Care este realitatea despre Școala Altfel?

eepurl.com

Daniel Funeriu, fost ministru al Educaţiei în mandatul căruia s-a introdus Săptămâna Altfel, ne povestește cum a fost implementat acest proiect.

„Ideea a venit în urma unei vizite a aparatului ministerului la „Transylvania College” din Cluj, una dintre şcolile private de succes. Secretarul de stat Oana Badea mi-a propus-o. Eu am susținut-o puternic și am aprobat-o. E adevărat, am avut o rezistență uriașă din partea „sistemului”. Am avut și critici, părinți care spuneau că profesorii nu fac nimic, etc. Da, în aceste cazuri, părinții să facă bine să pună presiune pe profesori și pe directori să facă ceea ce trebuie. Iar argumente de genul „Știți, nu mă pun eu cu profesorul  pentru că risc să-i dea note mici copilului meu” nu sunt argumente pe care să le accept. Vehicularea acestui tip de argumente arată că în România avem un uriaș deficit democratic, în speță ne lipsește „democrația participativă” care ar trebui să fie un cenzor la adresa oricărei administrații, de la școală, la primărie, poliție, etc.”

Cât priveşte felul în care funcţionează activităţile perişcolare în alte ţări, fostul ministru spune că: „Autonomia şcolilor e foarte mare în multe ţări, şi de aceea, acolo aceste chestiuni se decid local, nu neaparat la nivel de sistem. Noi am optat pentru introducerea organizată a unei astfel de săptămâni tocmai ca să încurajăm şi creativiatea şi diversitatea programelor, să-i facem să guste acest tip de şcoală. Fondurile pentru activităţile perişcolare nu pot veni de la minister, prin lege. Doar de la nivel local, de la primărie. Dar, bani nu vor fi niciodata destui. Nu vreau să dau sfaturi, dar dacă nu au bani, pot să meargă să cureţe albia unui râu de exemplu”, spune acesta.

Citiți și: Locul în care visele se împlinesc: „În această școală poți să te gândești că mâine vei fi astronaut și apoi să realizezi acest lucru”

BNR și-a deschis porțile pentru elevii clujeni

Vlădeasa X-Trail s-a încheiat cu o excursie „altfel” pentru copiii din satul Rogojel

„Școala Altfel”, prilej pentru elevi din toată țara să viziteze Grădina Botanică

Petiție pentru îmbunătățirea programului Școala Altfel

O altfel de Școală Altfel: mai puțină pierdere de vreme și mai multe activități concrete

Festivalul Altfel a luat startul la Cluj

Valentin Cuibus: Şcoala Altfel deschide orizontul elevilor şi le îmbogăţeşte cultura generală

Postaţi un comentariu