Ateliere de istorie contemporană. Cum se scrie un proiect de cercetare?

„Atelierele de istorie contemporană” este un proiect al Centrului de Studii în Istorie Contemporană (CSIC) prin care studenții, masteranzii și doctoranzii interesați de cercetarea istorică își pot aprofunda cunoștințele teoretice și practice. Cele cinci ședințe au rolul de a oferi un suport metodologic necesar cercetării, dar și de a clarifica aspectele ce țin de redactarea unui proiect și de obținerea unei finanțări. Lectorii invitați sunt specialiști în domeniu sau reprezentați ai instituțiilor, asociațiilor sau fundațiilor care încurajează sau au ca scop cercetarea istoriei contemporane.

În cadrul cursurilor vor fi abordate următoarele teme: alegerea temei de cercetare, norme de redactare, scrierea unui proiect de cercetare, ținerea unei prezentări, metodologia cercetării în arhive, utilizarea istoriei orale, evaluarea unui proiect – recomandări.

„Deoarece dorim o interactivitate ridicată în cadrul proiectului și să putem oferi sprijin fiecărui participant, numărul maxim admis de cursanți este de 10 persoane. Doritorii trebuie să completeze formularul de înscriere de aici și să îl trimită la adresa contact@istoriecontemporana.ro până pe 20 octombrie 2014. Toate formularele vor fi evaluate de un juriu format din cercetătorii Centrului de Studii în Istorie Contemporană, iar cei selectați vor primi un e-mail prin care vor fi invitați la un interviu, în urma căruia vor fi anunțați cei 10 cursanți. Rezultatele vor fi afișate pe site-ul www.istoriecontemporană.ro, dar și pe contul de Facebook al CSIC”, transmit organizatorii.

Comisia va avea în vedere următoarele aspecte, fără a se limita la acestea: bună cunoaștere a limbii române, studii în domeniul științelor sociale, subiectul tezei de licență/masterat/doctorat finalizată sau în curs de finalizare, alte proiecte de cercetare aflate în desfășurare (proprii sau în colaborare), articole/studii/recenzii publicate sau în curs de publicare. Centrul de Studii în Istorie Contemporană își dorește ca „Atelierele de istorie contemporană” să vină în sprijinul cât mai multor tineri interesați de cercetarea istorică, astfel că oricine poate aplica, chiar dacă nu îndeplinesc toate condițiile enumerate mai sus.

Calendarul înscrierii:

Termenul limită de trimitere a formularelor de aplicație: 20 octombrie 2014

Anunțarea candidaților selectați pentru interviu: 22 octombrie 2014

Interviuri: 24 octombrie 2014

Anunțarea rezultatelor finale: 27 octombrie 2014

Prima şedinţă: 30 octombrie 2014

Proiectul „Atelierele de istorie contemporană” este realizat de Centrul de Studii în Istorie Contemporană, cu sprijinul Fundației Konrad Adenauer România și al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc.

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu