Cantina Prieteniei – locul în care refugiații ucraineni pot mânca, gratuit, în Cluj-Napoca

Refugiații ucraineni au posibilitatea să mănânce gratuit, în Cluj-Napoca, la Cantina Prieteniei, o inițiativa comună a mai multor asociații şi instituții din județul Cluj, reunite sub umbrela “Ajutăm Ucraina”, în cadrul unui protocol aprobat de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență.

Cantina se află pe Bdul 21 Decembrie 1989 nr. 128-130, în clădirea proprietate a Municipiului Cluj-Napoca, în administrarea Colegiului Anghel Saligny.

Amenajarea spațiului s-a făcut cu ajutorul Primăriei Cluj-Napoca, Instituției Prefectului Cluj, Consiliul Județean Cluj, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Cluj, cărora li s-au alăturat Compania de Apă Someș, Societatea de Termoficare, Electrica, Distrigaz, Colegiul Anghel Saligny, Direcția de Sănătate Publică. Bugetul de renovare și reconversie a fost de 55.655 lei și a fost suportat de Primăria Cluj-Napoca, iar echipamentele din dotarea bucătăriei au fost achiziționate din fondurile proprii ale Asociației O Masă Caldă , au costat 150.000 de lei și asigură o capacitate de la 30 la 300 de persoane.

 “Pe măsură ce a trecut timpul, am constatat că refugiații cazați în oraș se întorc la gară să mănânce, fiind spațiul “cald și prietenos” (cum le-au explicat voluntarilor noștri motivul revenirii) care i-a întâmpinat la venire. Astfel, a apărut necesitatea de a le oferi un spațiu dedicat în care să regăsească această atmosferă, în condiții propice de a lua masa de prânz. Acesta este CANTINA PRIETENIEI – IDAL’NYA DRUZIV, amenajată cu sprijinul total și necondiționat al autorităților locale, a căror colaborare a făcut posibilă transformarea unei clădiri dezafectate într-o cantină funcțională în doar 3 săptămâni!” a declarat Raimonda Boian, președintele Asociației O Masă Caldă.

La cantină a fost angajat și un bucătar ucrainean, Yuliya Tsymbalenko, originară din Kiev, care va ajuta la realizarea meniurilor cu specific ucrainean astfel încât cei care iau masa aici să poată avea parte de preparate cu care sunt deja obișnuiți.

Drumul nostru a fost spre “nicăieri” dar aici am găsit alinare. Alături de voi mă simt ca în familie și vă mulțumesc tuturor pentru ajutor. Am fost impresionată când am fost cu voi să împărțim mâncare persoanelor fără adăpost. Ceea ce faceți voi este un lucru foarte puternic și mă bucur că pot contribui măcar cât de puțin la toate acestea.” , declară Yuliya, care se află în Cluj-Napoca din 8 martie a.c. și din 1 mai este mâna dreaptă a coordonatorului cantinei, Ionuț Muntean, “transferat” de la bucătăria comunitară O Masă Caldă.

Programul de servire a mesei este de luni până vineri, de la 14.00 la 16.00, cu posibilitate de prelungire în funcție de cerere.

La Cantina Prieteniei au prioritate refugiații din Ucraina, aflați în rezidență temporară la Cluj-Napoca, în baza Deciziei (UE) 2022/382, înscriși în platforma www.civicsuport.ro, dar nu numai, pentru că cei care au nevoie de prânzul oferit de O Masă Caldă pot fi înscriși în platformă de voluntarii asociației.

[stextbox id=’custom’]

Alte informații relevante pentru refugiați:

  • Call Center dedicat Vă ajutăm din Cluj, care asigură asistență în limba maternă și este disponibil în permanență la numărul de telefon 0364-406-518;
  • Platforma online de solicitare sprijin www.civicsuport.ro prin intermeidul căreia pot avea acces la o serie de servicii;
  • Centrul de suport deschis la Hotel Granata, situate pe str. Cometei nr. 16, unde asigură informare, consiliere, consultanță juridică, asistență medicală, înscriere pentru ocuparea unui loc de muncă în județ etc.

[/stextbox]

Distribuie:

Postaţi un comentariu