Invenţia lui Jack Goldstein câștigă tot mai mulţi adepţi. Senatorul Sorin Bota: exploatarea aurului fără cianuri trebuie impusă

Senatorul Sorin Bota

Senatorul maramureşean PSD Sorin Bota este de părere că exploatarea aurului fără cianură se poate, doar trebuie impusă, iar în acest sens va face un amendament la lege.

„Există şi metode prietenoase de extragere a aurului, procedeul cu cianuri este cel mai ieftin aducând astfel cel mai mult profit, dar nu este singurul. Dacă nu este obligată, o companie de acest gen nu va folosi niciodată bani în plus pentru folosirea altor metode de extragere a aurului. Statul român ar trebui să impună prin contract companiei RMGC condiţia folosirii metodelor fără cianură. Aceste metode există”, a declarat senatorul.

Acesta a dat ca exemplu procedeul „Haber Gold”, descoperit de americani, care nu foloseşte cianuri. „Compania Nichromet Extraction din Canada prelucrează deja aurul în diferite ţări din lume prin metode care nu afectează mediul înconjurător. În momentul de faţă există în Elveţia, la Balerna o uzină „Valcambi”  parteneră cu un grup american  „Newmont”  care foloseşte o tehnologie de prelucrare a metalelor preţioase, ecologică, fără cianură şi mercur”, a mai adăugat senatorul.

Parlamentarul maramureşean a dat ca exemplu de tehnologie de exploatare a aurului, invenţia băimăreanului Jack Goldstein.

„Un băimărean de 78 de ani, Jack Goldstein, inginer chimist,   a inventat şi brevetat împreuna cu un grup de colegi, o procedură de extragere a aurului fără cianuri. Cercetătorul spune că metoda pusă la punct de el este mult mai eficientă decât cea clasică, de prelucrare a minereurilor cu cianuri. Minereul se amestecă cu o soluţie de tiosulfit de sodiu, apoi soluţia se supune filtrării – nămolul rezultat este un material inactiv – iar din soluţie, datorită catalizatorului, printr-un procedeu electrolitic, se separă aurul şi argintul de puritate 99, 99%”. Acesta susține că metoda este absolut inofensivă, o astfel de uzină neavând impact de mediu. Metoda nu produce reziduri toxice, nu are gaze, în plus, randamentul de extragere a metalelor preţioase, în funcţie de conţinutul aurului sau argintului al piritelor, poate ajunge până la 90%, în timp ce la procedeul clasic randamentul este cu cinci procente mai mic”, a mai adăugat acesta.

Află mai multe despre procedura de extragere a aurului fără cianuri din articolul Transilvania Reporter:


Publicitate

Postaţi un comentariu