Cursul „Cum să devenim părinţi mai buni” schimbă mentalități

„Cum să devenim părinţi mai buni” este o componentă distinctă în proiectul „Educaţia de calitate este pentru toţi!”, finanţat prin Granturile SEE 2009-2014, în cadrul Fondului ONG în România. Ea se adresează părinţilor cu un nivel de şcolarizare minim şi vizează crearea de deprinderi şi abilităţi parentale care să le permit să-şi ajute copiii să facă faţă cu succes şcolarizării şi integrării sociale.

Cursurile de educaţie parentală oferite în cadrul acestui program s-au desfăşurat la Câmpia Turzii, în perioada noiembrie 2014 – martie 2015, şi au fost structurate în 8 sesiuni de lucru, cu o durată de două ore fiecare, la care au participat 18 părinţi, alături de copiii lor, beneficiari ai centrelor de zi din localităţile Viişoara şi Câmpia Turzii.

Primele trei întâlniri au fost centrate pe părinţi, pe capacitarea lor de a învăţa cum să aibă grijă de ei înşişi, cum să trateze stresul şi furia, să-şi îmbunătăţească abilităţile de comunicare şi cum să adopte aşteptări realiste de la copiii lor. Următoarele patru întâlniri s-au concentrat în jurul particularităţilor vârstei copiilor (9 – 15 ani), urmărind crearea unor deprinderi de disciplinare pozitivă, de implicare în activitatea şcolară şi susţinere a copilului în frecventarea cursurilor, dar şi de prevenire a abuzurilor. Ultima sesiune a fost una liberă, în cadrul căreia s-a discutat despre aşteptările reciproce părinţi-copii şi s-au exprimat sentimente legate de nevoia de socializare şi valorizare a lor.

Participarea părinţilor la aceste activităţi a avut un impact pozitiv asupra relaţiei lor cu copiii. Astfel, dacă înainte de începerea şedinţelor de educaţie parentală, 12 dintre cei 18 părinţi incluşi în program petreceau mai puţin de o oră, pe zi, cu copilul lor, la final numărul acestora a scăzut la 5. Un alt progres important obţinut în urma acestor sesiuni a fost conştientizarea implicaţiilor vârstei copilului asupra comportamentului lui. Toţi cei 18 părinţi au susţinut, iniţial, că ştiu cum gândeşte şi cum trebuie să se comporte un copil la vârsta copilului lor. La finalul programului, această percepţie s-a schimbat pentru 15 dintre ei.

De asemenea, afirmaţia “dacă nu ai bani, copilul nu reuşeşte să fie bun la învăţătură” a fost considerată adevărată, înainte de participarea la cursuri, de 12 părinţi. La finalul cursurilor, 11 dintre aceştia consideră afirmaţia ca fiind falsă.

În urma evaluării finale, a reieşit că 17 dintre cei 18 participanţi la cursuri conştientizează rolul ataşamentului în dezvoltarea armonioasă a copilului, însuşindu-şi o serie de cunoştinţe despre dezvoltarea acestuia.

Cursurile de educaţie parentală au fost susţinute de Pro Assisto Câmpia Turzii, asociaţie colaboratoare a Fundaţiei Române pentru Copii, Comunitate şi Familie în cadrul acestui proiect.

Distribuie:

Nu există Comentarii

Postaţi un comentariu