Atac cibernetic asupra Electrica Distribuție Transilvania! Peste un milion de clienți au fost în pericol

Potrivit informațiilor făcute publice de către deputatul PSD Radu Popa, membru în Comisia pentru industrie și servicii și în Comisia pentru Tehnologia Informației și Comunicațiilor, duminica trecută a avut loc un atac cibernetic asupra infrastructurii critice a rețelei de distribuție a energiei electrice Transilvania Nord, rețea care alimentează peste 1 milion de clienți din județele Bistrița Năsăud, Bihor, Cluj,  Maramureș, Sălaj, Satu Mare.

Ținta hackerilor ar fi fost, spune deputatul PSD, sistemul de conducere operativă a infrastructurii de înaltă si medie tensiune și au cerut o sumă de bani pe care să o primească în Bitcoin la schimbul retrocedării drepturilor de utilizare a parolelor de rețea.

Redăm, mai jos, integral, textul postat de parlamentarul PSD de Dâmbovița care semnalează gravitatea acestui caz și solicită Parlamentului României convocarea urgentă a Comisiei de Industrii a Camerei Deputaților și audierea tuturor instituțiilor cu atribuții în buna funcționare a Sistemului Energetic Național:

 

Ceea ce voi scrie aici sper să fie doar un zvon. În caz contrar, ar însemna să trăim, de fapt, în Congo în timp ce noi ne’am amăgit cu apartenența la lumea civilizată din UE.
Din informațiile mele, în weekendul trecut, mai exact duminica trecută, s-a consumat un fapt de o gravitate excepțională: o echipă de hackeri a dat un atac cibernetic asupra infrastructurii critice a rețelei de distribuție a energiei electrice Transilvania Nord și au intrat în posesia datelor unei rețele care alimentează nu mai puțin de 1.1 milioane de clienți. Prin penetrarea bazei de date, hackerii au copiat inclusiv topologia rețelei, au identificat vulnerabilitățile rețelelor și știu unde-Doamne ferește!-ar putea fi dat un atac, oricând, în viitor.
Ținta hackerilor a fost infrastructura critică SCADA-Supervisory Control and Data Aquisition-adică sistemul de conducere operativă a infrastructurii de înaltă si medie tensiune. Pe românește, niște tipi pe care nu îi știm ar putea oricând să stingă lumina în 6 județe, inclusiv în unitățile de poliție si de pompieri, de jandarmi, în toate casele si școlile de acolo etc. Județele sunt BH,MM,SJ,SM,CJ și BN.
Hackerii au cerut o sumă de bani pe care să o primească în Bitcoin la schimbul retrocedării drepturilor de utilizare a parolelor de rețea.
În acest context, cred că e oportun să convocăm Comisia de Industrii a Camerei Deputaților și să audiem toate institutiile cu atribuții în buna funcționare a SEN.
Ar trebui să vedem, mai ales în contextul războiului din regiune, dacă sistemele critice de transport și furnizare și distribuția energiei electrice din România sunt suficient de bine auditate ca să facă față unor provocări cum sunt cele menționate anterior. Voi cere atât Autorității Naționale de Reglementare în Energie cat și Ministerului Energiei dar și Centrului Național CYBER-INT să ne informeze referitor la nivelul de pregătire al SEN pentru protecția în fața unor astfel de evenimente. Cred că e necesar să facem o analiză ca să vedem dacă astfel de incidente au mai existat anterior și cum au fost tratate. Suntem pregătiți să facem față acestor provocări evidente în contextul geostrategic în care ne aflăm? Cred că este responsabilitatea noastră, de membri ai Comisiei de industrie și servicii din Camera Deputaților să știm dacă sistemul energetic național este vulnerabil sau nu! În opinia mea este impardonabil și complet neprofesionist modul în care factorii desemnați responsabili cu securitatea energetică a României au tratat acest incident și mai ales este extrem de grav că nici după 100 si ceva de ore de la atacul hackerilor, din informațiile mele, acest grav incident de securitate energetică nu a fost încă raportat oficial.
Am să cer o informare detaliată pentru că trebuie să știu:
1)Cine răspunde?
2) Cum raspunde?
3) Cum au reacționat cei plătiți să asigure securitatea sistemelor critice?
4) Ce măsuri au fost luate pentru contracararea viitoare a unor asemenea atacuri?

Distribuție Energie Electrică România a confirmat incidentul și a transmis următoarele:

Referitor la informațiile apărute in spațiul public, cu privire la un atac cibernetic asupra infrastructurii SCADA apartinând Distribuție Energie Electrică Romania:

În data de 14.05.2023, a avut loc un atac cibernetic asupra infrastructurii SCADA apartinând Distribuție Energie Electrică Romania, zona Transilvania Nord.

Echipele de specialiști ale companiei au izolat imediat incidentul, blocând accesul către orice informații care aparțin companiei. Toate sistemele informatice și operaționale au trecut imediat pe sisteme paralele, astfel încât informațiile să nu poată fi accesate.

Distribuție Energie Electrică Romania a informat de urgență structurile abilitate în domeniu, în colaborare cu care au luat toate măsurile tehnice specifice, astfel încât să fie eliminat orice pericol de accesare neautorizată a vreunei informații referitoare la bazele de date sau topologia rețelelor.

În prezent, structurile specializate ale Statului desfășoară acțiuni specifice de analiză și investigare ale acestui atac cibernetic, în vederea eliminării oricărui risc.

La ora actuală sistemul SCADA funcționează în parametri normali și nu există niciun pericol de afectare a alimentării cu energie electrică a utilizatorilor.”

Distribuie:

Postaţi un comentariu