Dr. Patriciu Achimaș-Cadariu: „Voi propune un referendum pe Sănătate ca să știm încotro mergem și ce vrem.”

Foto: Dan Bodea

Institutul Oncologic „Prof. dr. Ion Chiricuță” Cluj-Napoca a inaugurat vineri, 30 iulie, cea mai nouă Clinică de Hematologie din România. Investiția, realizată din fonduri asigurate de către Ministerul Sănătății, se ridică la aproximativ 29 milioane de lei și va permite realizarea procedurii de transplant medular și la Cluj-Napoca, extinzând astfel capacitatea de transplant medular la nivel național.

Inițiativa  a fost a medicului Patriciu Achimaș-Cadariu, practic a fost ideea principală a proiectului său de management pe când conducea Institutul. „Din 2014 am început să lucrăm la acest proiect. Au trecut… încă nu sunt 10 ani și este finalizat. Am avut sprijinul tuturor partidelor și de la PSD și de la PNL, UDMR și USR-PLUS, ca și al primarului Emil Boc. Toată lumea și-a dat mâna. Așa e bine să fie, așa trebuie, pentru că astfel de obiective ne privesc pe toți. Clinica este realizată la cele mai noi standarde pentru că era mare nevoie de așa ceva. Am spus și am insistat să realizăm registrul cancerului și programul de screening de cancer de col uterin și iată că acolo ne putem alinia la situația statistică din Europa. Ne trebuie voință, viziune și colaborare. Nu avem încotro, trebuie să facem eforturile necesare să ajungem și noi la nivelul altor state. De alfel, spun acum în premieră, voi propune un referendum pe Sănătate ca să știm încotro mergem și ce vrem”, a spus fostul ministru Achimaș-Cadariu, în prezent președinte al Grupului pentru combaterea Cancerului, structură constituită în Parlamentul României.   

Proiectul a fost susținut și de colegii lui Achimaș-Cadariu, după cum spunea acesta, trei generații diferite de manageri s-au unit într-o idee și așa a fost posibilă finalizarea ei, prin continuitate.

Construcția prevede o structură dispusă pe patru niveluri, care include 56 de paturi pentru servicii medicale acordate în regim de spitalizare continuă și 7 paturi pentru servicii medicale în regim de spitalizare de zi, astfel:

  • Parter: 7 paturi (spitalizare de zi)
  • Etajul 1: 16 paturi (4 saloane cu 3 paturi și 2 saloane cu 2 paturi)
  • Etajul al 2-lea: 24 de paturi (6 saloane cu 3 paturi și 3 saloane cu 2 paturi, pentru Anestezie și Terapie Intensivă)
  • Etajul al 3-lea: 16 paturi (6 saloane cu 1 pat pentru transplant medular și 5 saloane cu 2 paturi pentru pretransplant)

Noua Clinică de Hematologie va prelua întregul personal medical care funcționează în prezent în Secția de Hematologie a IOCN și care numără 9 medici, 1 psiholog, 31 de asistente medicale, 12 infirmiere, 10 îngrijitoare, 3 brancardieri și personal auxiliar.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

În ultimii doi ani, în Secția de Hematologie de la Institutul Oncologic „Prof. dr. Ion Chiricuță” au fost înregistrate 38.222 de consultații, astfel: 20.622 de consultaṭii în anul 2019, respectiv 17.600 de consultaṭii în anul 2020 în ușoară scădere, dat fiind contextul pandemic.

Medicul hematolog Delia Dima are 44 de ani. Ca să ajungă medic primar în această specializare a parcurs facultatea de medicină timp de 6 ani, rezidențiatul de 5 ani, doctoratul încă 5 ani urmat și de o specializare în transplant medular în Franța. Ne arată cu mândrie cum în noua clădire saloanele sunt imaculate, au filtru de igenizare a aerului în plafoane, filtru de purificare la apa, băi cu acces la duș cu căruciorul, aparatură de ultimă generație la terapie intensivă. Abia așteaptă să înceapă programul de transplant medular în care ar dori să se implice. „Am fost în străinătate și am văzut cum sunt dotați acolo și ce condiții au. Mai devreme sau mai târziu și în România, în mai multe locuri va trebui să fie așa, pentru că de aceste condiții depind viețile oamenilor. Trebuie să fii foarte pregătit ca medic dar și mediul contează, dacă nu este perfect adaptat, igenic și performant, nu poți ajunge la performanțe.”

Secția de hematologie a funcționat până acum într-o clădire istorică din centrul vechi al orașului. Condițiile au fost îmbunătățite treptat, dar fără mari câștiguri, astfel încât nu s-a putut ajunge la nivelul cerințelor actuale. Realizarea unei clinici noi este o performanță pentru România are în ultimii 30 de ani a construit foarte puține spitale.  

În 1929, un vizionar, profesorul Iuliu Moldovan, fonda Institutul pentru Profilaxia și Tratamentul Cancerului la Cluj, până acum  sediul Hematologiei, care arată foarte puțin schimbat față de 1929. „Vizionari au fost în toate etapele de dezvoltare ale acestui Institut”, spune Patriciu Achimaș într-un ziar de specialitate, „Părinții noștri fondatori sunt Gineco-oncologici, de aici și numărul mare de cazuri, însă nu ne rezumăm exclusiv la aceste localizări.”

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Distribuie:

Postaţi un comentariu