Șeful ISJ Cluj: Școala va începe la 14 septembrie. Părinții nu trebuie să aibă nicio emoție!

Marinela Marc, șeful ISJ Cluj

Inspectorul școlar general al ISJ Cluj, Marinela Marc, a anunțat că școala va începe în 14 septembrie în fiecare unitate de învățământ din județ, fie cu elevii pezenți în totalitate în sălile de clasă, fie împărțiți în două schimburi săptămânale în sistemul hibrid, în clase și acasă în învățământul online. Șeful ISJ Cluj spune că a lăsat organizarea procesului de învățământ la latitudinea directorilor de școli

”Am avut videoconferințe cu directorii și le-am solicitat să analizeze la nivelul fiecărei unități o variantă viabilă de desfășurare a cursurilor cu această măsură de distanțare de un metru între elevi, să vadă dacă elevii pot să vină cu toții la școală, dacă au nevoie de două schimburi, dacă au toată infrastructura și logistica necesară pentru varianta hibrid, o parte la școală, o parte online. Le-am cerut însă tuturor să excludă varianta învățământului exclusiv online.

Din analiza proiectului fiecărei școli am ajuns la concluzia că în proporție de 50 la sută se poate desfășura învățământ la fața locului, asta înseamnă 101 școli, majoritatea din mediul rural, în timp ce pentru varianta hibrid am identificat 109 școli.

Le-am cerut tuturor să găsească soluții pentru ca elevii din ciclul primar să vină integral la școală, să discute cu învățătoarele și să accepte două schimburi, acolo unde nu încape integral clasa în sală datorită măsurilor de distanțare. Un lucru similar se va întâmpla și pentru clasele a VIII-a și a XII-a, unde elevii vor veni zi de zi la școală. Pentru clasele intermediare V-XI, acolo se va merge integral la școală acolo unde spațiile vor permite acest lucru, unde sunt efective mari se va merge pe varianta hibrid, jumătate la școală și cealaltă online acasă timp de o săptămână. Avem însă și unități școlare din Cluj-Napoca cu spații generoase, care au decis să aducă integral la școală copii, cum sunt școlile Nicolae Iorga, Titulescu, Dârjan sau Goga, dar și un liceu, Liceul Tehnologic nr.1.

Primăria a venit în sprijinul școlilor pentru a se dota pentru acest tip de învățământ, astfel încât să ne asigurăm că în fiecare clasă există strictul necesar în acest sens: un laptop, un calculator, camere web, microfoane etc. Orarul va fi definitivat la 1 septembrie, astfel încât totul săfie pregătit și să nu conteze că stăm în clase sau stăm acasă, să nu mai fim în situația de a ne adapta din mers, să trimitem sms-uri cu temele pe grupuri de watsap. Practic, în municipiu avem toate condițiile pentru a ne desfășura activitatea în mod normal, chiar dacă vorbim de varianta hibrid.

Am cerut primăriei sprijin pentru dezinfectarea curților școlilor, pentru că în interior acest lucru se va face de către personalul acestora. În toate școlile veți găsi gel dezinfectant, veți găsi măști, tot ce este necesar pentru a ne desfășura activitatea în mod normal.

Părinții nu trebuie să aibă nicio emoție. Mesajul este clar: școala va începe pe 14 septembrie. Eu spun că trebuie să gândim în interesul copiilor, iar acesta este un acces la un proces didactic normal, față în față cu cadrul didactic, cu ceilalți colegi și doar în condiții excepționale, dacă pandemia va conduce la măsura suspendării cursurilor într-o școală sau localitate unde apar cazuri mai multe de infectare, o vom face pe o perioadă determinată. Sper însă să nu ajungem aici, pentru că nu e benefic pentru nimeni”, a spus Marinela Marc, șeful Inspectoratului Școlar Județean Cluj.

Clase apărute de nicăieri

MarinelaMarc spunecă în inspectoratul școlar s-a confruntat în acest an cu numeroase solicitări suplimentare de înscriere a copiilor la școală.

”Avem foarte mulți copii noi, mai ales cei care intră în clasa pregătitoare și grădinița, lucru pe care nu l-am luat în calcul în decembrie, în momentul când s-a făcut planul de școlarizare. Ei provin, fie din acei părinți care au revenit în țară în timpul pandemiei și au decis să rămână aici, fie copii din alte județe de clasa a IX-a care s-au stabilit la Cluj. Am avut numeroase solicitări de suplimentare de clase, mai exact 27 pînă acum, adică vorbim de câteva sute de copii”, a declarat Marinela Marc.

În ce privește cazurile speciale, de copii cu boli cronice sau cu părinți aflați în situații de risc, șeful Inspectoratului Școlar spune că procesul de învățământ se va desfășura ca și pînă acum: ”Fiecare școală va vedea punctual ce solicitări sunt în acest sens. Și pînă acum aveam copii care beneficiau de școlarizare la domiciliu, erau înscriși în catalagul clasei și beneficiau de profesor care mergea la domiciliul lor.”

Grupa mare de la grădinițe reprezintă o prioritate”

Situația grădinițelor din județ este asemănătoare cu cea a școlilor. Toate se vor deschide în această toamnă.

”Am discutat cu directorii acestora și am stabilit ca prioritate grupa mare, copii să vină la grădiniță, pentru că îi așteaptă școala în anul următor. Dacă nu e posibil acest lucru cu toată grupa, să încerce desfășurarea activităților didactice în două săli separate într-un program semi-prelungit oarecum, iar ceilalți, fie prin rotație, la înțelegere cu părinții. Vreau să vă spun că pe perioada verii a fost un mare tam-tam cu deschiderea grădinițelor, am făcut investiții, analize, ca să vedem că pînă la urmă foarte puțini părinți și-au dus copiii la grădiniță.

Uite că sunt soluții în caz de nevoie, cu bunici, cu unul din părinți acasă, o să vedem cum va fi. Că sunt părinți care se tem să-și ducă copiii la școală, așa vor fi și părinți care se vor teme să-și ducă copiii la grădiniță. Fiecare unitate va discuta cu părinții și se va găsi soluția cea mai bună pentru copii”, a mai spus Marinela Marc.

Distribuie:

Nu există Comentarii

  1. Sorin says:

    Se pare ca va interesează mai mult alte aspecte decât sănătatea copiilor. Vine ne garantează noua ca în pauze copiii vor purta măști și vor păstra distanta?

Postaţi un comentariu