Angela Gheorghiu a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca

Angela Gheorghiu, Doctor Honorius Causa / Foto: Dan Bodea

Soprana Angela Gheorghiu, cea mai cunoscută şi apreciată voce feminină a ultimelor decenii, a primit astăzi, 3 octombrie, titlul de Doctor Honoris Causa al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca. Ceremonia a avut loc în sala Studio, de la ora 12:00.

„Vă aflați în fața unei artiste care este extrem de emotivă, dau din casă. Întotdeauna m-am luptat cu emoțiile, a trebuit să le înving. Sunt extrem de onorată să fiu printre voi. Am văzut și câțiva studenți lângă domnii profesori care mi-au propus să vin la Cluj. Întotdeauna pentru mine Clujul va rămâne locul școlii mele, locul în care am cântat pentru prima dată pe o scenă. Am debutat aici, la anul se împlinesc 25 de ani de atunci și voi încerca cu toată forța mea să mă reîntorc la Cluj pentru a sărbători împreună”, a declarat Angela Gheorghiu.

„Cea mai strălucitoare cântăreaţă de operă la ora actuală, soprana Angela Gheorghiu s-a născută în Adjud, judeţul Vrancea. Dând dovadă încă din copilărie de înclinaţii muzicale a urmat cursurile Şcolii de Muzică din Bucureşti, iar mai apoi ale Universitaţii Naţionale de Muzică din Bucureşti unde a avut-o prefesoară pe Mia Barbu. Angela Gheorghiu şi-a făcut debutul internaţional în anul 1992 la Royal Opera House Londra jucând în opera La Boheme de Giacomo Puccini. În acelaşi an a debutat atât în Statele Unite ale Americii la Metropolitan Opera din New York, cât şi în Austria la Opera de Stat din Viena. Interpretarea rolului Violetei din opera La Traviata de Giuseppe Verdi la Royal Opera House din Londra, în 1994, spectacol transmis în direct pe BBC, dar şi înegistrat şi lansat ulterior pe CD şi DVD, a confirmat calitatea excepţională a cântăreţei atât în plan vocal cât şi artistic. Ziarele au scris „S-a născut o stea”, iar din acel moment Angela Gheorghiu a devenit o prezenţă constantă pe marile scene de operă şi de concert din lumea întreagă”, arată reprezentanţii academiei.

Soprana Anglea Gheorghiu a cântat pe scenele din New York, Londra, Paris, Salzburg, Berlin, Tokyo, Roma, Seul, Veneţia, Atena, Monte Carlo, Chicago, Philadelphia, Sao Paolo, Los Angeles, Lisabona, Valencia, Palermo, Baalbeck, Amsterdam, Kuala Lumpur, Zürich, Viena, Salzburg, Madrid, Barcelona, Valencia, Praga, Montreal, Toronto, Moscova, Taipei, San Juan, Ljubljana şi Shanghai.

„Niciodată când mi se oferă sau mi se propune un premiu, nu este nici prea mare nici prea mic. Este dat din inimă și eu îl primesc cu toată inima pentru că înseamnă emoția unor oameni. Știu ce înseamnă asta. Știu ce înseamnă să ai emoția întâlnirii cu o personalitate, știu ce înseamnă să te reîntorci, pentru că eu oriunde aș fi în România mă simt ca acasă pentru că sunt româncă. Nu suport întrebările de genul: „Angela de când ai plecat din România?” Pentru că nu am plecat niciodată din România! Sunt ca orice alt artist de orice naționalitate”, a spus soprana înainte de sesiunea de autografe.

Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca sărbătoreşte anul acesta 95 de ani de la înfiinţare.

Distribuie:

Nu există Comentarii

Postaţi un comentariu