Delicatese franțuzești: Zeci de concursuri, ateliere și dezbateri lansate la sărbătoarea francofoniei

În data de 20 martie, Ziua Internațională a Francofoniei, pe platforma online a Institutului Francez din România, #ElvireChezVous, vă așteaptă o surpriză: celebra operă Oedipe, compusă de George Enescu după un libret în franceză semnat de Edmond Fleg. Difuzarea online vă este oferită în parteneriat cu Opera Națională București, cu susținerea Ministerului Culturii și a Ministerului Afacerilor Externe ale României

Luna martie este luna francofoniei, iar 20 martie este Ziua Internațională a Francofoniei. Cu această ocazie Institutul Francez din România (IFR), împreună cu partenerii săi, propune publicului un program variat și plin de surprize! Pe tot parcursul lunii martie, filialele Institutului din București, Iași, Cluj și Timișoara organizează peste 40 de concursuri, expoziții, ateliere de creație și benzi desenate, webinarii, quiz-uri, recitaluri muzicale și mese rotunde. În contextul sanitar actual, majoritatea acestor evenimente se vor desfășura online.

În acest an tema lunii francofoniei este „Femei francofone, femei rezistente”. Numeroase evenimente vor fi dedicate drepturilor femeilor și locului lor în societate în acest început de mileniu. Cu ocazia Zilei Internaționale a Femeii, pe 8 martie 2021 a fost organizată o conferință despre lupta împotriva traficului de persoane în scopul exploatării sexuale și o dezbatere privind participarea femeilor la viața politică și economică, cu participarea doamnei Anca Dragu, președinta Senatului României, și a ES doamna Laurence Auer, ambasadoarea Franței în România. La aceste evenimente au fost asociate organizațiile societății civile angajate în promovarea drepturilor femeilor. Multe dintre evenimentele Lunii Francofoniei sunt destinate şi tinerilor.

IFR la Cluj lansează concursul de traduceri „Mot à monde” și organizează hackatonul #REplasticHack care caută soluții inovatoare pentru reducerea utilizării materialelor plastice.

IFR Cluj lansează și o serie de dezbateri și ateliere despre industriile culturale și creative. Prima dezbatere este dedicată benzilor desenate și reunește creatori și editori francezi și români.

Un atelier, avându-i ca invitați pe Marius Chivu, scriitor și Adrian Botez, redactor șef Polirom, va fi dedicat strategiilor de scriere și publicare. Nu ratați nici cele două expoziții care vor avea loc în „La Cave”, un spațiu inconturnabil în peisajul cultural clujean.

Distribuie:

Postaţi un comentariu