Băile Sărate Cojocna, locul în care modernul și sălbaticul își dau mâna

Băile sărate Cojocna/ Foto: Maria Man

Unde fugim de caniculă?

Vara și-a intrat în drepturi, astfel că întrebarea „Unde fugim de caniculă?” e în mintea sau pe buzele tot mai multor clujeni, mai ales în weekend. Clujul are, cel puțin deocamdată, doar câteva variante. Ștrandul Clujana, Complexul de Nataţie al Universităţii Tehnice sau Ștrandul Grigorescu, plus câteva alternative acoperite. Pentru cei mai puțini pretențioși care doresc un bronz sigur și rapid, un bronz „urban”, aproape de casă,  plaja Grigorescu poate fi o alternativă. Dar aceasta nu include și „bălăceala” atât de dorită în această perioadă. Vă propunem astăzi o locație situată la 25 de kilometri de aglomerația orașului, o locație „sărată” care oferă posibilitatea de a petrecere o zi relaxantă, o locație care are în dotare două bazine numai bune pentru cei care doresc să înoate în voie, soare pentru cei care iubesc „băile” de acest fel, „plaje ca la mare”, iarbă verde și umbră naturală pentru cei care doresc să se refugieze în orele amiezei într-un loc ferit de razele puternice ale soarelui și un restaurant cu terasă, unde mirosul micilor și a cârnăciorilor acaprează întreaga zonă.

În această perioadă, cel puțin, nu e deloc aglomerat, iar condițiile sunt bune. Băile Cojocna, căci despre acestea este vorba,  s-au pregătit temeinic pentru acest sezon.  Nu se poate spune același lucru despre drumul de acces.

Situația drumului de acces 

Dacă nu ai făcut niciodată off-road până acum, odată ajuns la destinație, poți considera lejer că etapa de inițiere a fost bifată cu brio și cine știe, poate vei câștiga un nou hobby în urma acestei experiențe. Cu siguranță însă, mașina ta nu va fi atât de încântată. De asemenea, sunt porțiuni care pot fi traversate doar cu viteza melcului. Cu toate acestea, cei de la Consiliul Județean Cluj au anunțat de curând faptului că, pe drumul judeţean DJ 161A Apahida – Cojocna, de la poziţia kilometrică 0+000 la 12+000, se desfăşoară ample lucrări de întreţinere a carosabilului constând în frezarea asfaltului, plombări cu asfalt şi burduşiri. În această fază, lucrările au fost executate pe un sector în lungime de aproximativ 9,5 kilometri, de la kilometrul 0+000 până la kilometrul 9+500, acestea continuând până la finalizarea întregului tronson de drum vizat. Într-adevăr o anumită porțiune de drum este bună, dar în altele, drumul are devinelări atât de serioase încât te întrebi dacă acestea vor putea fi readuse vreodată la același nivel.

„Decizia de a realiza aceste lucrări de întreţinere curentă pe drumul județean care leagă Apahida de Cojocna a fost determinată atât de necesitatea asigurării unei circulații civilizate, în condiții optime de siguranță și rapiditate, cât și de numeroasele solicitări ale locuitorilor din zonă şi ale turiştilor care frecventează Băile Cojocna, bine-cunoscute pentru lacurile şi bazinele cu apă sărată folosite în scopuri terapeutice”, a declarat președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe.

[stextbox id=’custom’]Respectivul sector de drum, în lungime de 12 kilometri, este inclus în Programul de lucrări de modernizare şi reabilitare a drumurilor județene, lucrările urmând a fi astfel finanțate din creditul bancar în valoare de 225.000.000 lei contractat de către forul administrativ județean. Momentan, proiectul se află în procedura de licitaţie a serviciilor de proiectare, urmând ca acesta să parcurgă fazele de obţinere a avizelor şi a autorizaţiei de construire, respectiv a licitaţiei de execuţie a lucrărilor. În acest sens, demararea efectivă a lucrărilor de modernizare va avea loc după parcurgerea tuturor etapelor premergătoare amintite anterior.  [/stextbox]

Citiți și: Pe hârtoape, spre plaja din Cojocna

Ca o primă concluzie, cu cât durează mai mult etapele premergătoare, cu atât mai mulți amatori de off-road vom avea în zonă.

Foto: Maria Man

Pentru a ajunge la Băile Sărate Cojocna, trebuie traversat satul cu același nume, iar la un momentat dat pe partea dreaptă, o poartă masivă de lemn, va semnala faptul că ați ajuns  la destinație. Nu vă așteptați să găsiți foarte multe indicatoare. Unul și bun, e de ajuns.

Stațiunea se află la o altitudine de 340 m, lângă Pârâul Valea Sărată. În zonă au existat încă din timpul ocupației romane exploatări de sare, pe locul cărora au fost amenajate mai multe băi calde. Deasupra ocnelor părăsite ale minelor de sare atestate documentar din secolul al XII-lea și folosite din perioada romană până în Evul Mediu s-au format mai multe lacuri saline. Minele s-au transformat în lacuri saline, iar apa acestora a dobândit proprietăți terapeutice. Două dintre lacuri,  Toroc și Lacul Mare, au fost transformate în băi, frecventate în timpul verii. În afară de agrement, băile sunt indicate pentru tratarea afecțiunilor reumatismale (artroze, poliartroze, spondiloze, tendinoze), endocrine și ginecologice. Lacul Mare, supranumit și Lacul Băilor are o salinitate de 109, 8 g/l măsurată în timpul verii la suprafața apei.

