Lucrarea „Lidless Eye” de Adrian Ghenie, vândută cu 7 milioane de dolari la Sotheby’s Hong Kong. Artistul român s-a aflat în topul vânzărilor

Foto: Sotheby’s Hong Kong

Licitația de toamnă a Casei Sotheby’s din Hong Kong, care a avut loc marți, 6 octombrie, a prezentat o selecție de capodopere contemporane occidentale și asiatice cu o diversitate fără precedent, inclusiv o lucrare a artistului român Adrian Ghenie. Aceasta a fost vândută la prețul de 54,920,000HKD, ceea ce înseamnă aproximativ 7 milioane de dolari, în timp ce o lucrare de Francis Bacon a fost achiziționată la valoarea de 4,8 milioane de dolari.  Evenimentul a fost transmis live și a totalizat vânzări în valoare de 88.200.000 de dolari.

Vedeta licitației a fost o lucrare de Gerhard Richter pentru care colecționarii din toată lumea au licitat nu mai puțin de zece minute. Lucrarea s-a vândut cu 28 de milioane de dolari și și-a găsit o nouă casă la Pola Museum of Art în Hakone, Japonia. 

În frunte cu lucrarea „Abstraktes Bild”, de Gerhard Richter, licitația a cuprins o gamă de artiști internaționali de tip „blue-chip” precum David Hockney și Adrian Ghenie, precum și lucrări importante care nu au mai fost prezentate în Asia semnate de Francis Bacon, Marlene Dumas și Ellsworth Kelly. Acestora li s-au adăugat capodoperele asiatice semnate de Yayoi Kusama, Liu Ye, Kazuo Shiraga și Takeo Yamaguchi, alături de două colecții de prestigiu de la colecționari asiatici. Printre acestea s-au numărat și 14 lucrări de artă contemporană chineză provenind din colecția privată a lui Johnson Chang, eminent curator și critic din Hong Kong, care este apreciat pe scară largă pentru eforturile sale inovatoare de a plasa arta contemporană chineză pe scena internațională.

Evenimentul Contemporary Art Evening Sale a adus în prim plan și lucrarea „Lidless Eye” a artitului român Adrian Ghenie, care continuă să fie unul din cei mai vizibili și cunoscuți artiști contemporani din lume. În 2016, lucrarea „Nickelodeon” semnată de Adrian Ghenie a fost achiziționată prin Casa de Licitații Christie’s din Londra la prețul de 9.028.430 de dolari, fiind un record de piață pentru artist. În luna iulie a acestui an, lucrarea „On the Road to Tarascon 2” a artistului român a fost vândută prin Christie’s Hong Kong cu 4,3 milioane de dolari.

Citiți și

Record pe piața de artă pentru o lucrare semnată de Adrian Ghenie: 9 milioane de dolari pentru Nickelodeon, la Christie’s Londra

Nou record pentru Adrian Ghenie pe piața de artă: 4 milioane de euro pentru lucrarea „The Sunflowers in 1937”

„Self-Portrait as Vincent Van Gogh” de Adrian Ghenie, achiziționată cu 2, 5 milioane de dolari la licitația Sotheby’s New York

Adrian Ghenie | Nickelodeon-2008

Lidless Eye | Adrian Ghenie Sotheby’s Hong Kong

Lidless Eye | Adrian Ghenie Sotheby’s Hong Kong

Realizată în perioada 2016-2018, Lidless Eye este o lucrare „magistrală și uluitoare”, așa cum este numită în descrierea Casei de Licitații Sotheby’s, care marchează finalul seriei de autoportrete Vincent van Gogh ale lui Adrian Ghenie.

„De la influenții (Charles Darwin, Vincent van Gogh și Marcel Duchamp) până la notorii (Hitler, Lenin și Stalin) și popularii (Elvis, Stan Laurel și Oliver Hardy), Ghenie a pictat atât faimosul, cât și infamul. Dintre acestea, autoportretele sale centrate pe Van Gogh sunt cele mai apropiate de inima sa, formând un pilon structural crucial al dialogului său riguros atât cu istoria artei, cât și cu istoria globală contemporană. Lidless Eye este o lucrare de referință care se referă nu numai la Van Gogh, ci și la o serie de surse artistice, de la clarobscurul picturii renascentiste, la intensitatea psihologică brută a portretului lui Francis Bacon, la manipulările abile ale suprafeței pictate în practica lui Gerhard Richter care creează și sparg simultan spațiul iluzoriu. În această lucrare, Ghenie și-a turnat adulația din copilărie pentru Van Gogh, precum și preocupările sale de bază cu privire la cele mai întunecate capitole ale istoriei contemporane”, precizează textul din descrierea lucrării.

Foto: www.sothebys.com

Adrian Ghenie este considerat cel mai bine vândut pictor român contemporan, s-a născut în Baia Mare, iar în prezent trăiește și lucrează la Berlin. A absolvit, în 2001, Universitatea de Artă și Design din Cluj, iar în 2005, alături de Mihai Pop, a fondat la Cluj Galeria Plan B, un spațiu dedicat expunerii și cercetării artei contemporane. Tot atunci au fost puse și bazele Fundației Plan B. Din 2008, Plan B și-a deschis un sediu la Berlin. În 2005, la doar câțiva ani după ce au absolvit Universitatea de Artă şi Design din Cluj, tinerii Mihai Pop şi Adrian Ghenie au devenit conştienţi că scena artistică din România avea nevoie de un Plan B. Mai concret, ideea Plan B, s-a creat din întâlnirea lui Mihai Pop cu Adrian Ghenie, la îndemnul lui Victor Man, coleg cu Adrian de facultate. Un rol în apariţia galeriei a avut şi colecţionarul de artă Mircea Pinte care i-a ajutat la început cu partea financiară. Galeria a funcționat mulți ani în spațiul de cultură Fabrica de Pensule din Cluj.

În urmă cu câțiva ani Adrian Ghenie a achiziționat micul palat baroc de pe strada Avram Iancu nr.1 din Cluj-Napoca, pe care ar urma să îl transforme într-un muzeu al colecțiilor de artă și în sediu al Fundației Plan B.

Adrian Ghenie, a fost decorat în 2019 de președintele Klaus Iohannis cu Ordinul Naţional „Pentru Merit” în grad de Cavaler, în semn de „apreciere pentru talentul artistic, pentru rolul important avut la promovarea şcolii româneşti de pictură în lume”. Născut în Baia Mare în 1977, Adrian Ghenie a studiat la Universitatea de Artă și Design din Cluj Napoca înainte de a se stabili la Berlin în 2013. În ultimii zece ani, Adrian Ghenie a devenit tot mai cunoscut la nivel internațional, lucrările sale fiind prezentate în expoziții majore și în cele mai vizitate muzee. Picturile sale sunt incluse în colecțiile Centrului Pompidou din Paris, Muzeul de Artă Contemporană din Los Angeles, Muzeele de Artă Modernă din New York și Antwerp și în multe alte instituții din întreaga lume. În 2016, Adrian Ghenie a reprezentat România la ediția 56 a Expoziției Internaționale de Artă-Bienala de la Veneția.

Citiți și:

Artiștii Adrian Ghenie și Constantin Flondor, decorați de președintele Iohannis

Lucrare falsă atribuită lui Adrian Ghenie, expusă la Cluj-Napoca

Distribuie:

Postaţi un comentariu