Zilele Culturale Maghiare/Capete de afiş

Foto: Dan Bodea

Zilele Culturale Maghiare din Cluj au ajuns, anul acesta, la a cincea ediţie. În 2013, la eveniment au participat circa 200.000 de persoane, iar în seara de închidere, în Piaţa Unirii au fost aproximativ 40.000 de spectatori. Anul acesta, între 17 şi 24 august au fost pregătite nu mai puţin de 500 de evenimente diverse care vor anima tot centrul oraşului. Vă prezentăm mai jos o selecţie a celor mai importante evenimente:

Szimfonik Live
Vineri, 22 august, 20:00 – PiaţaUnirii

Orchestra simfonică a Radio Ungaria va concerta în cadrul Zilelor Culturale Maghiare împreună cu cei mai importanţi reprezentanţi ai muzicii pop din Ungaria. Este primul lor concert de acest fel în afara Budapestei. Alături de orchestră, vor fi prezenţi pe scenă Péterfy Bori, Pannonia Allstars Ska Orchestra, Heaven Street Seven şi Irie Maffia.
În 2010, Radioul Petőfi a lansat programul intitulat Szimfonik, în cadrul căruia a avut loc o primă colaborare a unei formaţii rock cu o orchestră simfonică. Aşa s-a născut varianta simfonică (incluzând şi instrumente rock) a unei melodii maghiare binecunoscute, Ez a szerelem a formaţiei Heaven Street Seven.

Programul s-a dezvoltat, fiind redenumit Szimfonik Live. La concertul organizat în cadrul Zilelor Culturale Maghiare, spectatorii vor putea asculta şi melodii a căror variantă simfonică va fi prezentată pentru prima dată public. Piesele au fost orchestrate de către dirijorii şi compozitorii Megyesi Ádám, Subicz Gábor şi Balogh Sándor. Orchestra Simfonică a Radio Budapesta este condusă de dirijorul BaloghSándor.

ExperiDance Production
Duminică, 24 august, 20:30 – PiațaUnirii

Săli de 1.500 de locuri – arhipline, 14 tipuri de spectacole, 12 ţări, peste un milion de spectatori – toate acestea în 14 ani, cu 28 de dansatori şi un staff tehnic şi administrativ de 30-40 de persoane. Aceasta este, în cifre, trupa de dans ExperiDance Production.

Ansamblul a fost format în anul 2000 şi reţeta succesului s-a bazat pe faptul că inovează continuu. Pe lângă respectarea tradiţiilor, ei folosesc forme noi de exprimare artistică, îmbinând într-un mod rar întâlnit elemente de dans tradiţional maghiar cu elemente contemporane.
Pe lângă dansatorii profesionişti, spectacolele sunt puse în scenă cu ajutorul oamenilor din culise: coreografi, compozitori, scenografi, designeri de decor şi costume, dramaturgi şi numeroşi tehnicieni. La ediția din acestan a Zilelor Culturale Maghiare din Cluj, ansamblul pregăteşte ceva cu adevărat special: în ziua de încheiere a festivalului, 24 august, va prezena jubileul celor 500 de spectacole ExperiDance. Spectacolul va prezenta istoria maghiarilor în 21 de scene, de la încălecare până în prezent. Coreograful acestui show este Román Sándor.

Spectacolul grandios prezintă o paletă bogată a stilurilor de dans.În partea intitulată ”Creaţie”, vom putea vedea dansuri ţigăneşti din zonaTransilvaniei, în special elemente din Ceuaş. ”Îngeri şi draci” conţine dansuri populare din zona Ghimeş, iar şamanii dansează dansuri moldoveneşti.Pe lângă acestea, pot fi recunoscute învârtite din zonaMureşului şi din zonaVoivodeni, Căluşarul, dar şi elemente din zona Sic şi Chimitelnic. În al doilea act, perioada domniei turceşti este prezentată prin dansuri ţigăneşti din zona de nord-est a câmpiei maghiare şi prindansuri din Ceuaş. Perioada rebeliunii anti-habsburgice este reprezentată prin elemente ale dansurilor româneşti, dansul haidăului şi haţegana din zona Cipăieni. La baza coreografiei mai stau elemente preluate din dansul dogarilor din Erdőbénye, zona Tokaj (Ungaria), jocuri din zona Ördöngősfüzes, Örkő, Lakocsa şi de câmpie (Ungaria).

Orchestra Simfonică a Radio Ungaria
Sâmbătă, 23 august, ora 17:00 – Opera Maghiară din Cluj

Orchestra Simfonică a Radio Ungaria ocupă un loc aparte în elita marilor orchestre ale lumii prin numeroasele concerte susținute în Ungaria și în străinătate, respectiv prin înregistrările radio, TV și pe CD a (aproape) întregului lor repertoriu simfonic. În istoria sa de 70 de ani, orchestra a fost prezentă constant în cadrul concertelor de gală ale concursurilor muzicale internaționale.
Cu ocazia Zilelor Culturale Maghiare 2014, orchestra va susține un concert pe scena Operei Maghiare din Cluj. Din program: Variațiuni pe tema cântecului popular maghiar ”Păunul” de Kodály Z., Les preludes de F. Liszt, Simfonia a V-a de Ceaikovski.

