Înălțimea sa, Rareș Uță! Un „Moș Crăciun”, tânăr, pentru viitorul baschetului clujean

Foto: Dan Bodea

În sporturile de echipă, cu mingea, Cluj-Napoca a fost dintotdeauna un veritabil incubator de talente. Fie că s-au născut aici, fie au venit sub Feleac pentru a-și defini carierele, o sumedenie de sportivi au cunoscut consacrarea în tricoul alb-negru. Povestea de Crăciun pe care Transilvania Reporter v-o propune în 2019 este cea a lui Rareș Uță, un baschetbalist de numai 22 de ani (îi împlinește chiar în 24 decembrie, în ajunul Crăciunului!). S-a născut în Târgu Mureș și a plecat, încă junior fiind, la celebra Unicaja Malaga, în Spania. La sfârșitul lunii iulie a acestui an a ales să revină în campionatul României, la U-BT Cluj-Napoca, și, meci după meci, contribuie prin evoluțiile lui la sezonul excelent al universitarilor, lideri în Liga Națională de Baschet Masculin (LNBM) și calificați în faza a doua a grupelor FIBA Europe League.

A renunțat la Spania pentru U-BT
Rareș este un munte de om (măsoară 2,11 cm), iar la U-BT Cluj-Napoca are toate șansele să devină și un sportiv uriaș, în materie de performanțe. Călit în campionatul Spaniei, altfel unul dintre cele mai performante la nivel european, Rareș privește cu încredere spre viitor. Are toate motivele. Născut pe 24 decembrie 1997, face parte dintr-o generație cu adevărat excepțională a baschetului românesc. Din cauza unei accidentări a ratat participarea la Campionatul European U20, din 2017, dar timpul este de partea lui și, mai mult, la U-BT a găsit climatul perfect pentru a continua desăvârșirea lui sportivă, începută cu ani mulți în urmă, la LPS Târgu Mureș, continuată mai apoi la în Andaluzia, Unicaja Malaga.

În vară a avut mai multe oferte, să continue în campionatul iberic, dar a ales Cluj-Napoca. Nici nu i-a fost greu să ia această decizie. Cândva, în perioada junioratului, era adversarul alb-negrilor. „Am jucat împotriva Clujului la juniori și am fost la curent cu ce se întâmplă aici. Am prieteni jucători sau antrenori și am putut să îi întreb despre echipă. M-am informat înainte să vin. Am analizat împreună cu familia și cu agentul meu toate opțiunile disponibile, iar Clujul părea de departe cea mai bună variantă.

Mi-a fost simplu să îmi dau seama de nivelul de profesionalism al echipei. În plus, are o istorie bogată și va fi condusă de un antrenor pe măsură, Duško Vujošević (în fapt, coordonatorul clubului clujean – n.a.). Când am primit oferta, nu am stat pe gânduri și am semnat pentru că simt că pot să progresez la U-Banca Transilvania atât ca persoană, cât și ca jucător”, povestește pivotul de 2,11 cm. În cele cinci luni de când joacă pentru U-BT Cluj-Napoca, Rareș Uță a bifat deja 21 de meciuri, în toate competițiile, și medii bune pentru un baschetbalist care abia împlinește 22 de ani: 8,47 minute per meci, 3,4 puncte și 2,3 recuperări.

Foto: Dan Bodea

Uță: „În Spania nu te împinge nimeni de la spate. Ești străin și trebuie să muncești” 
În ansamblu, povestea lui Rareș Uță nu diferă foarte mult față de a altor români plecați afară pentru o viață mai bună, fie că vorbim de sport, fie de alte domenii. Rareș avea doar 15 ani când a plecat în Spania, poate cel mai puternic campionat al Europei. Condiții deosebite de pregătire sub îndrumarea unor antrenori de top, săli moderne de antrenament, campusuri și școli de baschet, jucători valoroși adunați din toate colțurile lumii, altă mentalitate etc.

E de prisos să mai amintim că în materie de sport, Spania scoate performanțe pe bandă rulantă. La baschet, naționala de seniori se mândrește, numai la europene, cu trei medalii de aur, șase de argint și patru de bronz. La Jocurile Olimpice, „Furia Roja” a cucerit trei medalii de argint și una de bronz și exemplele ar putea continua. În plus, în campionatul iberic, indiferent de numărul străinilor prezenți pe parchet, cluburile acordă o atenție deosebită jucătorilor de perspectivă. Așa se face că Rareș Uță are deja în CV patru meciuri în Euroligă, cea mai importantă competiție baschetbalistică intercluburi de pe Bătrânul Continent.

„În Spania am semnat după ce participasem la un turneu desfășurat la Madrid. Am avut oferte de la mai multe cluburi, însă impresarul meu m-a sfătuit că cel mai bine pentru acea etapă a dezvoltării mele, aveam doar 15 ani, era să optez pentru clubul Unicaja Malaga. Au o baza de formare foarte bună, începând cu spațiile de cazare, școlarizare și pregătire sportivă. Nici nu mi-am dat seama cum au trecut primele luni. Eram foarte ocupat cu antrenamentele. Apoi am realizat unde sunt și ce se întâmplă.

În Spania nu te împinge nimeni de la spate să faci ceva. Tu ești străin complet și ai mers acolo să muncești. Dacă ei văd că vrei și că îți dorești cu adevărat, atunci da, te ajută prin orice modalitate să progresezi, să te integrezi. Am muncit mult și a fost enorm de greu, în special pentru că eram tânăr. Ca junior trebuie să muncești dublu față de seniori, însă recompensa a fost pe măsură. Am jucat patru meciuri în Euroligă cu Unicaja. Nu îmi mai ia nimeni respectivele partide și a fost experiența vieții mele. Aș da orice să o repet!”, rememorează Rareș.

„Vreau să câștigăm tot ce se poate în România și să bifăm un parcurs lung în FIBA Europe Cup. De asemenea, vreau să progresez atât ca persoană, cât și ca jucător. Sunt convins că am ajuns în locul potrivit”, Rareș Uță, pivot U-Banca Transilvania Cluj-Napoca

21 de meciuri a bifat Rareș Uță în maioul echipei U-BT Cluj-Napoca din iulie până în prezent

Distribuie:

Postaţi un comentariu