ClujHub, spațiul de coworking pentru antreprenori și freelanceri din centrul orașului, transformat în sală de concert pentru Classic Unlimited

Turneul național de muzică clasică de pian Classic Unlimited ajunge marți, 20 septembrie, la Cluj-Napoca. Cel de-al patrulea concert din acest an va fi susținut într-o nouă locație inedită: Cluj Hub, renumitul spațiu de coworking, loc de întâlnire al comunității clujene de business, antreprenorilor și freelancerilor din domeniul IT. Evenimentul va începe la ora 19.00, iar accesul publicului este gratuit. Pentru concertul din Cluj-Napoca, toate locurile au fost deja rezervate. În cazul în care vor exista locuri anulate, o nouă serie de rezervări va fi deschisă pe site-ul oficial Classic Unlimited, cu două zile înainte de eveniment.

Cea de-a șasea ediție Classic Unlimited a debutat în 8 septembrie, cu un prim concert de pian susținut în Biserica Reformată din Beclean și a continuat la Hala Minda din Reșița, fost sit industrial reconvertiti într-un spațiu pentru comunicate și industriile creative și la Mina Petrila din Petroșani. Turneul național de pian care scoate muzica clasică din sălile de concert și o aduce în fața publicului larg, în spații inedite, este susținut de pianistul Bogdan Vaida, inițiator al proiectului. Repertoriul din acest an stă sub semnul feminității și este intitulat „Classic Unlimited – A woman’s touch”.

În cadrul concertelor din turneu, publicul va putea asculta următoarele piese:

  • Johannes Brahms – Intermezzo
  • Franz Schubert – Impromptu op. 90, nr. 3
  • Clara Schumann – Scherzo op. 14
  • Clara Schumann – Nocturna op. 6, nr. 2
  • Mel Bonis – Mélisande, seria Femmes de Legende
  • Mel Bonis – Salomé, seria Femmes de Legende
  • Serghei Rachmaninoff – Preludiu op. 23, nr. 6
  • Ciprian Gabriel Pop – Gaia (2022)
  • Anamaria Meza – Ansia (2022)
  • Frédéric Chopin – Andante spianato și Marea Poloneză, op.22

 

”Repertoriul concertelor din acest an este unul cu totul special. Cinci piese din program au fost scrise de compozitoare – Clara Schumann, Mel Bonis și Anamaria Meza – și sunt, fiecare într-un fel aparte, extrem de inspirate și interesante. Schubert și Rahmaninov sunt prezenți, ca de fiecare dată în ultimii ani, cu un preludiu, respectiv un impromptu, scurte bijuterii muzicale. Concertele vor începe, în tradiția Classic Unlimited, cu un intermezzo de Brahms, iar Cip Pop ne-a scris din nou o piesă superbă, special pentru turneul din acest an. Programul va fi completat de una din lucrările geniale ale lui Frédéric Chopin, ”Andante Spianato și Marea Poloneză”, a declarat pianistul Bogdan Vaida.

Concertele vor continua sâmbătă, 24 septembrie, la Casa Memorială ”George Enescu” din Sinaia și duminică, 25 septembrie, la Biserica Evanghelică din Făgăraș. În total, 10 spații inedite din 10 orașe din țară se vor transforma, în această toamnă, în săli de concerte Classic Unlimited. Turneul de muzică clasică îi invită pe cei pasionați de muzică să descopere repertorii clasice, dar și istoria unor locuri minunate din România. Turneul național de muzică clasică susținut de pianistul Bogdan Vaida din acest an se desfășoară în perioada 8 septembrie – 7 octombrie, în următoarele locații:

 

  • 8 septembrie – Biserica Reformată – Beclean
  • 20 septembrie – Hala Minda – Reșița
  • 11 septembrie – Mina Petrila – Petrila
  • 20 septembrie – Cluj HUB – Cluj-Napoca
  • 24 septembrie – Casa memorială „George Enescu” – Sinaia
  • 25 septembrie – Biserica Evanghelică din Făgăraș
  • 30 septembrie – FIX Makerspace – Oradea
  • 1 octombrie – Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței – Sighetu Marmației
  • 6 octombrie – Rubik Hub – Piatra Neamț
  • 7 octombrie – Muzeul ”Vasile Pogor” Casa Junimii – Iași

 

Ca în fiecare an, participarea la concerte este gratuită, cu rezervarea în prealabil a biletului pe site-ul evenimentului: classicunlimited.ro/concerte/.

Bogdan Vaida, clujeanul care s-a îndrăgostit de pian

Classic Unlimited este un proiect inedit dezvoltat de Bogdan Vaida, solistul care în fiecare toamnă pornește în călătorie cu pianul său, pentru a aduce muzica clasică cât mai aproape de oameni. Bogdan a absolvit Academia de Muzică din Cluj și a continuat studiile în Germania, la Hochschule für Musik Freiburg. A cântat și a trăit mult timp la Freiburg, unde în 2015 a demarat proiectul Klassik Mittendrin. Totul a început într-un atelier de motociclete din Germania, unde clujeanul a avut ideea de a scoate muzica clasică din sălile de concert, din dorința de a o face mai accesibilă publicului larg.

Din 2015 încoace, Bogdan Vaida a susținut, în cadrul turneelor Klassik Mittendrin și Classic Unlimited, peste 100 de concerte în cele mai neașteptate locuri din România, Germania și Elveția.

Prin aceste proiecte, el a încercat să ducă muzica mai aproape de oameni, chiar și de cei mai puțin obișnuiți cu sălile tradiționale de concerte sau filarmonici, pe de o parte cântând în locuri în care se desfășoară viața de zi cu zi (ateliere, magazine, birouri, etc.) și pe de alta parte povestind în cadrul concertelor despre lucrurile care i-au inspirat pe compozitori să-și scrie capodoperele.

Classic Unlimited – A woman’s touch” este un proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Evenimentele de la Reșița, Făgăraș, Sighetul Marmației și Petrila sunt parte din proiectul ”Classic Unlimited – The Ladies and the piano”, proiect cultural co-finanțat de Comisia Europeană prin programul Music Moves Europe, respectiv proiectul MusicAIRE. Conținutul acestui proiect și opiniile exprimate sunt exclusiv responsabilitatea autorului. Acestea nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene, aceasta neputând fi ținută responsabilă pentru conținutul materialelor și al proiectului.

Partenerii proiectului sunt: Raiffeisen Bank, Yamaha, Daisler Print House

Distribuie:

Postaţi un comentariu