Aur pentru cercetători de la USAMV la Salonul de Inventică de la Geneva

Cercetătorii Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca au obţinut medalia de aur la cea de-a 45 ediţie a Salonului Internaţional de Inventică de la Geneva pentru un biofilm cu activitate antimicrobiană, o folie din biopolimeri folosită în ambalarea cărnii.

Invenţia cercetătorilor Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) a fost brevetată la sfârşitul anului trecut, iar acum a obţinut medalia de aur la cea de-a 45-a ediţie a Salonului Internaţional de Inventică de la Geneva.

Prorectorul cu cercetarea al USAMV Cluj-Napoca, Dan Vodnar, coordonatorul echipei, a declarat că scopul acestui biofilm este să inhibe dezvoltarea de bacterii la suprafaţa produsului: ”Suntem foarte bucuroşi că am obţinut această medalie de aur la clasa Q – alimente, băuturi, cosmetice, sănătate, pentru biofilmul antimicrobian, produs patentat. Practic această folie, în interiorul ei, reţine compuşi care îi dau această valoare antimicrobiană. A fost gândit pentru produsele strict din carne. Scopul acestui biofilm este să inhibe dezvoltarea de bacterii la suprafaţa produsului. Biofilmul este făcut din biopolimeri care încorporează extracte naturale din plante care au efect antimicrobian. Se poate consuma, însă preferabil este să fie dat jos. Testele pe care le-am făcut au arătat că efectul puternic îl are asupra dezvoltării listeriei monocytogenes, care este un microorganism specific produselor din carne. Infecţia cu această bacterie duce la listerioză, o afecţiune gravă care, netratată corect în primele 48 de ore, poate duce la deces sau sechele grave la nivel neurologic”.

Potrivit acestuia, medalia de aur de la Geneva înseamnă recunoaşterea muncii de cercetare a USAMV Cluj-Napoca la nivel internaţional.

”Este un succes şi ne bucurăm că am reuşit, astfel, şi să intrăm în contact cu multe persoane interesate să pună pe piaţă produsul nostru. Biofilmul antimicrobian a fost brevetat la sfârşitul anului trecut”, a mai spus prorectorul cu cercetarea al USAMV Cluj-Napoca.

Salonul Internaţional de Inventică de la Geneva se desfăşoară în perioada 29 martie – 2 aprilie.

Distribuie:

Postaţi un comentariu