Ministerul Sănătății scoate bolnavii din spitale. Peste 300 de diagnostice scoase de la internare

Foto: Dan Bodea

[stextbox id=”custom”]”Nu știu cum o să fie motivați oamenii să cotizeze la Sănătate dacă cei care nu sunt asigurați beneficiază de aceleași servicii medicale ca și ei. Nu este foarte clar care este logica”[/stextbox], Iulian Petre, vicepreședinte COPAC Romania

Mai multe documente privind pachetul de servicii medicale de bază de care urmează să beneficieze  românii asigurați au fost făcute publice recent de către Ministerul Sănătății. Cea mai mare noutate este o lista ”neagră” întocmită de minister care include peste 300 de diagnostice pentru care se solicită  spitalelor să reducă gradual internările.

Afecțiunile pentru care nu se vor mai face internări sunt pneumoniile virale, diabetul de tip 2 necomplicat, ateroscleroza cerebrală, cardiomiopatii ischemice și boli valvulare, astmul, ulcerul necomplicat, hepatita alcoolică si pancreatita alcoolică, osteoartroza, diareea și infecțiile intestinale, hepatitele virale tip B și C, fără complicații, tiroidita autoimună, bronșite și BPOC, gastroenterite, colecistita cronică, coxartroza, gonartroza, osteoporoza postmenopauza, infecții urinare cu localizare nespecificată, fracturi multiple de coaste etc.

Vicepreședintele Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice (COPAC), Iulian Petre a declarat că se aștepta la o limitare a numărului de internări. ”Ne așteptam să se restrângă numărul spitalizărilor. Totuși unii dintre pacienți se vor putea interna și cu pneumonii sau alte afecțiuni cuprinse în lista respectivă. Se făcea un exces în anumite cazuri. Pe conținutul pachetului de bază trebuie să ne facem temele și să consultăm medicii specialiști ca să vedem cum vom fi ”faultați” ca pacienți. Trebuie să avem puncte de vedere argumentate”, a declarat Iulian Petre pentru Transilvania Reporter.
Modificarea radicală privind pachetul de servicii medicale de  bază o reprezintă și faptul că acesta va fi gratuit atât pentru cei care sunt asigurați, dar și pentru cei care nu plătesc asigurări de sănătate.
În prezent, persoanele neasigurate beneficiază de asistență medicală doar în caz de urgență. Reprezentanții pacienților bolnavi cronici din România susțin că acest lucru va descuraja pe cei asigurați să plătească asigurările. ”Nu știu cum o să fie motivați oamenii să cotizeze la Sănătate dacă cei care nu sunt asigurați beneficiază de aceleași servicii medicale ca și ei. Nu este foarte clar care este logica”, a mai precizat vicepreședintele COPAC.

”O surpriză mare” este catalogată de vicepreședintele Iulian Petre faptul că documentele publicate de Ministerul Sănătății nu lămuresc întru totul cum se va face plata serviciilor medicale cuprinse în pachetul de bază. Mai mult acesta tinde să creadă că ”dispare ideea de asigurări de sănătate”. ”Nu înțeleg această desființarea a sistemului de asigurări. De fapt, se schimbă filozofia întregului sistem de sănătate. Nu este foarte clar dacă vom plăti asigurările de sănătate sau vor intra în impozitele pe care le plătim”, a afirmat reprezentantul bolnavilor cronici.

În documentele publicate de minister nu se face referire la celălalt pachet de servicii medicale complementare. ”Dacă aveam și pachetul de servicii complementare ne lămuream mai mult. Așa va trebui să facem noi studii comparate, ca să vedem ce a dispărut, ce a apărut nou”, a conchis vicepreședintele Iulian Petre. CASETĂ: De ce vom beneficia la medicul de familie?

Pentru pacienții cu risc înalt de boală cardio-vasculară, cu diabet tip 2, BPOC (boala pulmonară obstructivă cronică), depresie și sindrom anxios se vor asigura la început 3-4 consultații pe an și apoi 1-2 consultații anuale în perioada monitorizării bolii;  pacienții cu boli nou apărute, în episod acut, vor avea dreptul la 1-2 consultații la medicul de familie/episod și 1-4 analize; eliberarea tuturor actelor privind starea de sănătate (concediu medical, rețete, scutiri pentru copii, etc.) sunt incluse în acest pachet dacă pacientul se află pe lista respectivului medic de familie

[stextbox id=”custom” caption=”Cât timp vom putea merge la policlinică?”]

Cele mai numeroase servicii medicale oferite în cadrul pachetului de bază vor fi în ambulator. Iată numărul de consultații pentru pacienții diagnosticați cu :
Insuficiență cardiacă, hipertensiune severă, boli valvulare – 4 consultații/an
În cadrul afecțiunilor cardiovasculare operate – 5 consultații în primul an postoperator, apoi 2 consultații/an și începând cu al treilea an 1 consultație/an
Diabet – maxim 4 consultații/an în faza cronică
Chiste ovariene, menoragii cu sau fără fibrom, scurgeri persistente – maxim 4 consultații/an
Boli gastroenterologice precum diarea cronică, colon iritabil, sindrom dispeptic, etc – maxim 4 consultații/an
Accidente vasculare cerebrale hemoragice și ischemice – 4 consultații/în primul an și ulterior 2 consultații/an
Alergii cronice – 4 consultații/an
Majoritatea afecțiunilor dermatologice – maxim 4 consultații/an pentru faza cronică
Hepatite virale – 2 consultații pentru faza acută, 4 consultații/an pentru boala cronică
Strabism la copii, detașări de retină, retinopatii – maxim 4 consultații/an [/stextbox]

[stextbox id=”custom” caption=”De ce vom beneficia la medicul de familie?”]

Pentru pacienții cu risc înalt de boală cardio-vasculară, cu diabet tip 2, BPOC (boala pulmonară obstructivă cronică), depresie și sindrom anxios se vor asigura la început 3-4 consultații pe an și apoi 1-2 consultații anuale în perioada monitorizării bolii;  pacienții cu boli nou apărute, în episod acut, vor avea dreptul la 1-2 consultații la medicul de familie/episod și 1-4 analize; eliberarea tuturor actelor privind starea de sănătate (concediu medical, rețete, scutiri pentru copii, etc.) sunt incluse în acest pachet dacă pacientul se află pe lista respectivului medic de familie.[/stextbox]

Distribuie:

Postaţi un comentariu