Pasiune, emoţii şi mii de euro investiţi în artă, la prima licitaţie Artmark organizată la Cluj

Foto: Dan Bodea

Cu o investiţie emoţională şi totodată financiară s-au ales marţi, 10 iunie, participanţii Licitației Artmark de Vară Duplex București-Cluj, care s-a desfăşurat concomitent la Casa Universitarilor din Cluj, respectiv la Athénée Palace Hilton din Bucureşti. Cu aproximativ o jumătate de oră înainte de începerea licitaţiei, la parterul Casei Universitarilor colecţionarii au putut admira pentru ultima dată în acelaşi loc opererele scoase la licitaţie.

Respectând dress code-ul impus de un asemenea eveniment, pe feţele participanţilor se citea nerăbdarea şi emoţia, dar şi frustrarea de a nu dispune de resurese financiare suficiente pentru a ţine piept ofertelor celorlalţi participanţi. „Am venit să licitez pentru tabloul «Iole la Veneţia» al lui Traian Cornescu şi sper să nu am foarte mulţi adversari. Cum anul acesta mi-am propus să nu merg nicăieri în concediu, am zis să investesc într-o operă de artă”, a spus una dintre participantele la licitaţie care a şi reuşit să achiziţioneze tabloul dorit pentru suma de 1000 de euro. Pasionaţii de artă şi de frumos din Cluj, cu sau fără intenţia de a achiziţiona şi de a vinde ulterior opera, sau având un plan de investiţie deja bine conturat, s-au dovedit a fi reţinuţi în oferte, dar hotărâţi în momentul în care şi-au dorit cu pasiune un lot. Un exemplu este lucrarea „Stradă din Cluj”, de Teodor Harşia, cu preţul de pornire de 600 de euro care a fost achiziţionată de o colecţinară din Cluj la preţul de 1200 de euro.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Regulile “jocului”

După obişnuitele formalităţi, schimburi de zâmbete şi scurte discuţii la un pahar de vin, participanţii intră în sala de licitaţii. Pe fiecare scaun se află o paletă de culoare galbenă cu cifre mari înscrise pe ea, alături de un formular de participare. Întâmpinaţi de comisarul de licitaţie, în cazul evenimentului de la Cluj, Adina Matei, participanţilor li se explică regulile licitaţiei. Astfel, se poate participa la licitaţie prin ridicarea paletei, prin telefon sau ofertă scrisă, sau în timp real prin internet. Licitaţia unui lot începe de fiecare dată în sala în care se află prezent lotul, respectiv la Cluj, sau la Bucureşti. Participanţii aflaţi în sala principală, unde se află lotul, au primii posibilitatea de a face oferta la preţul cerut, adică cel comunciat de conducătorul de licitaţie. Suma totală  se calculează pe loc şi cuprinde taxa de timbru a artiştilor plastici, de 0, 5%, şi taxa totală de licitaţie, care include comisionul Casei de licitaţie, TVA şi oricare alte taxe asociate tranzacţiei pe teritoriul României.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Citiţi şi: Manuela Plăpcianu, preşedinte Artmark: Locul comun al colecţionarilor de artă nu este puterea financiară, ci obsesia

