Peste 900 de turişti au vizitat Castelul Banffy din Răscruci în weekend

Peste 900 de vizitatori au fost prezenţi în acest wekend la Castelul Banffy din localitatea Răscruci la Ziua Porţilor Deschise, eveniment organizat de Centrul Naţional de Informare şi Promovare Turistică (CNIPT) Cluj, instituţie subordonată Consiliului Judeţean Cluj.

„Scopul principal al acestor „porţi deschise” l-a reprezentat încercarea de a scoate din uitare o adevărată bijuterie a patrimoniului construit al judeţului Cluj, una care merită o cu totul altă soartă, mult mai bună şi mai demnă de trecutul său. În perioada imediat următoare vom depune o cerere de finanţare din fonduri europene nerambursabile a unui vast proiect ce va viza reabilitarea şi punerea în valoare atât a castelului cât şi a domeniului pe care acesta se află a precizat preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Marius Mînzat cu acest prilej.

Atracția principală a castelului, de care vizitatorii au fost deosebit de încântați, a fost soba de teracotă cu smalț verde realizată de către însuşi baronul Adam Banffy în atelierul său amenajat în sala mare de la etajul clădirii, sobă de teracotă care se găsește în sala de mese ce s-a păstrat aproape intactă, în splendoarea ei de odinioară.

soba de teracota

Castelul Banffy din localitatea Răscruci a fost proprietatea familiei Bánffy, fiind o parte a domeniului de la Bonţida. Castelul a fost construit, în stil neoclasic eclectic şi folosea ca reşedinţă de vară a familiei Banffy, fiind înconjurat de un parc cu o vastă întindere, considerat a fi unul dintre cele mai frumoase parcuri ale domeniilor familiei nobiliare. Accesul în Pavilionul castelului, construit de contele Dionisie Banffy, se face prin două scări dispuse în partea sudică, care conduc pe o terasă susţinută de opt coloane dorice. Salonul, construit în stil renascentist, are pereţii îmbrăcaţi în lemn, cu tavan din lemn casetat. Oaspeţii sunt întâmpinaţi de inscripţia latină „Salus intratibus pax exeuntibus” („Sănătate celor care intră, pace celor care ies”).

Postaţi un comentariu