Exemplu de bună practică în era COVID-19: Cum s-a pregătit Școala Gimnazială „Octavian Goga” din cartierul Mănăștur pentru începerea școlii

Foto: Dan Bodea

Școala Gimnazială „Octavian Goga” din cartierul clujean Mănăștur este pregătită să își întâmpine elevii începând de luni, 8 februarie, în prima zi în care autoritățile permit reîntoarcerea elevilor în sălile de curs.

Pe holuri sunt lipite afișe care să le reamintească elevilor regulile de igienă și de distanțare, la intrările în clădire au fost montate aparate cu gel dezinfectant, copiilor le sunt asigurate măști de protecție (cu diferite desene colorate pentru cei mici), iar grupurile sanitare sclipesc de curățenie. În clasele cu 30 de copii, distanța între rânduri este de un metru, mobilierul fiind adaptat în așa fel încât să fie respectate regulile de distanțare.

În momentul în care intri în școală peretele din față îți atrage imediat atenția. Toți angajații școlii au numele scris pe cărămizile holului de la intrare. Școala are un singur învățător, în rest doar învățătoare.

Sălile de clasă sunt dotate cu laptopuri, camere de filmat și microfoane, care să le permită profesorilor de la clasele mai mari să își susțină cursurile în format online, dacă situația nu le va permite întâlnirea „tête-à-tête” cu elevii. În această școală, tabla clasică a fost înlocuită de whiteboard (tablă magnetică), o soluție mult mai practică în secolul XXI și mai sănătoasă. De asemenea, au fost găsite și soluții pentru păstrarea „la vedere” a telefoanelor în timpul orelor de curs, respectiv un suport cu loc individual de ținut telefonul.

Foto: Dan Bodea

Rata incidenței cumulate a cazurilor COVID-19 la 1.000 de locuitori în Cluj-Napoca la data de 1 februarie, pentru perioada 18-31 ianuarie, era de 3,24, cifră care plasează municipiul în scenariul roşu. În acest scenariu, şcoala se redeschide doar pentru copiii din grădinițe și pentru elevii din clasele I-IV.

Directorul instituției, Darius Chiș a primit vestea începerii școlii cu brațele deschise. A „tânjit” în toate aceste luni după acest moment și se declară mai mult decât încântat.

„Școală fără copii nu există, chiar dacă până acum, învățătorii, în marea lor majoritate, au predat online, din clasă. Vom deschide deocamdată școala pentru 18 clase, de la clasa pregătitoare, la clasa a patra. Dacă vom intra în scenariul galben, atunci vom aduce și cele trei clase de a opta.

Orarul va fi în mare parte același pe care l-am adoptat în luna septembrie, decalat. Doar că la clasele V-VII nu vom mai avea sistemul hibrid, ci doar online. Elevii de clasa a opta vor trece și ei în online. Fiecare clasă este dotată cu laptop, microfon și cameră video și până când este nevoie, profesorii pot să predea online din propria clasă. A fost și este mult mai eficient așa. Copiii văd tabla și simt mediul de învățare”, a precizat pentru Transilvania Reporter directorul Darius Chiș.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Școala Gimnazială „Octavian Goga” a funcționat încă din luna martie, din starea de urgență, pe acest sistem.

„Am avut un proiect pregătit anterior pentru copiii bolnavi care, dintr-un motiv sau altul, erau nevoiți să rămână acasă, dar care puteau intra online să asiste la ore. Sistemul a funcționat perfect și în pandemie și am avut o prezență la ore de 98%.

Din punct de vedere social copiii au fost cei mai afectați. Ei trebuie să se îmbrățișeze, să își fure pixurile, să se atingă cu cotul, să alerge, să se certe, să fugă după minge. Noi, adulții, încă nu ne dăm seama cât sunt ei de afectați. Va urma o perioadă de readaptare și va fi greu pentru cei care știu cum era înainte. În septembrie, când au revenit în clase, nu îi mai recunoșteam cât de cuminți erau. Acum abia aștept să vină să facă gălăgie”, a mai spus directorul școlii din cartierul Mănăștur.

Personalul școlii, 62 de oameni, încearcă să gestioneze cât mai bine atât relația cu părinții, cât și cu elevii. Majoritatea sunt programați la vaccinare și încearcă să le ofere copiilor un mediu sigur de învățare și formare, atât cât le stă în putere să o facă.

„Atât eu, cât și colegii mei am reușit să ne programăm pentru vaccinare în luna martie. Așteptăm să vedem dacă se vor deschide acele centre speciale pentru cadrele didactice despre care se tot spune”, a precizat directorul Darius Chiș.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Școala nu a putut oferi spațiu pentru organizarea unui centru de vaccinare pentru că momentan nu dispune de o sală de sport. Cu banii existenți au fost refăcute câteva săli de clasă și modernizate băile fetelor, însă pe lista priorităților este trecută și o sală de sport la cele mai înalte standarde de execuție.

Educația înseamnă prietenie, mai aflăm de la directorul Darius Chiș, iar circuitul educației e simplu dacă ne ghidăm după acest aspect, spune el.

 „Societatea noastră a crezut mult timp în non-valori, dar observ tot mai mult că tipul arogantului și tupeistului nu mai are succes”, remarcă directorul instituției.

Foto: Dan Bodea

Darius Chiș predă informatica și educație tehnologică clasei a opta. Este tipul de director care dimineața își așteaptă elevii la poarta școlii să le ureze bun venit. La începutul carierei a fost director în mediul rural și 17 ani, șapte luni și șapte zile a făcut naveta în Borșa, județul Cluj. În 2015 a venit director la Școala Gimnazială „Octavian Goga”. Erau atunci 520 de copii, iar în prezent numărul lor a ajuns la 730. Nu a fost ușor să mărească efectivul, cu atâtea școli bune în jur, spune el, mândru să fie director pentru „cei mai deosebiți copii din oraș”, în „singura școală colorată din Cluj”.

Școala Gimnazială „Octavian Goga” a beneficiat în 2018 de programul „Artă în curtea școlii” prin care au fost pictați de artiști specializați în arta stradală mai mulți pereți ai instituției.

Citiți AICI ce prevede Ordinul pentru aprobarea măsurilor de organizare a activității în cadrul unităților/instituțiilor de învățământ în condiții de siguranță epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2.

UPDATE Rata de infectare pentru care se stabilesc scenariile verde și galben la deschiderea școlilor ar putea fi modificată, la doar o zi după adoptarea unei hotărâri în acest sens și după publicarea unui draft al ordinului comun de ministru pentru deschiderea școlilor în format fizic. Astfel, scenariul verde – în care elevii de la toate clasele participă fizic la ore – să fie considerat până la rata de incidență de 1,5 la mie, în loc de 1 la mie, așa cum se decisese miercuri. Aceasta este deocamdată doar o propunere, a anunțat joi ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

Foto: Dan Bodea

Distribuie:

Postaţi un comentariu