Pe parcursul licitaţiei, participanţii au ocazia să reintroducă un lot strigat şi neadjudecat, prin trimiterea unui SMS cu numărul lotului sau prin chemarea unuia dintre asistenţii de licitaţie, a explicat Adina Matei. Imediat după stabilirea detaliilor desfăşurării licitaţiei, a intrat „în joc” şi primul lot, „Micul meşter” de George Catargi. Pentru un participant aflat pentru prima dată la un astfel de eveniment, ritmul de desfăşurare este deosebit de alert şi fără o viteză de reacţie exersată, şansele să  auzi lovitura cu ciocanul de licitaţie şi cuvântul“ADJUDECAT” înainte să ridici paleta de licitaţie sunt foarte mari. Dacă participanţii din sala de la Cluj nu s-au dovedit foarte competitivi, colecţionarii din Bucureşti şi cei de pe platforma Artmark online au ridicat de multe ori oferta cu mult peste preţul estimat. Spre exemplu, lucrarea lui Ludovic Bassarab, intitulată “Ţăran în Biserică”, cu o valoare estimativă de 600-900 de euro, a fost adjudecată pentru suma de 3500 de euro. Tensiunea a fost menţinută constant de cei doi comisari de licitaţie, care au coordonat evenimentul impecabil.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Potrivit Casei de Licitaţii Artmark, aproximativ 300 de iubitori de artă clujeni s-au alăturat celor 350 de coelcţionari din Bucureşti în duplexul organizat marţi seară. Cu un total de aproape 600.000 euro și cu o rată de adjudecare de 83%, Licitația de Vară a demonstrat pasiunea pentru arta a românilor.

Cea mai spectaculoasă adjudecare și cea mai aplaudată de altfel a fost cea a operei “Scrisoare (Soția artistului)” de Traian Bilțiu-Dancuș, achiziționată la valoarea de 7.500 euro, de 8 ori mai mult decât prețul de pornire, stabilind astfel un record de autor. Impresionant a fost și noul record obținut de marele artist Samuel Mützner cu opera “În grădină la Beaucaire” adjudecată pentru 47.500 euro. Un alt record de autor a fost și cel al lui Nicolae Brana pentru opera “La culesul recoltei” (4.500 euro).

La capitolul artă europeană, care se pare că atrage tot mai mult iubitorii de artă conaționali, semnificative au fost adjudecările lui Henri Matisse, cu litografia “Nud în fotoliu” (4.000 euro), și Lucien Levy-Dhurmer, pentru tabloul “În camera de joacă” (5.000 euro). Fără a fi un fapt neașteptat, publicul a fost încântat de “Rinocerul cosmic” al lui Dalí pentru care a oferit 8.500 euro, peste dublul prețului de pornire.

IMG_0201

Vedeta licitației a fost totuși rezervată artei românești prin opera semnată de Nicolae Tonitza, “Tătăroaică în cerdac”, care a fost adjudecată pentru 65.000 euro. Opera a făcut parte din secțiunea de Tezaur a licitației, care a atras cele mai multe și mai valoroase adjudecări, ajungând la un total de 244.000 euro.

Printre preferații publicului din ambele săli și pentru care s-a dus o luptă perseverentă a paletelor de licitare între Cluj și București într-o competiție artistică în premieră s-au aflat: Gheorghe Petrașcu (“Case la Morlaix”, 35.000 euro), Alexandru Ciucurencu (“Natură statică cu flori și vioară”, 17.000 euro), Rudolf Negely (“Bărci pe Coasta Dalmației”, 4.250 euro), Camil Ressu (“Intimitate”, 12.000 euro), Mina Byck Wepper (“Calea Griviței”, 6.000 euro), Corneliu Baba (“Studiu pentru Rege Nebun I”, 2.750 euro), Harry Gutman (“Natură statică cu vase și fructe”, 1.800 euro) etc.

Următoarele evenimente organizate de Artmark în luna iunie sunt dedicate cultivării și aprofundării unor pasiuni sofisticate. Astfel, începând cu 13 iunie, publicul va putea admira la Palatul Cesianu-Racoviță o expoziție complexă și inedită formată din loturile Licitației “Vechi Maeștri ai picturii românești” – un omagiu adus picturii naționale, ale Licitației de Cinegetică și Echitație – special creată pentru pasionații de sporturi nobile, ale Licitației de Avangardă și Expresionism – o incursiune în lumea ideilor și cele ale Licitației de Mobilier de Birou și Instrumente de Scris de Colecție. Primele două licitații vor avea loc pe 24 iunie, iar ultimele două pe 25 iunie, toate licitațiile fiind organizate la Athéené Palace Hilton București.

Distribuie:

Postaţi un comentariu