3000 de oameni la deschiderea TIFF 2018 și omagiu adus regretatei Doina Cornea

Foto: Dan Bodea

3000 de oameni au participat vineri, 25 mai, la deschiderea unei noi ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF), eveniment care aduce în acest an nu mai puțin de 227 de filme pe ecranele din sălile de cinema din Cluj și în alte spații din oraș dedicate proiecțiilor. Dacă galele anterioare (cele mai recente) ale festivalului au avut elemente spectaculoase (să ne amintim de ediția din 2015 și de caii luminoși ai trupei de teatru stradal Compagnie des Quidams, sau de ediția din 2016 când dansatorii trupei franceze Transe Express au oferit publicului din Piața Unirii un spectacol extraordinar de acrobație la 45 de metri înălțime), gala din acest an a stat sub semnul nostalgiei și a melancoliei. De pe covorul roșu, care în mod normal este simbolul prezenței unei personalități distinse care urmează să pășească pe el, au lipsit aproape în totalitate ținutele „de gală”, la fel și invitații speciali care să dea clasă evenimentului.

Foto: Dan Bodea

Festivalul a fost declarat deschis de directorul general, regizorul Tudor Giurgiu și de Mihai Chirilov, director artistic. Înainte de proiecția eveniment a filmului israelian „Foxtrot”, organizatorii au adus un omagiu regretatei Doina Cornea, care a încetat din viață, la vârsta de 88 de ani, la începutul lunii mai. Astfel, pe ecranul din Piața Unirii a fost proiectat scurtmetrajul „Păpușa”, din 1993, în regia lui Marius Șopterean. „Poate copiii noștri vor trăi vremuri în care cei vinovați pentru dezinformări și pentru carnagiul din decembrie să fie trași la răspundere”, a transmis Tudor Giurgiu. Altă personalitate omagiată a fost regizorul de teatru și film Lucian Pintilie, care s-a stins din viață tot luna aceasta.

Foto: Dan Bodea

În Piața Unirii, la deschiderea TIFF, s-au aflat Ambasadoarea Israelului în România, Excelența Sa, doamna Tamar Samash, doi dintre membri juriului, regizoarea Agnes Kocsis (Ungaria) și actorul Vlad Ivanov, precum și primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc.

În cuvântul de deschidere, Tudor Giurgiu a vorbit despre modul în care a evoluat festivalul în ultimii 17 ani și a trecut în revistă câteva momente speciale din festival care nu ar trebui ratate, printre acestea numărându-se întâlnirea cu actrița franceză Fanny Ardant, sau cu soprana Angela Gheorghiu.

„Pentru a putea face față tuturor evenimentelor pe care le-am pregătit, ar trebui să înființăm un TIFF mai mic, să naștem un festival cu 20 de filme și 30 de invitați, cum era TIFF în primul an. Dar acest lucru nu se mai poate. Uitați cum arată Clujul, uitați cum arată Piața Unirii. Avem un festival apreciat pe plan international și de acum înainte este important să îl facem mai bun, fără să devină mai mare. Avem în această ediție expoziții, lansări de carte, petreceri și filme de toate felurile. Acesta este TIFF-ul: 227 de filme, 178 de lungmetraje, 49 de scurtmetraje, filme din 51 de țări”, a precizat Tudor Giurgiu pe scena din Piața Unirii.

Directorul festivalului a mai amintit publicului că duminică, 27 mai, Cinema „Florin Piersic” va găzdui filmul spaniol „Tăcerea Celorlalți”, un documentar care dezvăluie extraordinara strădanie a victimelor dictaturii lui Franco, care încă luptă pentru dreptate. Tot duminică, de la ora 19.00, la TIFF Lounge în Piața Unirii, va avea loc o dezbatere în colaborare cu Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc. La dezbaterea intitulată „Dreptul la memorie” vor lua partea președintele IICCMER Radu Preda și jurnalistul Cristian Tudor Popescu. Discuția va fi moderată de jurnalistul Mihnea Măruță. Luni, 28 mai, invitat special la TIFF va fi tensimenul Andrei Pavel.

Tudor Giurgiu le-a mulțumit membrilor echipei organizatoare formată din peste 250 de oameni în echipa principală și 415 voluntari cu vârste între 16 și 47 de ani.

Foto: Dan Bodea

La rândul său, Mihai Chirilov a precizat în fața celor 3000 de spectatori că TIFF 2018 este un festival sub semnul excelenței cinefile amintind de retrospectiva Ingmar Bergman, evenimentul cel mai important de la TIFF din acest an.

„Ingmar Bergman este în termenii de azi ceea ce am putea numi un «influencer». TIFF în acest an stă și sub semnul provocării, inclusiv prin filmul pe care am ales să îl proiectăm în deschidere. Competiția internațională rezervată cineaștilor aflați la debut sau la al doilea film are în acest an, în program, trei filme regizate de femei, care sunt și cele mai provocatoare dintre toate. Provocatoare este și secțiunea A fi sau a nu fi politic corect. Este vorba despre zece filme ale unor regizori care sfidează normele actuale ale corectitudinii politice. Tot provocatoare vor fi și filmele de la H33, o locație nouă a festivalului. TIFF mai stă și sub semnul nostalgiei, prin selecția unor blockbustere de artă în secțiuna Amintiri din URSS, dar și sub semnul melancoliei. Îi dedic această ediție domnului Lucian Pintilie”, a precizat Mihai Chirilov.

Foto: Dan Bodea

Pe scena din Piața Unirii a urcat și cineastul Samuel Maoz, regizor al filmului „Foxtrot”, care și-a câștigat renumele internațional încă de la debutul în lungmetraj cu Lebanon (2009), care a fost prima producție israeliană premiată cu Leul de Aur la Veneția. În 2010, Lebanon a fost prezentat și la TIFF, când Maoz s-a aflat pentru prima dată la Cluj ca membru al juriului international. În Piața Unirii din Cluj au mai fost prezenți și doi dintre protagoniștii filmului care a deschis actuala ediție a TIFF, actorii Yonaton Shiray și Lior Ashkenazi.

TIFF 2018 se va desfășura în perioada 25 mai-3 iunie la Cluj-Napoca.

Citiți și:

După Cannes, hai (și) la TIFF! Pledoarie pentru un viitor mai luminos

Distribuie:

Postaţi un comentariu