Castelul Banffy din Răscruci va fi reabilitat cu bani europeni

eepurl.com

Castelul Banffy din Răscruci va fi restaurat printr-un proiect finanţat din fonduri europene. Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene a anunţat semnarea contractului de finanțare pentru proiectul „Restaurarea, conservarea şi punerea în valoare a ansamblului monument istoric Castel Banffy”. Proiectul a fost depus anul trecut de către Consiliul Judeţean Cluj.
Investiția de peste 20 de milioane de lei este finanțată din Fondul European de Dezvoltare Regională, prin Programul Operaţional Regional (POR) 2014 – 2020, iar finanţarea nerambursabilă este de peste 19 milioane lei. Contribuția proprie a Consiliului Județean Cluj este de 393.802,26 lei cu TVA (2%).

Proiectul are o durată de 42 de luni şi presupune restaurarea castelului şi a domeniului ce îl înconjoară. După restaurare castelul va fi deschis publicului şi va putea găzdui diferite evenimente culturale, ceea ce va determina creșterea numărului de turiști în zonă și, implicit, dezvoltarea economică locală.

„Este o veste extrem de bună întrucât reabilitarea acestui obiectiv și deschiderea lui pentru vizitare vor contribui la creșterea atractivității turistice a comunei Bonțida și a localităților limitrofe, cu consecințe benefice în ceea ce privește dezvoltarea economică a întregii zone. Mai mult decât atât, timp de cinci ani de la finalizarea proiectului Castelul va putea fi vizitat gratuit, fapt care va atrage, cu siguranță, un aflux considerabil de turiști”, a declarat președintele Consiliului Județean, Alin Tișe.

Obiectivul general al proiectului îl reprezintă restaurarea și conservarea Ansamblului monument istoric Castel Banffy din satul Răscruci, format din clădirea castelului și parcul care îl înconjoară, atât din punct de vedere al valorificării patrimoniului cultural și a identității culturale, cât și în ceea ce privește impulsionarea dezvoltării locale. În acest scop, Consiliul Județean Cluj, în calitate de proprietar al clădirii, a decis schimbarea funcțiunii Castelului în Centru cultural reprezentativ pentru județul Cluj, capabil să găzduiască diverse evenimente culturale. Acest fapt va determina crearea, într-o primă etapă, a șase locuri de muncă, urmând ca, în funcție de gradul de utilizare și de vizitare a obiectivului, numărul acestora să crească progresiv. 

În mod concret, în ceea ce privește clădirea Castelului, a cărei suprafața totală desfășurată este de 1.878,20 mp, vor fi realizate o serie de lucrări specifice de restaurare-reamenajare, la standarde ridicate de calitate, al căror rol este acela de a reconstrui, din materiale asemănătoare ca formă și compoziție, toate elementele de construcții și decorative. Lucrările de restaurare vor privi atât zidurile interioare și exterioare, compartimentările, finisajele, instalațiile de utilități cât, mai ales, componentele artistice: tâmplăriile, ornamentica și finisajele din lemn și lemn pictat, mobilierul cu valoare istorică, șemineul, sobele de teracotă, vitraliile, inscripțiile, precum și celelalte elemente artistice care s-au păstrat sau care vor fi reconstituite în baza fotografiilor de arhivă.

În ceea ce privește restaurarea parcului Castelului, aceasta se va axa, în principal, pe amenajarea lacului din incintă, soluția propusă de echipa de arhitecți fiind cea de decolmatare și curățare a suprafeței amenajabile, respectiv de redimensionare a acestuia până la o suprafață de 2755 mp. De asemenea, în cadrul amenajării acestui parc au fost prevăzute construirea unui ponton din lemn, restaurarea porumbarului din mijlocul lacului și a fântânii arteziene, edificarea unui pod peste canal, respectiv a două poduri pentru șanțul de evacuare a apei lacului, amenajarea acceselor auto și pietonale, etc.
Castelul de la Răscruci, administrat de Consiliului Județean Cluj, face parte din ansamblul arhitectural Bánffy de la Bonţida. Monumentul a fost construit în stil neoclasic eclectic și este împrejmuit de un domeniu folosit în epocă drept reşedinţă de vară a familiei Banffy. 

Celălalt castel al familiei Banffy, cel de la Bonţida, a devenit celebru, găzduind în fiecare vară festivalul Electric Castle.

Citeşte şi Peste 900 de turişti au vizitat Castelul Banffy din Răscruci în weekend

Postaţi un comentariu