Actualitate / Gala de deschidere a Zilelor Culturale Maghiare a dat startul manifestărilor

Ediţia 2014 a Zilelor Culturale Maghiare din Cluj a fost deschisă oficial, duminică, cu o ceremonie urmată de un reprezentaţie de gală a Ansamblului Național de Dans din Ungaria/ Foto: Dan Bodea

Duminică a avut loc Gala de deschidere a ediției 2014 a Zilelor Culturale Maghiare din Cluj (ZCMC), manisfestare ajunsă la a cincea ediţie. Evenimentul deschiderii oficiale a avut loc la Teatrul Maghiar de Stat Cluj (TMSC) şi a fost urmat de reprezentaţia Ansamblului Național de Dans din Ungaria, care a încântat numeroasa audienţă.

Până la deschiderea oficială a ediţiei 2014 a ZCMC, la primele ore ale dimineţii clujenii au participat la excursia EKE, derulată pe o distanţă de aproximativ 8 km, între Muzeul Etnografic al Transilvaniei și Pădurea Hoia. Între orele 10 – 18, a fost organizată Ziua Hipică Maghiară, eveniment care a inclus un spectacol hipic din care nu au lipsit demonstrațiile de dresaj și echitație. Participanţii la această manifestare au fost răsplătiţi cu un concurs de frumusețe și eleganță cabalină, apoi şi-au testat abilităţile în tir-ul cu arcul, iar cei mai curajoşi şi mai îndemânaţi s-au înscris în concursul de gătit gulaș.

De la ora 17.00 a fost vernisată expoziția „Lumea din perspectivă maghiară”, în cadrul căreia sunt expuse zece de fotografii din Arhiva Agenției Naționale de Știri a Ungariei şi prezintă o retrospectivă în imagini realizată de fotografii maghiari în 2013 şi 2014 la unele dintre cele mai importante evenimente din Europa, de la Euro-Maidanul din Kiev la inundaţiile provocate de Dunăre ori Olimpiada de Iarnă de la Soci.

Expoziţia poate fi vizitată la Palatul Banffy – Muzeul de Artă. Seara de la ora 22.30, la hotelul Continental din centrul Clujului, va avea loc Concertul ceterașilor de la Palatca şi al celor din Călata.

Luni manifestările din cadrul ZCMC vor continua cu o serie de vizite ghidate în limba română şi engleză la expoziţiile comemorative dedicate împlinirii a 100 de ani de la izbucnirea Primului Război Mondial. Cei interesaţi sunt aşteptaţi la Muzeul de Istorie al Universității Babeș-Bolyai, începând cu ora 11.00, iar de la ora 13.00, la Muzeul de Istorie a Transilvaniei. Ambele ghidaje vor fi realizate în limba română.

Distribuie:

Postaţi un comentariu