Dosarul „Roșia Montană” a fost depus la UNESCO

Ministerul Culturii a trimis miercuri, la UNESCO dosarul „Peisajul Cultural Minier Roșia Montană”, se arată pe site-ul ministerului.

„Depunerea dosarului pentru înscrierea în Patrimoniul Mondial a fost făcută cu asumarea ministrului Culturii, Corina Șuteu, după informarea și consultarea premierului Dacian Cioloș și cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe”, menționează sursa citată.

Potrivit site-ului instituției, „depunerea dosarului ‘Roșia Montană’ la UNESCO finalizează un proces început încă din 2011 (când Comisia Națională a Monumentelor Istorice a recomandat oficial Ministerului Culturii includerea Roșiei Montane în patrimoniul UNESCO) și continuat în mandatul Guvernului condus de Dacian Cioloș, prin adăugarea Roșiei Montane pe Lista Indicativă a României la UNESCO în februarie 2016″.

În prezent, România are șase poziții culturale și una naturală în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO: Bisericile cu pictură exterioară din Moldova, Mănăstirea Horezu, Satele cu biserici fortificate din Transilvania, Cetățile dacice din Munții Orăștiei, Centrul istoric al Sighișoarei, Bisericile de lemn din Maramureș și Delta Dunării.

Decizia finală privind includerea în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO a Roșiei Montane aparține exclusiv Comitetului Patrimoniului Mondial, în baza evaluării dosarului depus.

Potrivit calendarului fixat, în perioada februarie — august va avea loc evaluarea tehnică a dosarului, în septembrie este programată vizita de evaluare pe teren a peisajului cultural nominalizat, iar în iulie anul viitor va fi făcută o analiză în Comitetul Patrimoniului Mondial și va fi prezentată o decizie privind înscrierea în Lista UNESCO.

Citiți și: Biserica suceveană cu amintiri austriece

Kelemen Hunor: De ce nu poate fi introdusă Roşia Montană pe lista UNESCO

Luminița Dejeu: „Consider că se protestează mult prea puțin față de problemele pe care le avem”

A zecea duminică de proteste anti RMGC la Cluj

Postaţi un comentariu