Tinerii Clujului/Alexandru Rotar, arhitect și coorganizator DreamHack: Nu aș da Clujul pentru alt oraș din România

Foto: Dan Bodea

La 26 de ani, Alexandru Rotar este un tânăr cu ambiție care din îmbinarea a două mari pasiuni a reușit să-și construiască propriul drum în viață. În prezent face parte din echipa care a avut ideea de a  aduce la Cluj, după mai multe ediții organizate la București, cel mai mare Festival digital din Europa și România, DreamHack Cluj-Napoca, transformând astfel Capitala Tineretului, timp de patru zile, într-un univers al sporturilor electronice.

S-a născut în Sibiu în 1989 și a absolvit liceul „Octavian Goga”, la profilul Chimie-Biologie, însă din copilărie visele sale depășeau granițele orașului în care a crescut. „Sibiul mă limita într-un anume fel și ca tânăr ai nevoie ca orașul în care trăiești să te ambiționeze. Asta m-a determinat pe mine în primul rând să mă gândesc dacă vreau să rămân în Sibiu, sau dacă vreau să «evadez» de acolo. Am ajuns la Cluj pentru că mi-am dat seama că acolo mi-aș putea dezvolta creativitate. Încă de când eram mic, jucându-mă iarna cu zăpadă, făceam tot felul de drumuri și alei, neștiind că erau de fapt primele semne ale profesiei mele viitoare, aceea de arhitect. Mai târziu am optat pentru Facultatea de Arhitectură și Urbanism din Cluj știind sigur că aceasta era calea pe care doream să merg”, povestește Alexandru.

În timpul facultății a descoperit ce înseamnă să fii voluntar, a activat în Asociația Studenților Arhitecți din Cluj (AStA), iar în toamna lui 2013 a intrat alături de colegul său arhitect, Răzvan Luca, în Federația Share care gestionează proiectul Cluj Capitală Europeană a Tineretului. După absolvire, a avut mai multe proiecte independente de arhitectură adresate comunității, însă nu s-a limitat doar la acestea.

În paralel, Alexandru și-a dezvoltat și pasiunea pentru jocurile pe calculator care, spune el, a derivat din pasiunea pentru arhitectură. „Ce m-a atras pe mine în gaming încă din copilărie au fost la început poveștile. Sunt pasionat de jocuri video de când aveam opt ani, respectiv din «era» Internet café-urilor. Stăteam ore în șir la un astfel de Internet café din apropierea casei și mi-am dorit tot mai mult să joc jocurile pe care vedem că le jucau alții. Începusem să joc Red Alert, un joc de strategie bazat pe tactică militară și mai jucam și clasicele Solitaire și Diablo. În clasa a opta am primit și primul meu calculator personal”, precizează arhitectul.

Foto: DreamHack Bucharest 2015 - InPixels

Foto: DreamHack Bucharest 2015 – InPixels

Chiar dacă stătea ore în șir la calculator pentru Alexandru, ca pentru mulți alți tineri, era o metodă de relaxare. Pasiunea a continuat mai ales în adolescență când a început să-și facă și mai mulți prieteni împărțind, astfel, o pasiune comună. A avut o perioadă în care a jucat timp de trei săptămâni jocul World of Warcraft, încât nu și-a mai dorit ani la rând să revină la el. „Dacă ești gamer nu înseamnă că ajungi să îți placă toate jocurile. Mie nu îmi plac jocurile horror, de exemplu, îmi plac jocurile de strategie și mai nou mă joc Dota 2, un joc de echipă bazat pe coordonare și comunicare între membrii ei. Este plăcut că în jocuri nimeni nu te judecă, ci ești judecat efectiv după stilul de joc. În competiții concurența este mare, dar în amicale se leagă prietenii foarte strânse. Mulți prieteni din anturajul meu au afilieri către anumite jocuri, în funcție de preferințe, dar nu ne întâlnim în oraș să discutăm doar despre jocuri”, declară Alexandru. Gaming-ul este sport electronic, deși la noi în țară nu este privit ca atare, spune tânărul arhitect explicând că pentru a deveni gamer profesionist trebuie să respecți principii ca în oricare alt sport: trebuie să te antrenezi pentru a obține rezultate. „Pentru a ajunge mai bun într-un joc, trebuie să îl privești ca pe un job”, completează Alexandru, spunând că printre beneficiile jocurilor se numără acelea de a-l ajuta pe jucător să se adapteze diverselor situații, astfel încât să găsească cele mai bune soluții.

Deși nu este gamer profesionist, Alexandru Rotar și-a dorit de multe ori să participe la competiții de acest gen, organizate în țară sau în străinătate, însă distanța sau partea financiară au stat de fiecare dată în calea realizării dorinței.

