Doar 12,2% dintre facultățile care și-au anunțat programul vor începe integral online pentru studenții de anul I

Foto: Dan Bodea

Alianța Națională a Organizațiilor Studențeşti din România a informat, luni, că 12,2% dintre facultățile care au publicat scenariul de funcționare vor începe anul universitar pentru studenții de anul I integral online, în timp ce 52,2% vor funcționa hibrid (cursuri – online, seminare şi laboratoare – fizic) şi 35,59% integral fizic.

„Pentru studenții de anul I, 12,2% dintre facultățile universităților din România care au publicat până astăzi scenariul de funcționare pentru debutul anului universitar 2021-2022 vor începe integral online, în timp ce 52,2% vor funcționa hibrid (cursuri – online, seminare şi laboratoare – fizic) şi 35,59% integral fizic. În acelaşi timp, este important de subliniat că va fi o strategie perdantă dacă se consideră că inițierea în mediul universitar se poate realiza pentru aceşti studenți fără adaptarea la contextul pe care l-au avut în liceul desfăşurat cel puțin parțial online şi fără evaluări diagnostice şi remedii. Pentru ceilalți studenți, 12,2% dintre universități vor începe în scenariul online, 52,88% în scenariul hibrid şi 34,92% integral fizic”, spun reprezentanții Alianței Naționale a Organizațiilor Studențeşti din România (ANOSR).

Organizația critică faptul că anul universitar 2021-2022 începe „sub semnul acelorași probleme acute” ale studenților.

Potrivit ANOSR, centrele de vaccinare promise şi facilitățile pentru studenții vaccinați “au rămas până acum, cu excepții notabile” la o parte dintre universități, „simple anunțuri”.

„Chiar şi cu măsuri energice şi respectarea cu strictețe a normelor sanitare, universitățile marilor centre universitare vor putea fi puse în fața riscului semnificativ de a reintroduce scenariul integral online la câteva săptămâni de la începerea anului universitar, după ce studenții s-au cazat în cămine sau în chirie. Deşi pandemia putea reprezenta contextul în care căminele studențeşti, recunoscute pentru condițiile insalubre, puteau fi renovate, studenții se vor întoarce la aceleaşi condiții, dar cu mai puține locuri în mai multe universități din cauza restricțiilor sanitare. De parcă nu ar fi fost de ajuns, creşterea prețurilor la energie şi gaz ar putea fi o lovitură decisivă pentru studenți, dacă Guvernul României şi universitățile nu găsesc de urgență o soluție pentru a atenua aceste creşteri, prin subvenții specifice pentru studenții căminişti şi cei care stau în chirie”, afirmă reprezentanții ANOSR.

Studenții vor începe anul universitar 2021-2022, arată aceştia, „fără dreptul la transport feroviar gratuit, fără actualizări minimale” ale cuantumului burselor studențeşti sau ale burselor etnicilor români de pretutindeni.

„În schimb, s-a reglementat verificarea antiplagiat a tezelor de doctorat din perioada 1990-2016. Deşi măsura este pozitivă, fiind solicitată de ANOSR încă din 2015, în lipsa unor norme metodologice clare şi a unor reguli de procedură stabilite la nivel național, acest proces fie nu se va putea desfăşura optim, fie va fi un simplu exercițiu de imagine. Promisiunile au fost, în schimb, pentru studenți la ordinea zilei – strategii naționale (cea din perioada 2015-2020 este sub 20% implementată), programe de guvernare care au fost uitate mai rapid decât au apucat să fie publicate în Monitorul Oficial sau, mai nou, aşteptarea acțiunilor concrete din “România Educată””, se mai arată în comunicat.

Distribuie:

Postaţi un comentariu