FOTO Libertatea Reloaded. Fosta fabrică a ajuns un spațiu high-tech

Foto: Dan Bodea

În anul 1870 aici se produceau piane, sub atenta supraveghere a maestrului vienez Franz Triska. Din 1949 începe producția de mobilă la Fabrica Libertatea, care avea să devină unul dintre brandurile Clujului. După închiderea secțiilor, în 2010, în clădirile fabricii nu mai vedeai muncitori în salopete ci șobolani și geamuri sparte. De luna aceasta va găzdui un parc tehnologic high-tech.

Transilvania Reporter a intrat în Liberty Tehnology Park înainte de inaugurare și vă prezintă o galerie foto din interiorul clădirilor de birouri, aflate acum pe ultima sută de metri în ce privește pregătirile pentru deschiderea oficială.

În doar trei ani în care a fost lăsată de izbeliște, fabrica „Libertatea” s-a transformat în ceea ce părea platoul de filmare al unui film horror: geamuri sparte, pereți căzuți, găuri în tavane prin care puteai coborî cu elicopterul sau dușumele găurite de șoareci.

Acest peisaj, care pe mulți investitori i-a alungat, pe alții i-a inspirat. În doar șase luni, ruina „Libertatea” a ajuns la versiunea 2.0, de Liberty Tehnology Park , un spațiu de birouri ultra-modern care a transformat hale de vopsitorie în săli de conferințe al căror ambient este controlat prin computer.

Lucrările au început în data de 9 mai 2013 și potrivit managerului de proiect, inginerul Horațiu Șomeșfelean, „clădirile erau într-o stare jenantă, totul părea desprins dintr-un  film Hitchcock”. În doar câteva luni, sala în care acum 50 de ani se asambla mobilă a devenit o încăpere destinată birourilor în care ambientul este controlat prin computer, geamurile nu mai sunt căzute ci de termopan, dușumeaua nu mai este în varianta „cu găuri” ci din materiale rezistente acoperite cu mochetă de cea mai bună calitate iar pereții sunt de un alb imaculat care aduce cu aspectul unui laborator.

Din fostele clădiri a mai rămas doar fațada, pereții interiori și designul geamurilor, motivul fiind unul cât se poate de simplu: „Este o clădire de patrimoniu industrial și aceasta a fost viziunea noastră: atât cât se poate să păstrăm aspectul ei ințial și să facem o clădire de birouri atipică dar în același timp ultra-modernă”, explică inginerul Horașiu Șomeșfelean.

Fațada clădiriilor de bicouri din Liberty Park a rămas la aspectul inițial, însă cărămida a fost tratată și recondiționată, iar în interior, pereții și-au păsatrat aspectul avut în perioada în care facilitatea funcționa drept fabrică de mobilă.

Clădirea a fost reabilitată termic pe interior, pentru nu se interveni asupra fațadelor și fără a fi reconstruită în totalitate, așa cum se procedează în mod uzual, a fost adusă la clasa energetică A. Fostele hale în care se pregătea mobila de export sunt acum dotate cu internet de mare viteză prin fibră optică, iluminare cu LED-uri iar ambientul din săli este compartiementat astfel încât fiecare zonă să poată avea temperatura dorită de „chiriaș”.

În amintirea fostei fabrici, mai multe bucăți rămase din vechea podea a fabricii vor deveni băncuțe ce vor fi amplasate lângă spațul verde din fața clădirilor. Când lucrările vor fi finalizate în totalitate, pe domeniul Liberty Park va funcționa un restaurant, un teren de sport multifuncțional. un mic lac dar și o livadă cu pomi fructiferi.

Mai jos puteți viziona o galerie foto realizată de Dan Bodea.

[nggallery id=315]

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu