Târgul de Cariere în IT. Sute de tineri doresc să muncească în IT, fie că sunt sau nu calificați

Foto: Maria Man

Târgul de Cariere în IT are loc în perioada 31 martie-1 aprilie, în incinta Sălii Polivalente din Cluj-Napoca. Încă de la deschidere, spațiul expozițional s-a dovedit a fi mult prea mic pentru fluxul mare de persoane dornice să lucreze în IT. Fie că își caută un intership, un job part-time sau full time, că au studii în domeniu sau nicio experiență, tinerii  sunt cei mai interesați de joburile puse la dispoziție de angajatori în această perioadă.

„Peste 40 de companii și organizații recrutează la Târgul de Cariere în IT. Acestea au disponibile posturi pentru cei care au experiență, dar și pentru cei care sunt la un nivel entry-level în IT și în tehnologia informației. Ca număr, sunt peste 700 de joburi pe care companiile le au disponibile în momentul de față. Tot mai multe companii aleg să primească în cadrul companiei interni pentru a vedea ce candidați sunt potriviți și de cele mai multe se finalizează cu o angajare dacă acel candida este unul potrivit. Există un interes tot mai mare al tinerilor de a se orienta spre piața de IT. Avem candidați care vin la târg și au experiență, dar sunt și tineri care au o altă pregătire, dar își doresc foarte mult să înceapă să lucreze în IT”, a declarat Corina Brândușan, purtătorul de cuvânt al evenimentului.

Ce își doresc clujenii? 

„Am fost cam la toate standurile. Sunt student în anul IV, îmi caut un intership sau un job entry-level. Am văzut foarte multe oportunități, am luat flyere de la toată lumea, m-am documentat, iar acum voi trimite CV-uri. Nu pot să spun că m-a convins o companie în mod special, multe sunt noi și nu am auzit de ele, dar majoritatea par ok, majoritatea au intershipuri, ceea ce e bine” este de părere Paul Iovan.

Andada Moisă este student în anul II, la Facultatea de Informatică din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca. „În principiu îmi caut un job pe Java. Nu am experiență în domeniu, îmi caut intership. Practica e obligatorie, altfel nu poți să treci în anul III”, spune aceasta.

Alexandru Donca este student în anul III, la Telecomunicații în cadrul Universității Tehnice din Cluj-Napoca. „Am venit pentru a-mi căuta un intership. Vreau să îmi fac practica la vară, trebuie să fac 240 de ore de practică, dar bineînțeles că dacă reușesc să pun mâna pe un contract, voi rămâne”, spune studentul.

„Eu vreau să mă reprofilez. Nu are nicio legătură ce am terminat cu IT-ul. Am terminat Protecția Mediului. Am făcut deja un curs și mi-a plăcut, iar acum caut oportunități”, spune Roxana, o altă studentă.

[stextbox id=”custom”]

Foto: Maria Man

Foto: Maria Man

Ce companii angajează?

Compania Accesa are disponibile peste 25 de posturi precum QA Engineer, Frontend/Web Developer, SharePoint Developer, Java Developer, Linux DevOps, Business Analyst și altele.

La rândul ei, recrutări la Târgul de Cariere în IT face compania Intacct Development, care caută specialiști cu cel puțin 5 ani de experiență.

Compania Accenture caută personal atât cu experiență, cât și juniori sau persoane care vor să urmeze un internship în vară. Bosch are disponibile 70 de poziții, în timp ce Coresystems Software vrea să angajeze AngularJS TypeScript Engineer. Candidații care participă la Târgul de Cariere în IT joi și vineri vor avea ocazia să se întâlnească și cu reprezentanții companiei Emerson, care recrutează pentru unitatea din Oradea. Compania Moqups, fondată la Cluj în 2012, caută JavaScript Developeri, msg systems România vrea să recruteze noi angajați pe lângă cei peste 200 din prezent,  National Instruments angajează ingineri software și caută în plus interni part time. În plus, recrutări fac și companiile Porsche Engineering, Siemens, Steelcase și Welocalize.

Angajări fac și companiile și organizațiile 3 Pillar Global, Active Labs, Adecco, AG Prime, AIESEC, ERNI Development Center, Fapte, FastTrackIT, Fleio, FME, Frequentis, Global Convergence, Halcyon Mobile, Hanna Instruments, Hewlett Packard Enterprise, Hola Media, Human direct, Idea Studios, Imprezzio Global, iSoftBet, Ixxus, Module Works, Napoca Software, QTronic Software, TBA, Telenav, Vos Logistics.

[/stextbox]

Companiile sunt dornice să primească atât persoane cu experiență, dar și persoane dornice să învețe.

