Ce facem cu copiii în lunga vacanță de primăvară: „Când porțile școlilor se închid, porțile noastre se deschid!”

Vacanța „forțată” din această primăvară poate fi prilej de bucurie și relaxare pentru copii, dar, în același timp, poate fi motiv de stres și îngrijorare pentru părinți. O lună în care vor trebui să găsească soluții pentru copiii mici de acasă. Să nu-i lase singuri, să nu-i lase să se plictisească, să nu-i lase departe de carte. Specialiștii spun că vacanța copiilor este o perioadă de explorare spontană prin joc, în care ei se relaxează în afara unui program stabil, și că este foarte benefică pentru dezvoltarea creierului acestora.

Dacă ne amintim cu câtă bucurie trăiam ultimele zile de școală înainte de vacanța de vară, putem înțelege că o vacanță va fi întotdeauna bine primită de elevi. Numai că, în condițiile de restricții din această perioadă de pandemie, bucuria lor este umbrită de constrângeri care altădată nu erau. Și astfel se naște firesc întrebarea: ce pot să facă elevii noștri în această vacanță? Unde pot să-i ducă părinții pe timpul zilei când sunt la serviciu? Ce tabere se oferă, ce activități sunt posibile?

Căutând ofertele de vacanță din Cluj-Napoca și împrejurimi, puteți descoperi că inițiativele private sunt numeroase, dar toate presupun cheltuieli suplimentare. Numeroase asociații, întreprinderi de tip after-school, resorturi, organizează tabere și cursuri de petrecere a timpului liber. Diferența față de alte vacanțe de dinainte de pandemie este că acum se admit mai puțini copii într-o serie de tabără sau într-o grupă de cursuri tematice, maxim 8-10 copii simultan.

Locul unde adulții devin modele

La Minion’s Land „4 săptămâni de vacanță = 4 săptămâni de educație distractivă”. Cele patru săptămâni tematice (săptămâna universului, săptămâna mediului înconjurător, săptămâna sportului și săptămâna meseriilor), cu patru ateliere tematice, patru excursii de neuitat (planetariu, moara de vânt, baza sportivă și picnic în pădure). Din cauza pandemiei, așa cum precizează organizatorii, numărul de copii este limitat. O grupă va avea maximum zece înscriși, iar dacă aveți doi copii, se aplică o reducere de 10% pentru al doilea copil.

Centrul se află în cartierul Gheorghieni pe strada Alexandru Bohățel, numărul 18.

Unul dintre „cursurile oferite de echipa Minion’s Land îi aparține lui Rareș, profesorul de educație a sănătății. Este student al Facultății de Medicină din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca.

Pasiunea lui pentru domeniul medical a luat naștere când era în școala primară și a participat la un proiect „Micii Sanitari”, organizat de către studenții facultății de medicină. Așa că a decis să facă, la rândul său, ce au făcut alți studenți pentru el: să inspire, să educe. „Este fascinant pentru un copil de 7-10 ani să stăpânească acordarea primului-ajutor și alte noțiuni medicale de bază, poate uneori salvatoare de viață, și la rândul său, să fie capabil să transmită informațiile mai departe celor apropiați. Cel puțin, asta am simțit eu și asta m-a determinat să duc ștafeta mai departe, fiindcă la rândul meu am activat în același proiect pe tot parcursul facultății până în prezent”, spune Rareș.

Subiectele abordate de el sunt în principal primul-ajutor și noțiuni de igienă și prevenție. „Consider că a cunoaște acordarea primului ajutor este o responsabilitate civică, și mai mult, o «superputere» de a-i îngriji sau chiar a-i salva pe cei din jurul nostru în orice situație neprevăzută. De asemenea, perioada prin care trecem a scos la iveală mari lacune în ceea ce privește înțelegerea unor noțiuni simple de educație sanitară. Pe de o parte, educând micuții din punct de vedere medical, cu noțiuni adaptate vârstei și nivelului lor de înțelegere, mă voi asigura că generația următoare de adulți va dobândi informațiile corecte, necesare luării unei decizii privind propria sănătate și a celor din jur, iar pe de altă parte, copiii vor putea educa mai departe, la rândul lor, persoanele mai în vârstă din familiile lor, astfel crescând gradul de educare sanitară a populației generale”, mai spune el.

O altă ofertă a echipei Minion’s Land este din lumea muzicală, cursuri acordate de profesorului de pian Laur. Este absolvent al Academiei de Muzică ,,Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, specializarea Interpretare muzicală – pian, sub îndrumarea profesorului Daniel Goiți și a urmat un an de studii la Ecole Normale de Musique de Paris „Alfred Cortot”, sub îndrumarea lui Pavlos Yallourakis. A început studiul pianului la vârsta de 4 ani și a fost laureat al multor concursuri și olimpiade. El însuși un posibil model de dezvoltare personală pentru copii.

Și încă ceva: Minionii pot învăța la atelierele oferite în vacanță ce înseamnă banii, de unde provin, cum pot fi cheltuiți și cum pot face economii.

Școala de Artă ReCreativ așteaptă copiii în perioada vacanței de primăvară (5-30 aprilie) să își dezvolte abilitățile creative. Activitățile pe care le vor desfășura sunt: pictură în tehnici diverse, vizionare de filme de artă, jocuri de artă, desen, modelaj în lut, grafică, istoria artei. De asemenea, cursurile de artă din atelier vor fi alternate cu activități în aer liber. Și acest program extrașcolar se adresează copiilor cu vârsta între 5 și 12 ani.

Acest after school se află pe Str. Dobrogeanu Gherea 14A din Cluj-Napoca, iar programul oferit este de două tipuri: scurt (9:00-13:00 sau 13:00-17:00) și lung (9:00-17:00).

În capsula timpului

After School Camigo de pe strada Deva din Cluj-Napoca va funcționa de dimineață până după-amiaza. Aici s-au desfășurat activități pe timp de iarnă, inclusiv în aer liber, precum și marcarea unor sărbători ocazionale. Școlarii din cadrul after-school Camigo au marcat „Ziua persoanelor cu Sindromul Down” prin purtarea tuturor a șosetelor colorate precum și prin realizarea unor activități din care copiii au aflat mai multe despre acest sindrom. În cadrul acestui proiect s-au implicat atât părinții cât și copiii împreună cu cadrele didactice.

Pentru luna aprilie au pregătit activități de vacanță recuperatorii, activități distractive, activități în natură, activități recreative, activități tip concurs, ateliere de experimente și limbi străine.

Art Point Studio de pe strada Bistriței nr 49 din Cluj-Napoca îi invită pe micii exploratori (6-12 ani), în perioada 12-30 aprilie, la o tabără în care se îmbină experimentele, învățarea și joaca, arta, știința și modelarea 3D pentru a crea o tabără de primăvară de neuitat. Trei săptămâni în care vor studia mișcarea, desenul, vor face prototipuri de mașini, vor construi poduri, trasee și vor crea iluzii în artă, pictează și fac experimente, pentru ca la final să creeze o capsulă a timpului și cadouri pentru cei dragi. Vor petrece cât mai mult timp și în aer liber în curtea atelierului, iar locurile sunt limitate de restricțiile actuale.

First Chapter Afterschool oferă, după modelul de vacanță de vară din anul scolar 2019-2020 și pentru această lună aprilie cât și pentru vacanța de vară 2020-2021 următorul program de activități zilnice, pentru copii între 5 și 12 ani: 09.00 primirea copiilor, 09.30 mic dejun,10.30 activități educative, joc, lectură, 12.00 prânz, 13.00 activități tematice (în funcție de tema principală a săptămânii), excursii, experimente pe înțelesul copiilor, experiențe deosebite în locuri aparte din județul Cluj. Programul se încheie la ora 17. In timpul școlii, pe lângă serviciile de după-școală pe care le oferă (transportul și prânzul incluse), au fost flexibili și pentru școala online, în sediul lor din clădirea Tower 3 a NTT Data din Cluj, programul fiind în timpul școlii până la 17.30.

Pentru copii și părinți

Friendly Kids Club se adresează părinților cu oferte personalizate, flexibile.

Coordonatoarea acestui centru este Monica Nistor, psiholog. „Încă din timpul facultății mi-am dorit să lucrez cu copiii și am început ca voluntar la diverse asociații nonguvernamentale. Ulterior, drumul meu profesional s-a îndreptat către această pasiune, în care am acumulat zece ani de experiență cu copii”, mărturisește ea.

