Două lucrări de Adrian Ghenie, în licitație la Sotheby’s Londra. Peste trei milioane de lire preț estimativ

Pie Fight Interior (2012) Adrian Ghenie Foto: Sotheby's

Lucrarea „Pie Fight Interior” (2012), respectiv „Basement Feelings” (2007) sunt cele două picturi semnate de artistul român Adrian Ghenie, scoase la licitație de Casa Sotheby’s din Londra.

„Fuzionând trecutul și prezentul, realitatea și imaginația, „Pie Fight Interior” al lui Adrian Ghenie este o lecție în spectacolul și tragedia istoriei. Lucrarea aparține seriei Pie Fight, pe care artistul a început-o în 2008 și la care s-a întors din nou în 2012. Lucrările din această serie negociază atrocitățile esențiale ale istoriei europene a secolului al XX-lea și printr-o fuziune sublimă dintre abstract și figurativ, Ghenie se confruntă cu problemele memoriei colective.

Aici forma umană este obsedantă și în mare parte abstractă, totuși trăsătura sa cea mai identificabilă este o mustață scurtă și întunecată – o aluzie nedisimulată la Adolf Hitler și, într-adevăr, la istoria dictaturii din secolul al XX-lea. Camera lui Ghenie începe să se transforme în interiorul ceremonial al regimului nazist, un spațiu arhitectural care revine în întreaga serie Pie Fight și pe care l-a vizualizat cu ajutorul documentației fotografice istorice”, se precizează în textul lucrării, conform Sotheby’s.

Pie Fight Interior (2012) Adrian Ghenie Foto: Sotheby’s

Detalii despre seria Pie Fight puteți citi AICI.

Lucrarea este estimată la 2.4-3.4 milioane de lire și face parte din evenimentul Contemporary Art Evening Auction din 21 octombrie. Licitația de artă contemporană va reuni lucrări ale unora dintre cei mai buni artiști din secolele XX și XXI. Printre punctele de atracție se numără „Untitled (Diagonal Curve)” a lui Bridget Riley, o pictură din aclamata serie a compozițiilor alb-negru ale artistului din anii 1960 și o lucrare de Banksy intitulată „Show me the Monet”, o versiune disidentă a capodoperei impresioniste a lui Claude Monet.

A doua lucrare a artistuluii român Adrian Ghenie face parte din licitația Contemporary Art Day Auction din 22 octombrie care include lucrări semnate de Sigmar Polke, Laura Owens, Louise Bourgeois, Antony Gormley sau Damien Hirst.

Basement Feelings (2007) Adrian Ghenie | Foto: Sotheby's

Basement Feelings (2007) Adrian Ghenie | Foto: Sotheby’s

Pictura lui Adrian Ghenie, „Basement Feelings”, este estimată la 60.000-80.000 de lire și provine de la Pace Gallery din New York. Mai multe detalii AICI.

Adrian Ghenie continuă să fie unul din cei mai vizibili și cunoscuți artiști contemporani din lume.

La începutul lunii octombrie, evenimentul Contemporary Art Evening Sale din Hong Kong a adus în prim plan și lucrarea „Lidless Eye” a artitului român care a fost vândută cu aproximativ 7 milioane de dolari. În 2016, lucrarea „Nickelodeon” semnată de Adrian Ghenie a fost achiziționată prin Casa de Licitații Christie’s din Londra la prețul de 9.028.430 de dolari, fiind un record de piață pentru artist. În luna iulie a acestui an, lucrarea „On the Road to Tarascon 2” a artistului român a fost vândută prin Christie’s Hong Kong cu 4,3 milioane de dolari.
Citiți și:

Lucrarea „Lidless Eye” de Adrian Ghenie, vândută cu 7 milioane de dolari la Sotheby’s Hong Kong. Artistul român s-a aflat în topul vânzărilor

Distribuie:

Postaţi un comentariu