ANALIZĂ | ”Guvernul Cîțu cade, Orban va fi reales, PSD nu intră la guvernare”

Analistul politic clujean, Claudiu Turcuș este convins că scandalul iscat în prezent în coaliția de guvernare va însemna și sfârșitul viselor de preamărire în PNL ale lui Florin Cîțu, și afirmă că nu vede prea curând PSD la guvernare, pentru că social-democrații vor profita la maxim de degringolada din PNL, ”care mai are procente multe de pierdut”.

Claudiu Turcuș / Foto: Facebook

”Guvern vulnerabil, cu un premier vulnerabil”

Am anticipat încă de acum o lună că în bătălia internă dintre Ludovic Orban și Florin Cîțu, PNL până la urmă, în ciuda aparențelor, va merge pe varianta Orban. În ciuda faptului că există susținere de la Cotroceni pentru Cîțu, mulți dintre liderii județeni și-au dat, cumva, susținerea pentru acesta, treptat, pe măsură ce au apărut cele două scandaluri legate de biografia americană a domnului prim-ministru, domnul Bolojan, una din figurile importante din PNL a virat și el înspre zona Orban, așa cum și mulți dintre delegații la Congres o vor face.

Guvernul actual este probabil cel mai slab din ultimele două decenii din diverse motive, dar mai ales pentru că are un prim-ministru vulnerabil.  Gradul limitat de încredere, nivelul jalnic de competență, lipsa rezultatelor lui Cîțu au dovedit  că acesta nu va aduce un plus consistent PNL-ului, în afară de imitarea discursului USR. Iar “oamenii noi” adusi de Cîţu sunt dezastru, inclusiv în raport cu USR. Guvernul e, deci, vulnerabil, din foarte multe puncte de vedere. În primul rând, pentru că a intrat la guvernare cu 27 la sută după alegeri. În al doilea rând, e vulnerabil pentru că e în coaliție cu un partid anti-sistem. Cu un astfel de partid, în momentul în care ajungi la o neînțelegere, reacția nu va fi una de negociere, ci va fi, mai degrabă, una de rupere a coaliției, ceea ce și vedem în momentul de față. În al treilea rând, e vulnerabil din cauza premierului însuși, care a fost atacat virulent atât din exteriorul, dar și din interiorul partidului său. Florin Cîțu mai este încă susținut doar de președintele Iohannis, o vreme probabil. Guvernul va pica, asta e evident, e o chestiune de timp.

Întrebarea este cine va fi cel desemnat pentru noul cabinet și care va fi combinația de coaliție. Știm bine, UDMR oricând poate să vireze, dar întrebarea și mai mare este dacă PSD-ul vrea cu adevărat să preia în acest moment guvernarea, pentru că asta nu e în avantajul lor. Într-adevăr, acum e momentul perfect pentru o moțiune de cenzură, dar momentul nu este încă oportun pentru PSD, care mai are încă de capitalizat, la fel cum a făcut-o și înainte de alegeri lăsând PNL să guverneze singur, și, desigur, social-democrații nu-și permit acum să riște cu un partid extremist, naționalist precum AUR, să formeze un gvern. I-a lăsat pe cei de la USR să-şi rupă gâtul printr-o asociere perdantă cu extrema dreaptă.

Pentru mine este evident că cei de la PSD nu doresc să depună acum moțiune de cenzură. Au mai făcut-o și nu au mai strâns și celelalte 30 de voturi necesare, e clar că vor aștepta momentul în care să fie sigur că vor beneficia și de acele voturi necesare pentru dărâmarea guvernului.

”Nimeni din PNL nu-l poate învinge pe Orban”

Cred că alegerile de la Congresul PNL vor fi câștigate de Ludovic Orban. În momentul de față, nu văd un alt personaj care să-l învingă, chiar dacă un personaj precum Ilie Bolojan își va depune candidatura, timpul până la Congres e foarte scurt pentru a-și mai face campanie, și oricum acesta și-a arătat deja susținerea pentru Orban. Ar mai fi varianta Emil Boc, cu care Cîțu planifica un tandem premier-președinte, dar, de asemenea, în condițiile în care Cîțu va fi sacrificat și va pierde puterea, susținerea fățișă pentru acesta nu cred că-l va mai ajuta foarte mult pe Boc într-o competiție cu Orban, care, practic, de câteva luni își face o campanie foarte bună în teritoriu.

Ludovic Orban este unul dintre cei mai abili politicieni pe care-i avem, este un politician cu care se poate face politică. Nu e un om foarte competent pe un domeniu anume, nu e un personaj care a intrat acolo ca tehnocrat și s-a dezvoltat apoi ca politician, nu, e clar, a făcut doar politică toată viața, dar a învăţat jocurile. E capabil să negocieze, știe ce butoane trebuie apăsate într-un moment anume.

”Am putea avea un al doilea USL, unul subteran”

PSD nu intră la guvernare decât dacă face o înțelegere pe față cu UDMR şi una subterană chiar cu PNL. Dacă acest lucru se va întâmpla, chit că în momentul de față PNL nu are acest interes (dar Orban ar putea face o astfel de înțelegere prin care PSD să susțină PNL din parlament) am avea un guvern semi-minoritar. Nu cred că PSD va merge împreună cu AUR, deși au fost date niște semnale de negocieri în acest sens, însă cred că sondajele ne spun foarte clar că PSD trebuie să se țină încă departe de acest partid, să nu-l ia încă în barcă, pentru că și ei stiu că acum vor pierde o anumită parte din electorat.

Mi se pare clar că PSD nu are nicio miză să guverneze în momentul de față. Mingea e la PNL, iar, în opinia lor, PNL mai are încă de pierdut multe procente în sondaje. Ori, din punctul ăsta de vedere, e posibil ca PSD să-i mai lase pe cei din PNL să se chinuie să mai facă guverne, să se mai erodeze, mai sunt încă doi ani și jumătate până la următoarele alegeri, deci încă nu e o grabă pentru PSD oricât de mult și-ar dori guverneze.

Am mai spus, USR fiind un partid anti-sistem, și fiind anti-PSD și anti-PNL, s-ar putea să avem parte de un al doilea USL, într-o formă subtilă sau făţişă. E riscant pentru ambele partide, dar, repet, asta se va putea face doar dacă la șefia PNL va fi Orban. Acest lucru nu se va întâmpla însă decât doar după ce PNL şi Iohannis se vor zbate teribil, prin orice mijloace, să menţină PNL la guvernare ca vioara întâi.

Claudiu Turcuș este conferențiar și prodecan al Facultății de Teatru și Film din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.

Distribuie:

Postaţi un comentariu