Două lucrări ale artistului Adrian Ghenie, scoase la licitație de Sotheby’s Londra

Casa de Licitații Sotheby’s din Londra organizează o nouă licitație de artă contemporană la sfârșitul acestei luni în cadrul căreia vor fi aduse în atenția colecționarilor și două lucrări ale artistului român Adrian Ghenie. La mijlocul lunii mai, lucrarea „Self-Portrait as Vincent Van Gogh”, din 2012, semnată de Adrian Ghenie, a fost achiziționată la New York, în cadrul unei licitații la Casa Sotheby’s, cu suma de 2.590.000 de dolari, de opt ori valoarea estimată (200.000-300.000 dolari). Recordul anului pentru Adrian Ghenie a fost înregistrat însă la începutul lunii februarie, tot la Casa de licitații Sotheby’s, în cadrul The Contemporary Art Evening Auction din Londra, după ce lucrarea sa intitulată  „The Sunflowers in 1937” a fost cumpărată cu patru milioane de euro fiind estimată inițial la o valoare de 500.000-700.000 de euro.

Licitația Contemporary Art Evening Auction va avea loc marți, 28 iunie și cuprinde 47 de lucrări de artă a câtorva dintre cei mai influenți artiști ai secolelor XX-XXI. Vârfurile licitației vor fi o serie de trei lucrări realizate de Jean Dubuffet, o lucrare semnată de Jenny Saville și lucrarea lui Sigmar Polke estimată la prețul de 3, 5-4, 5 milioane de lire. Printre alți artiști prezenți în licitație se numără Yves Klein, Lucio Fontana, Rudolf Stingel, Cy Twombly sau Andy Warhol.

„The Hunted” de Adrian Ghenie

„The Hunted” de Adrian Ghenie

Prima lucrare a artistului Adrian Ghenie, intitulată „The Hunted”, este estimată la prețul de 400.000-600.000 de lire sterline și este datată în 2010. Până în prezent, a fost expusă la Berlin, în cadrul Galerie Judin, în Londra, la Haunch of Venison și în Florența la Centrul Contemporan de Cultură Storzzina, Fondazione Palazzo Strozzi și în cadrul expoziției Francis Bacon and the Existential Condition in Contemporary Art. A doua lucrare prezentată în licitația de la Sotheby’s, Londra, este un autoportret intitulat „Self-portrait as a monkey” (2011) și este estimată la 150.000-200.000 de lire sterline. Potrivit textului care însoțește lucrarea în catalogul expoziției, autoportretul este un hibrid între om și animal și oferă o incursiune a percepției artistului asupra sinelui având ca referință primară teoriile evoluționiste ale lui Charles Darwin și efectul lor ambiguu în  în istorie.

Citiți și:

„Self-Portrait as Vincent Van Gogh” de Adrian Ghenie, achiziționată cu 2, 5 milioane de dolari la licitația Sotheby’s New York

Nou record pentru Adrian Ghenie pe piața de artă: 4 milioane de euro pentru lucrarea „The Sunflowers in 1937”

Adrian Ghenie, cel mai bine vândut pictor român contemporan, s-a născut la Baia Mare în 1977, iar în prezent trăiește și lucrează la Berlin. A absolvit, în 2001, Universitatea de Artă și Design din Cluj, iar în 2005, alături de Mihai Pop, a fondat la Cluj Galeria Plan B, un spațiu dedicat expunerii și cercetării artei contemporane. Din 2008, Plan B și-a deschis un sediu la Berlin. În 2014, tabloul „The Fake Rothko”, al artistului Adrian Ghenie, a fost vândut pentru 1.426.500 de lire sterline (1.778.422 de euro), la o licitaţie organizată de casa Sotheby’s din Londra. Din 2011 Adrian Ghenie s-a alăturat Galeriei Pace, cu sediul la New York, dar cu reprezentanțe în toată lumea, iar lucrările lui pot fi văzute în numeroase colecții publice precum: Hammer Museum, Los Angeles; Museum of Contemporary Art, Los Angeles; Museum van Hedendaagse Kunst, Antwerp; SFMOMA; și S.M.A.K., Ghent.

Distribuie:

Postaţi un comentariu