Începerea școlii, sub semnul întrebării: părinți îngrijorați și profesori nemulțumiți. Amenințări cu boicotarea anului școlar

Foto: Dan Bodea

Proiectul ghidului întocmit de ministerul Sănătății în vederea începerii anului școlar în condiții care să permită reducerea pericolului infectării cu coronavirus a stârnit reacții de îngrijorare dar și de nemulțumire în rândul părinților și cadrelor didactice.

Lucia Cojocaru, liderul Sindicatului Liber din Învățământul Preuniversitar Cluj (SLIPC) a declarat, pentru Transilvania Reporter, că prevederile proiectului întocmit de către minister nu oferă garanțiile necesare protecției elevilor, cu atât mai puțin pentru personalul didactic sau nedidactic din școli.

În plus, arată liderul de sindicat, sunt toate șansele să asistăm la un boicot în privința reluării școlii, după ce guvernul a anunțat că amână cu un an majorarea cu 14 la sută a salariilor profesorilor, măsură care ar fi trebuit pusă în aplicare începând cu data de 1 septembrie.

Foto: Dan Bodea

„Pepsi-glasuri” în clase, nu măști

„Ghidul este unul stufos și conține multe prevederi sub semnul întrebării. În primul rând, nu se vorbește deloc despre protecția cadrelor didactice și a salariaților din învățământul preuniversitar. Se vorbește doar despre copii, se pare că de noi au uitat, așa cum s-a uitat și de mărirea salariilor. Cred că ar fi, deci, necesar ca la începutul anului școlar să existe un control mai riguros al personalului din școli și sperăm ca acest lucru să se regăsească în forma finală a ghidului.

O altă problemă, la care fac referire și mulți dintre părinți, este cea a măștilor, care vor fi greu de suportat de către elevi atâtea ore, vorbesc în special despre cei din clasele primare. În plus, aici trebuie să ținem cont de un lucru, desigur și profesorii poartă mască, dar există și elevi care nu aud sau nu văd foarte bine și vor avea dificultăți în a desluși ceea ce li se spune. Ar trebui luată în calcul, poate, acea vizieră care să înlocuiască aceste măști.

În plus, această reducere a distanței fizice dintre elevi de la 2 m la 1 m, sau chiar deloc, cu acele plexiglasuri sau ‘pepsi-glasuri’, că nici nu mai știm cum să le spunem, în fața băncilor reprezintă o problemă. Mai există și acea declarație a părintelui care garantează că copilul lui este sănătos și că poate frecventa cursurile. Nu știu cât ne putem baza pe o simplă declarație a unui părinte, știm destule cazuri în care oamenii nu sunt sinceri sau de bună-credință, sau pur și simplu nici nu-și dau seama că ar fi ceva în neregulă cu copilul lor, și atunci poate că ar trebui ca această declarație să fie completată de un aviz al unui medic de familie, lucru valabil și în ceea ce privește personalul din școli”, spune Lucia Cojocaru.

Mulți părinți nu-și vor trimite copiii la școală

Sindicaliștii susțin că au semnale cu privire la faptul că părinții sunt îngrijorați de respectarea condițiilor de igienă din școli și vor ezita să își ducă copiii la școală.

”Va fi foarte greu să-i supraveghezi pe copii în pauze, să-i împiedici să intre în contact cu alți elevi. Toți au energie multă, sunt zburdalnici, vor apărea incidente cu siguranță deși vor fi supravegheați de către profesorii de serviciu. Să fim serioși, poate acel copil își mai dă jos masca, se mai hârjonește cu unul cu altul, va fi o mare problemă deci.

Știm deja de foarte multe cazuri de părinți care pur și simplu nu-și vor trimite copiii la școală și care spun că preferă învățământul online, dar, să fim serioși, până la urmă școala se face în clase, față în față cu profesorul sau învățătorul. Dar, trebuie spus că, într-adevăr, există o mare îngrijorare, justificată de altfel, în rândul părinților, iar mulți dintre ei spun categoric că nu-și vor trimite copiii la școală”, susține Cojocaru.

Banii de salarii, deturnați către primării?

În ce privește refuzul guvernului de a le acorda profesorilor majorarea salarială cu începere de la 1 septembrie 2020, liderul sindicatului din învățământul preuniversitar clujean afirmă că acest lucru poate avea consecințe nebănuite, inclusiv un boicot al cadrelor didactice, care nu vor mai reveni în școli din 14 septembrie.

”Ne-a surprins faptul că guvernul ne-a respins această majorare a salariilor cu 14 la sută, ceea ce ar fi reprezentat un venit suplimentar de circa 300 de lei. Această amânare pentru septembrie 2021 a nemulțumit majoritatea colegilor noștri și trebuie să spunem că este o grea lovitură pentru tot personalul din învățământ. Ne-a surprins decizia guvernului și pentru că, pînă acum, nicio clipă nu s-a afirmat că ar fi în imposibilitatea de a acorda această majorare și tot timpul ne-au garantat că majorarea se va face la termenul stabilit prin lege.