A ales abordarea Reggio în programele centrului educațional atât pentru elevi, în cadrul programului de Afterschool cât și pentru preșcolari, pentru că „abordarea este unică, sistemul Reggio fiind centrat în jurul copilului, iar curricula noastră de activități, ateliere și jocuri este una emergentă, ea formându-se în mod natural din interesele copilului, ceea ce face procesul de învățare plăcut și natural. Ne îndreptăm către confortul emoțional al copilului și al părinților, în primul rând, oferind un mediu prietenos, adaptabil și atent la nevoile fiecărui copil care ne trece pragul”, explică Monica Nistor.

De asemenea, acest program oferă părinților posibilitatea de a-și crea abonamentele conform nevoilor. Astfel, ei pot să îi ducă pe cei mici 2-3 zile pe săptămână și să-i lase la Club numărul de ore dorit, plătind astfel un abonament de tip personalizat.

Înțelegem preocuparea și grija părinților în contextul pandemic actual, astfel că lucrăm cu un număr redus de copii în condiții depline de siguranță, iar dezinfectarea riguroasă a spațiului are loc zilnic. În plus, ieșim la aer, cu cei mici, ori de câte ori este posibil, fie într-un parc de lângă centru, fie în curtea spațiului sau în Parcul Central” adaugă organizatorii.

Friendly Kids Club se află pe Str. Ploiești, la nr. 33, în Cluj-Napoca.

Antreprenor pe o insulă virtuală pustie

Centrul Marvello îi invită pe copii să petreacă vacanța de primăvară alături de ei, într-un program de activități educative și distractive, în acord cu reglementările legale și în condiții de maximă siguranță. Se va lucra cu grupe restrânse de copii, cu vârste între 6 și 12 ani, și se oferă programe specifice de vacanță, într-un mix dinamic de robotică, antreprenoriat, team-building. Programul scurt este de la 9.00 – 12.30 și lung de la 9.00 – 17.00 , cu masa de prânz.

În cadrul activităților, copiii realizează prototipuri de roboți cu ajutorul cuburilor robotice Modular Robotics Cubelet și al accesoriilor lor speciale: roți, senzori, difuzoare, lanterne etc. Programul îmbină experimentele, practica și dezvoltarea abilitaților personale, precum lucru în echipă, comunicare și rezolvarea de probleme.

Prin „MBA Junior Bootcamp” se oferă educație antreprenorială pentru copii. Aceștia vor face primii pași în universul antreprenorial, prin intermediul unei aventuri spectaculoase, plasată pe o insulă virtuală pustie.

În „Team-Building” activitățile vor fi completate de jocuri si mișcare, care dezvoltă munca în echipă, colaborarea, comunicarea și creativitatea participanților. Centrul Marvello se află în cartierul Gheorghieni.

Pentru mai multe opțiuni puteți consulta aici o listă mai largă de oferte: https://www.facebook.com/185442658175329/posts/4152051421514413/?d=n

Sugestiile unui psiholog

Câteva idei de care ar trebui să ținem seama pentru programul de vacanță al copiilor noștri de la psihologul Maria Baumgarten. Și o atenționare: activitățile de vacanță nu se impun copiilor, se decid împreună, astfel încât copilul să simtă că deciziile îi aparțin și lui.

Există un fenomen binecunoscut de degradare a memoriei, mai ales atunci când înveți pentru prima dată ceva. Pentru a nu se manifesta acest fenomen, trebuie să repeți suficient  de mult informația nouă pentru a nu ajunge la inabilitatea de recuperare a ei.

Activități care să crească capacitatea de concentrare a atenției: cercetările au arătat creșterea atenției și a concentrării copiilor care petrec mult timp în natură. De asemenea, plimbările în natură ajută la calmarea corpului și inducerea stării de relaxare;

Menținerea și dezvoltarea capacității de memorare: îndreptarea și încurajarea copiilor să parcurgă literatură de vacanță, să citească, iar apoi să discute împreună cu noi, părinții, despre ce au citit;

Dezvoltarea aptitudinilor organizatorice: să organizeze programe de vacanță pentru familie;

Menținerea trează a aptitudinilor de învățare prin recurgerea la metode nonformale: de exemplu – învățarea despre flori și plante prin vizite în natură și crearea de povești interesante, vizite la muzee de interes pentru copii, sau lăsăm copilul să ne fie ghid atunci când vizităm un oraș nou și multe altele.

Distribuie:

Postaţi un comentariu