„Imprezzio Global face parte din compania Imprezzio din Statele Unite. Am deschis la Cluj o filială în 2008. Recent, pe lângă Cluj am deschis un birou în Oradea. Dezvoltăm produse proprii care sunt vândute pe piața din Statele Unite, dar avem și o zonă de servicii, de outsourcing pe zona de Europa.Ca oportunități pentru Târgul de Cariere în IT avem poziții de intership pentru perioada de vară, o parte de dezvoltare C Sharp net, dar și pe partea de automatizări sau aplicații mobile. Avem opt poziții disponibile, diverse, atât pentru persoane cu experiență, cât și pentru începători. Căutăm și studenți care din internship să rămână la noi și să crească în companie și pe care să îi păstrăm la noi. Astăzi a fost o zi destul de aglomerată. Sunt foarte multe persoane care doresc o reconversie în domeniul IT. Au fost farmaciști, economiști care caută traininguri pe zona de development, pe zona de testare și mai puțin zona de intership sau de programare pentru că nu sunt calificați pe zona aceasta. Noi nu putem să îi ajutăm în direcția aceasta, dar poate ar fi o idee ca piața să se orienteze mai mult și spre zona de reconversie”, a declarat Cristina Podaru, reprezentantul companiei la târg.

Intershipuri în IT în 124 de țări

„Eu reprezint un ONG care oferă intershipuri în străinătate. Astăzi promovăm mai mult partea de IT. Avem intershipuri în peste 124 de țări. Cele în IT sunt căutate cel mai mult în Europa de Nord. Intershipurile pot dura între trei și 18 luni. Se poate oferi cazare și o masă. Studenții au un salariu, dar acestea diferă în funcție de țară. Ce pot spune e că salariul e cel mediu pe economie, astfel încât studenții sau absolvenții să își poată asigura traiul acolo. Avem surprinzător de mulți aplicanți, dar sunt sigură că vor mai veni. Sunt și tineri care vor să facă voluntariat, nu optează doar pentru intership plătit. Sunt câteva cerințe care trebuie îndeplinite printre care: candidatul trebuie să aibă trei luni de experiență în domeniu și să aibă până în 29 de ani”, a spus a Alexandra Galan.

Pentru a beneficia de un intership cu o firmă din afară, studenții trebuie să treacă de un interviu cu AISEC Cluj-Napoca, aplicanții au acces la o platformă unde își caută oportunitatea. Dacă sunt selectați, urmează interviul decisiv cu angajatorul.

„Noi căutăm developer Java Scrip sau Angular junior. Condițiile ar fi programatorul care dorește să se angajeze la noi să fi lucrat cu Java Script, să știe programare, nu sunt cerințe foarte mari, pentru că multe lucruri se vor învăța la locul de muncă. În principiu îi ajutăm să învețe, mai ales pe partea de junior, pe partea de senior, ar trebui totuși să existe puțină experiență. Pe partea de junior trebuie să existe pasiunea de a lucra cu tehnologiile pe care le aveam: Java Script și Angular. Noi dezvoltăm un produs propriu, se numește Fleio. Lucrăm la el de 3 ani și continuăm să îl dezvoltăm. Dacă găsim oameni foarte buni se va lărgi echipa, nu e nicio problemă. Pe partea de juniori avem trei joburi, pentru a ne putea ocupa cum trebuie de aceștia”, a declarat Cristi Tomoiagă de la Fleio.

Târgul de Cariere în IT va avea loc joi și vineri la Sala Polivalentă din Cluj în intervalul 10:00 – 16:00, iar în 6 aprilie TdC va ajunge la Târgu-Mureș.

EBS România  va angaja 500 de persoane

EBS Romania va recruta pe parcursul următorilor trei ani, 500 oameni care să lucreze în proiecte din domeniul Embedded.

„Obiectivul acestei acțiuni vine ca urmare a conștientizării faptului că după doar câțiva ani de muncă susținută, EBS România adaugă în topul competențelor sale solide și Embedded-ul. Am construit acest domeniu de la zero începând cu anul 2011 și iată-ne în 2016 cu planuri coerente de extindere,  cu 500 de noi colegi. În plus, activitatea în sine pe zona aceasta a primit pentru EBS o conotație națională. Dacă începuturile au fost în Cluj și încă mare parte a echipei este stabilită aici, este foarte important faptul că începând cu anul trecut am localizat primele proiecte în Sibiu, București și Timișoara. Vor urma în mod firesc, Iașiul și Brașovul, iar dacă nici acestea nu vor fi suficiente pentru a acoperi cererea mare de personal, vom depăși granițele țării.” a declarat Maria Metz, Senior Vice President EBS Romania.

La ora actuală există aproximativ 60 de poziții deschise în domeniul Embedded în cadrul echipei EBS, începând de la arhitecți, manageri de proiecte, programatori seniori, la junior și absolvenți.

Embedded, un domeniu de viitor pentru piaţa IT

În calitate de membru relevant al segmentului IT, direcția de dezvoltare în domeniul Embedded este una strategică pentru viitorul EBS Romania. Compania îşi propune să aducă în piața IT autohtonă tot mai mult şi din inovația specifică mediului japonez, inovație aplicabilă în viața profesională de zi cu zi. Primele acțiuni în această direcție deja au fost demarate de către companie.

În 2016 EBS Romania va prelua denumirea de NTT DATA România, un moment istoric pentru cei 16 ani de activitate, sub umbrela EBS. Acest proces presupune un nou nume pentru fosta companie clujeană, dar păstrarea formatului de echipă şi a tuturor atributelor de management, ce au condus la succesul companiei de-a lungul timpului.

Distribuie:

Postaţi un comentariu