primit răspuns, în care am solicitat să ni se spună dacă exista un plan pentru acest cartier, si de asemenea am cerut informatii și despre creșele, grădinițele și școlile care trebuiau să existe deja în urma autorizării diverselor ansambluri imobiliare, Bonjour și zona Nicolae Drăganu-Vasile Conta.”, ne-au spus și cei care administrează pagina Cartierul Bună Ziua de pe facebook.

Anul trecut, în municipiul Cluj-Napoca au existat 1.142 de locuri în creșele publice, iar anul acesta cifra a ajuns la 1.232, după darea în folosință a creșei de pe strada Donath, pentru care s-a cheltuit aproape un milion de euro. Din nefericire, în dreptul cartierului Bună Ziua stă, ca și în trecut, cifra zero la acest capitol, iar situația nu pare a se schimba nici în perioada următoare.

Distribuie:

Nu există Comentarii

  1. Anonim says:

    Ce nebunie. Oamenii care s-au mutat in cartierul Buna Ziua credeau ca o sa fie liniste intotdeauna? Mai ales ca zona este in plina crestere de aprox 8/10 ani? Noi blocuri vor fi construite, cu mai putine parcari, etc? Si asa locatarii din cartier isi taie copacul de sub ei, fiindca vor sta in trafic pe str. Buna Ziua, Calea Turzii pana ce ajung la cresa/gradinita/scoala cea mai apropiata. Cate minte au unii…

Postaţi un comentariu