O astfel de întâlniredintre radio și interpretarea muzicii simfonice a fost posibilă și datorită lui Dohnányi Ernő, numit director muzical al radioului în anul 1931. El a fost cel care a înțeles cum poate fi pusă tehnologia (aflată în dezvoltare rapidă) în slujba muzicii. În anul 1936 s-a format o orchestră de salon, predecesoare a marii orchestre, unde Dohnányi a invitat cei mai talentați artiști ai epocii.

De atunci orchestra a avut parte de numeroși dirijori și muzcieni talentați, iar începând cu anul 2011 Orchestra Simfonică a Radio Ungaria estecondusă de dirijorul-compozitor Vajda Gergely. Programul său artistic pornește din trecutul radioului, de la rolul acestuia în serviciul public și oferă o importanță aparte muzicii moderne. „Consider că realizările artistice din secolul XX și XXI trebuie incluse în circuitul vieții orchestrale de zi cu zi, iar Orchestra Simfonică a Radio Ungariatrebuie să fie lider în acest sens”, afirmă Vajda Gergely.

Microstagiune și Cortul Teatrului

Teatrul Maghiar de Stat Cluj îi așteaptă pe vizitatorii Zilelor Culturale Maghiare din Cluj în Cortul Teatrului amplasat pe Str. Kogălniceanu. În perioada 21-24 august toți cei interesați sunt invitați la activităţi dedicate copiilor la „Terasa piticilor” (zilnic între orele 11:00-13:00), la „Teatrul de lectură” (între orele 14:00-16:00), la „Bungalou” (între orele 16:00-18:00), iar în pauzele dintre programe, la ”Cerdac”.Programul pentru copii include lecturi de povești și concurs de basme pentru cei mici, care vor avea posibilitatea să se întâlnească cu personajele preferate ale musicalului Vrăjitorul din Oz de Frank L. Baum – Tibor Zalán. Adulții vor putea alege dintre programe de teatru-lectură și întâlniri inedite cu actorii teatrului (garden party și Living Room), și vor putea participa la un curs de dans condus de membrii companiei sau la concursul cu premii dedicat fanilor teatrului. În pauzele dintre multitudinea de programe ale Zilelor Culturale Maghiare, publicul este așteptat la Cerdac, unde va putea răsfoi publicațiile mai vechi și mai recente ale teatrului.

În oferta teatrală a programului Zilelor Culturale Maghiare din Cluj sunt incluse mai multe spectacole ale Teatrului Maghiar: Unchiul Vania de A. P. Cehov, în regia lui Andrei Șerban poate fi văzut pe 19 august, de la ora 19:00 și pe 24 august de la ora 17:00; spectacolul Dantelă după romanul Mamó de Angi Máté este programat joi, 21 august de la ora 19:00 în Sala Studio. Cea mai recentă premieră a teatrului, spectacolul-concert Serena in X-tremis va fi jucat cu prilejul acestui eveniment într-o locație specială, pe scena din Str. Kogălniceanu miercuri, 20 august de la ora 18:00. În foaierul teatrului va avea loc expoziția de fotografii a artistului din Miercurea Ciuc, István Fodor, intitulat Țara secuilor văzută de sus. Expoziția poate fi vizitată în perioada de 19-24 august, între orele 10:00-16:00. Expoziția va fi deschisă oficial de Gábor Tompa, directorul general al teatrului, sâmbătă, 23 august de la ora 18:30.

Cu ocazia Zilelor Culturale Maghiare teatrul va găzdui și două spectacole invitate: luni, 18 august va avea loc, de la ora 19:00, spectacolul Teatrului Național Târgu Mureș, Compania Tompa Miklós, Recviem pentru o casă de Éva Medgyessy, iar miercuri, 20 august, de la ora 17:00, actrița Boróka Bartha va prezenta monodrama Astă-seară Lola Blau de Georg Kreisler.

Bilete la spectacole se pot achiziționa online pe site-ul www.biletmaster.ro. Casa de bilete va fi deschisă cu o oră înainte de spectacole. Intrarea la concertul Serena in X-tremis este liberă.

Literatură, vin şi “joaca de-a gătitul”

Poetul Mircea Dinescu este invitat special al Zilelor Culturale Maghiare din Cluj, ediţia 2014. Clujenii vor putea să-l asculte şi să guste din bunătăţile gătite de el în cadrul evenimentului „Joaca de-a literatura şi joaca de-a gătitul”, care va avea loc vineri, 22 august, de la ora 17:00 încurtea Casei TIFF. Partenerul de “joacă” al lui Dinescu va fi Janos Markus Barbarossa – lutier, pictor, grafician, sculptor, restaurator de obiecte vechi, muzician. Tot în cadrul Zilelor Maghiare, clujenii vor putea participa la o degustare de vinuri producţie proprie. Poetul îi aşteaptă pe cei pasionaţi de vin sâmbătă, de la ora 15:00, în holul Casei Universitarilor (strada Mihail Kogălniceanu).

Distribuie:

Postaţi un comentariu