Stațiunea a fost modernizată în urma unor investiții realizate cu fonduri europene.

Foto: Maria Man

Prețuri

Programul este, de luni până duminică, între 8:00 și 20:00. Taxa de intrare este de 15 lei pentru adulți și 10 lei pentru copiii cu vârste cuprinse între doi și 14 ani. Parcarea costă 10 de lei/ zi. Locuitorii comunei Cojocna beneficiază de prețuri speciale: cinci lei/ zi (tarif unic pentru cei care au domiciliul aici). Cei care locuiesc în zonă pot achita de asemenea un abonament avantajos în valoare de 50 de lei care le va asigura intrarea la băi pe întreaga durată a sezoului.   

Mâncarea nu este scumpă. Un mic, de exemplu costă 2,5 lei. Miici sunt „de Bonțida”, deci mici electrici. În incinta complexului, turiștii pot practica activități sportive pe cele patru terenuri disponibile: două terenuri de tenis pe zgură și două terenuri artificiale de fotbal. Terenul de minifotabal poate fi închiriat pe timp de zi la prețul de 100 lei/ora, iar prețul crește cu 20 de lei pe timp de noapte. Terenul de tenis poate fi închiriat cu 40 de lei/oră.

Cei care doresc să meargă la tratament în cadrul băilor, trebuie să știe că începând cu data de 3 aprilie, baia caldă este închisă, putând fi efectuate doar celelalte proceduri de recuperare. Pentru mai multe informații vizavi de acest aspect, puteți suna la numărul de telefon: 0758.082.356.

Avantaje și dezavantaje

Băile Sărate Cojocna sunt perfecte pentru cei care știu să înoate, întrucât apa este extrem de adâncă pe unele porțiuni. Nu se precizează nicăieri câți metri adâncime are apa, administratorii ștrandului limitându-se să precizeze o atenționare în acest sens: „Atenție! Apă adâncă! Pericol de înnec!”.

Primul lac este amenajat de jur împrejur, în timp ce al doilea lac, situat la poalele unui deal, are un aspect mult mai sălbatic, fiind amenajat doar la intrare. Apa are o concentrație sărată de 27%. Primul lac are un spațiu amenajat pentru copii, dar este insuficient. În schimb, copiii până în zece ani se pot bălăci în bazinul cu apă dulce. Cu toate că nu există tobogane, distracție e în toi mereu la bazinul mic, iar când pornește instalția de apă din centrul bazinului, cu atât mai mult.

Lacul I/ Foto: Maria Man

Cei mai vitregiți dintre vizitatori sunt cei care nu știu să înoate, întrucât acceștia nu au un spațiu special amenajat, unde să se bucure în voie de apă. Astfel, o persoană care nu știe înota se poate răcori stând pe scările de intrare în cele două bazine sau la duș, dacă se teme de scările alunecoase, deloc prietenoase. Accesul în bazinul pentru copii este strict interzis pentru persoanele care au mai mult de 10 ani.

Un mare avantaj pentru cei care vin aici este faptul că poți alege unde să îți instalezi pătura dintr-o gamă variată de posibilități: pe nisip, pe iarbă, la umbră, la soare, pe un teren plat sau la înălțime, la umbra clădirilor din jur sau la umbra pădurii. Cei care doresc, pot închiria la prețul de 10 lei/zi un șezlong. Sunt persoane care doresc să stea și mai aproape de apă, astfel că își așează prosopul chiar pe platforma din lemn din apropierea celor două lacuri. Atenție! Lemnul nu este lăcuit, astfel că recomandăm purtarea șlapilor până la intrarea în bazin, pentru evitarea unor incidente neplăcute.

Lacul II/ Foto: Maria Man

Băile și garderobele sunt curate. Nu vă imaginați că se închid toate ușile, dar în mare, arată decent. A fost memorabilă reacția unui copil în jur de șapte ani în momentul în care a intrat în baia doamnelor, împreună cu mămica: „Vai, mamă, dar ce curat este aici! Cred că fac foarte mulți bani aici dacă e așa curat la baie”, a spus acesta convins că are dreptate, după care continuat. „Așa că aici vin mai mulți bătrâni?”. Răspunsul negativ al mamei nu l-a încântat deloc. „Pai tu te-ai jucat cu o mulțime de copii, nu? Nu sunt doar bătrâni”. Într-adevăr erau multe familii cu copii mici, cupluri 25+, adulți și oameni în vârstă. Adolescenți nu prea am văzut.

În incinta complexului există de asemena spații generoase unde pot fi instalate corturi, dar și o zonă de grill, unde cei care doresc își pot pregăti propriile delicatese.

Hotelul din cadrul băilor este în continuare în paragină. În afara complexului s-au dezvoltat mai multe pensiuni care oferă, cel puțin la o primă vedere, servicii complexe, fiind dotate cu piscină și spații verzi generoase.

Citiți și: 

Vă invităm să urmăriți în continuare o galerie foto realizată de Maria Man:

Distribuie:

Postaţi un comentariu