Mai mult de atât, avem surse veridice care ne-au spus că banii destinați majorării salariilor au fost deturnați, deci vorbim despre o deturnare de fonduri, astfel încât fondul de salarii să treacă la primării și consiliile locale pentru achiziționarea și dotarea școlilor cu materialele necesare începerii anului școlar, laptopuri, tablete, calculatoare, camere web etc.

Deocamdată, nemulțumirile profesorilor există doar pe rețelele de socializare sau ne sunt adresate nouă, deocamdată lumea este în concediu, dar de la 1 septembrie se va relua activitatea și vom vedea mai exact pulsul nemulțumirilor. Dacă colegii noștri vor decide să nu mai revină la școală, începutul anului școlar va fi pus serios sub semnul întrebării. Repet, vom boicota anul școlar dacă va exista un consens în această direcție”, a mai declaratLucia Cojocaru.

Foto: Facebook Primăria Cluj-Napoca

Ce spun directorii de școli: „Cum să nu avem emoții?”

Eugenia Marcu, directoarea Şcolii Gimnaziale “Constantin Brâncuşi” din Cluj și profesoară de fizică, a definitivat alături de colegii ei de catedră planul de organizare a procesului de învățământ pentru cei 662 de elevi.  Deși conducerea școlii asigură părinții că la nivel de școală sunt luate toate măsurile recomandate în contextul pandemiei, aceștia sunt extrem de îngrijorați pentru copiii lor.

„Clasele primare vin în două schimburi, cu pauză de o jumătate de oră pentru dezinfectare, clasele a opta vin integral, iar clasele V-VII vor veni în schimburi, o săptămână o jumătate de clasă, o săptămână cealaltă jumătate, cu transmiterea online a orelor. Din fericire, spațiul ne permite să facem o astfel de organizare. Am deschidere din partea tuturor colegilor, chiar și a celor cu probleme de sănătate. Am asigurat măști, viziere, dezinfectante, laptopuri cu camere video și tot necesarul. Doamnele învățătoare sunt dispuse să stea în două ture la școală. Îngrijorarea mea constă în faptul că deși copiii vor fi permanent supravegheață la școală, după-masa în parc sau în alte locuri ei stau claie peste grămadă, nesupravegheați. Din ceea ce văd în cartier la noi, oamenii sunt destul de responsabili. Printre cadrele didactice nu am avut nicio îmbolnăvire. Dar am emoții. De 20 de ani sunt director și prin așa ceva nu am trecut, vă dați seama. Nu știm cum vor reacționa copiii la astfel de reguli indiferent de cât de bine ne pregătim noi. Clujul, cred eu, este un oraș deschis la minte și va trece cu bine și peste aceste provocări”, a declarat pentru Transilvania Reporter, Eugenia Marcu.

La rândul său, Darius Chiș, director la Şcoala Gimnazială “Octavian Goga” a trebuit să se gândească la organizarea claselor pentru 740 de elevi. Din luna mai a pregătit toată organizarea, spune acesta, însă distanțarea va fi cea mai mare provocare în toamnă.

„Am pregătit trei săli mai mari pentru elevii de clasa a VIII-a, iar clasele pregătitoare până la clasa a IV-a intră în două schimburi, între orele 8-11 și 12-15, iar clasele V-VII intră pe sistemul hibrid, o săptămână și o săptămână. Din cei 60 de profesori niciunul nu a spus că nu va fi dispus să facă orice sacrificiu. Din păcate avem și colegi care au anumite boli și cu ei va trebui să avem un alt regim. Vom face și un sondaj pe clase, să vedem dacă există familii cu anumite cazuri de coronavirus. Trebuie să avem mare grjiă. Am emoții, bineînțeles, pentru începerea școlii mai ales pentru că avem un cadru legislativ foarte tardiv. Nimeni nu poate aproxima cum evoluează boala și trebuie să ne adaptăm de la zi la zi. Sănătatea este pe prim plan și abia apoi partea de predare. Nu ne puteam pregăti în două săptămâni pentru începerea școlii și atunci am început din luna mai să ne gândim la diverse scenarii. Sunt părinți care nu cred în acest virus, sunt părinți care cred excesiv, sau unii care sunt disperați. Cu toții ne aflăm într-o situație nemaiîntâlnită”, a spus Darius Chiș.

Text de Sandu Mureșan și Cristina Beligăr

Citiți și:

Șeful ISJ Cluj: Școala va începe la 14 septembrie. Părinții nu trebuie să aibă nicio emoție!

Distribuie:

Postaţi un comentariu