
Centrul de Coordonare a Intervențiilor la nivelul Administrației Bazinale de Apă Someș-Tisa va fi la Cluj. În zonă vor fi inaugurate două Centre de Intervenție Rapidă

63 milioane de euro pentru „Apele României”
Proiectul „WATMAN – Sistem informațional Managementul Integrat al Apelor – Etapa I” prin care se pun bazele aplicării strategiei naţionale pentru managementul resurselor de apă, inclusiv a situațiilor generate de fenomene hidrologice extreme (secetă și ape mari, poluări sau accidente la sistemul de gospodărire a apelor) în caz de dezastre, elaborată de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP) va fi implementat de Administrația Națională „Apele Române”.
La nivelul Administrației Bazinale de Apă Someș-Tisa, care cuprinde cinci județe (Cluj, Maramureș, Satu Mare, Bistrița-Năsăud și Sălaj), vor fi realizate două Centre de Intervenție Rapidă: primul în județul Maramureș, la Sighetu Marmației – cu arie de acțiune în județele Maramureș și Bistrița-Năsăud și al doilea în județul Satu Mare, în municipiul Satu Mare – cu arie de acțiune în județele Satu Mare, Sălaj și Cluj. Centrele de Intervenție Rapidă vor fi dotate cu materiale/mijloace pentru intervenția în situații de urgență generate de inundații și poluari accidentale: diguri gonflabile, mașini de umplut saci, pontoane cu motor, palplanșe metalice, palplanșe metalice și dispozitiv de bătut palplanșe, tractoare cu remorcă, sisteme de iluminat pe timp de noapte, motostivuitor, laborator mobil, trailere poluare, sistem raclaj, sistem river cat pentru măsurare viteză/debit etc.
Centrul de Coordonare a Intervențiilor va fi la Cluj-Napoca, la sediul Administrației Bazinale de Apă Someș-Tisa. În cadrul dispeceratului de gospodărire a apelor vor fi transmise on-line toate informațiile/datele de la stațiile hidrometrice, baraje, derivații, urmând a fi realizate aplicații/soft-uri electronice care să permită monitorizarea, coordonarea și controlul intervențiilor în situații de urgență generate de inundații si poluări accidentale.
Proiectul presupune două componente majore de intervenție: mărirea gradului de siguranță a construcției hidrotehnice (modernizarea sistemului de monitorizare a barajelor prin montarea de senzoristică pentru parametri care se doresc a fi automați, consolidarea sistemului de monitorizare a rețelelor hidrografice (precipitații solide, lichide, debite etc.), posturi hidrometrice pentru debitele afluenților și derivațiilor, software si hardware pentru controlul și coordonarea exploatării construcțiilor hidrotehnice, echipamente și piese de schimb) și creșterea capacității de intervenție în caz de calamități naturale(realizarea Centrelor de Coordonare a Intervențiilor și a Centrelor de Intervenței Rapidă și modernizarea sistemului de monitorizare a calității apei prin montarea de stații automate).
Populația va fi avertizată în timp real asupra riscurilor producerii de inundații
Implementarea proiectului va avea un impact pozitiv considerabil asupra populației prin faptul că aproximativ 1, 5 milioane de locuitori din zonele vulnerabile vor beneficia de informații, în timp real, privind evoluția și gestionarea fenomenelor hidrologice extreme, iar riscul de producere a acestora va fi diminuat cu 7% la nivelul celor 11 bazine hidrografice din România.
Lucrările de infrastructură propuse, echipamentele și dotările vor fi instalate în puncte distincte pe întreg teritoriul românesc, în toate cele 11 Bazine Hidrografice: Someș-Tisa, Crișuri, Mureș, Banat, Jiu, Olt, Argeș-Vedea, Buzău-Ialomița, Siret, Prut-Bârlad și Dobrogea-Litoral.
Proiectul are o durată de implementare de 12 luni, timp în care va contribui la managementul sustenabil al resurselor de apă în majoritatea zonelor, prin implementarea măsurilor structurale şi nestructurale. Un alt obiectiv al proiectului este reducerea incidenţei dezastrelor naturale ce afectează populaţia României.
Printre obiectivele specifice socio – economice regăsim: întărirea capacității de intervenție în caz de inundații a A.N. „Apele Române”, dar și îmbunătățirea sistemului de alarmare și avertizare a populației din zonele afectate de inundații și reducerea timpului de reacție, în vederea prevenirii efectelor inundațiilor.
Proiectul are o valoare de 63 milioane de euro, din care 85% sunt fonduri europene, iar restul de 15% este cofinanțat de la bugetul de stat.
Cele mai recente articole
Mitropolitul Andrei: „Să ne curățim simțirile”
„Adevărata luptă se duce nu pe câmpul de bătălie, ci în sufletele noastre”
[P] Comunicat de presă lansare proiect „Digitalizarea companiei ASITEL AGENT DE ASIGURARE”
Porți deschise la teatrele din Cluj, de Ziua Mondială a Teatrului
O aventură imersivă în lumea dispărută a dinozaurilor
Clujenii au ocazia să exploreze geniul lui Leonardo Da Vinci într-o călătorie imersivă
Geniul lui DaVinci, într-un spectacol imersiv unic în România, la MINA Cluj
13 filme franceze recente între 20 și 23 martie, la Cinema Victoria din Cluj-Napoca, în cadrul Festivalului Filmului Francez
Știai că poți să cumperi Renault rulate, în leasing, de la dealerul AutoDelRulate? Află de aici cum
Moment istoric la Cluj-Napoca: trei vieți au fost salvate în urma primelor transplanturi medulare
Opinii
OPINIE | Să iubim Crăciunul, pentru că e miracolul vieţii
Peste câteva ore doar, vom simți cu toții bucuria Naşterii Lui. Și vine vremea
De la un palaneț împărțit la trei, în România, la farfuria cu escargots la Ritz
Cineva mi-a reprodus discuția dintre trei tineri studenți care coborau de la
Liberalii oficializează segregarea şcolară, în siajul gândirii USR
Guvernul a identificat două nevoi reale. Pe de o parte, copiii au nevoie să fie
Congresul PNL. Cine strică marfa o plăteşte
Nu daţi vrabia din mână, oameni buni, pe cioara nebună de pe gard, îi conjură
Apocalipsa după UNTOLD. Pista de atletism distrusă, iar gazonul de un milion de euro e înlocuit cu unul de 180.000
An după an daunele materiale provocate de cel mai mare festival de muzică
ADVERTORIAL
Mitropolitul Andrei: „Să ne curățim simțirile”
„În decembrie 1989, tinerii care demonstrau pe străzi, îngenuncheau, ziceau „Tatăl
[P] Comunicat de presă lansare proiect „Digitalizarea companiei ASITEL AGENT DE ASIGURARE”
Comunicat de presă lansare
Știai că poți să cumperi Renault rulate, în leasing, de la dealerul AutoDelRulate? Află de aici cum
Cumpărarea unei mașini noi nu e un lucru ușor, dar, cu partenerul potrivit poate deveni un
Destinație de vacanță
Clujul s-a asociat cu județele Alba și Bihor pentru dezvoltarea turistică a Țării de Piatră din Apuseni
Consilierii județeni au adoptat astăzi proiectul de asociere pe 10 ani între județele Alba,
Ofertă irezistibilă pentru un sejur la mare. A început ”Litoralul pentru toți”
Românii pot petrece, începând de astăzi, un sejur pe litoralul românesc cu preţuri ce
Arteră spre inima Balcanilor (III): Bosnia și Herțegovina, încremenită în proiect