Foto: DreamHack Bucharest 2015 - InPixels

Foto: DreamHack Bucharest 2015 – InPixels

Astfel, în anul Capitalei Tineretului alături de colegii săi din echipă, Răzvan Luca și Alexandra Mihali, Alex Rotar a făcut toate demersurile ca cea mai mare competiție de acest gen din România să aibă o ediție și la Cluj, după București. „Demersurile au început în 2013 prin contactarea organizatorului DreamHack de la București, Silviu Stroie. Va fi un eveniment aparte, organizat în premieră la Cluj și va cuprinde activități axate pe gaming și alte competiții pentru public organizate de partenerii noștri. Competiția în sine are ca headliner jocul Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO), premiile totale care sunt puse la bătaie fiind în valoare de 250.000 de dolari. Sper într-o participare foarte mare din exteriorul țării și, bineînțeles așteptăm cât mai mulți participanți și public de toate vârstele din România”, a precizat Alexandru Rotar. Publicul țintă, spune tânărul, nu este doar publicul din sală ci și publicul din online care poate ajunge la zeci de mii de persoane. „Vom ajunge să ne promovăm orașul la nivel mondial. Competiția nu este una tipică. Nu pot să dau o cifră exactă a numărului de spectatori pentru că va exista streaming live, vom avea transmisiuni live in engleză, suedeză, poloneză și nu putem spune exact câți ne vor privi de acasă. Oricum, Clujul va crește în ochii gamerilor și va crește și vizibilitatea lui”, precizează Alexandru Rotar.

DreamHack Cluj-Napoca se desfășoară la Sala Polivalentă din Cluj între 29 octombrie și 1 noiembrie.

„Nu mi-am dorit să devin analist de jocuri, și astfel mi-am stabilit prioritățile. Pasiunea mea primară era arhitectura și crearea de diverse instalații permanente sau temporare cu impact în comunitate. Un gamer profesionist stă cam opt ore în fața calculatorului și când se pregătește pentru o competiție internațională, mult mai mult, așa că a trebuit să aleg ce am știut că este cel mai bine pentru mine”, Alexandru Rotar, arhitect și gamer

[stextbox id=”custom”]

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Ce îți place cel mai mult în Cluj?

Sincer, îmi place foarte mult agitația și faptul că ai întotdeauna ceva de făcut atunci când vrei să ieși din casă. Există sigur un workshop, un training, sau un eveniment care să contribuie la dezvoltarea mea personală. În Cluj ai oportunitatea să dobândești alte skill-uri, fie că ești arhitect sau orice altceva.

Care este locul preferat din Cluj?

Deși nu merg foarte des în locurile care îmi plac, este un loc vizavi de Muzeul Etnografic, pe Tăietura Turcului, urci într-un cartier de case și ajungi la un releu. Îmi place foarte mult să merg pe acel platou. E o zonă foarte liniștită și îți permite să ai o perspectivă foarte frumoasă asupra Someșului și a Sălii Polivalente. Un alt loc este pe Feleac, la Stația Meteo, unde îmi place să privesc Clujul. Eu fiind din Sibiu și făcând doi ani de pregătire la Cluj pentru a da la arhitectură, veneam săptămânal și îmi plăcea de atunci foarte mult. Îmi place să văd Clujul cum evoluează și cum se extinde.

Ce ai schimba în acest oraș?

Aș aduce anumite îmbunătățiri și aici mă refer la mai multe spații verzi. De obicei, însă, ideile costă dar o viziunea de a mea ar fi să avem și noi șinele de tramvai înverzite cu iarbă. De asemenea, există foarte multe spații dezactivate în Cluj care ar trebui activate și reînverzite. Într-un fel facem asta cu proiectul Day15, dar trebuie investit mult mai mult timp în a explica oamenilor ce potențial au aceste zone.

Cum vezi Clujul peste cinci ani?

Cred că în cinci ani limita orașului se va mări și cred că vor apărea mult mai multe spații verzi. O dorință modestă a mea ar fi ca Piața Unirii să devină pietonală, însă mi-ar plăcea ca toată zona centrală să devină pietonală, inclusiv Strada Napoca și Bulevardul Eroilor.

Te-ai vedea locuind în alt oraș din România?Ce te-ar determina să pleci?

La întrebare aceasta m-am gândit în momentul când m-am hotărât să plec din Sibiu. În momentul de față nu aș alege să plec în alt oraș. Clujul îmi oferă tot ce am nevoie și nu cred că l-aș da pentru alt oraș din România. În București m-aș duce, însă doar pe termen scurt.

Care sunt oamenii/personalitățile care te inspiră?

Modelele mele în viață pornesc de la părinți. Am învățat de la ei ce înseamnă bunul simț și responsabilitatea. Ajungând la liceu și la facultate am identificat aceste valori și am încercat să mă conformez lor.

Există o anumită carte care te-a inspirat recent?

Recent am citit Măsura Timpului și m-a marcat pentru că este o carte care te sensibilizează asupra timpului care trece, care este irecuperabil și pe care trebuie să îl folosești în mod responsabil. Orice acțiune trebuie făcută cu un scop, pentru a nu fi degeaba.

Care este motto-ul tău?

Dacă îți este încredințat să faci un lucru, fă-l cu responsabilitate.

Există un obiect de care nu te-ai putea lipsi?

Sunt mai multe care mi-ar îngreuna viața și este clar că un lucru nu merge fără celălalt. Toate lucrurile care mă ajută în momentul de față să îmi îndeplinesc task-urile sunt importante pentru mine. De asemenea, nu m-aș putea lipsi de mine în relație directă cu alți oameni.

Ce te enervează?

Mă indispun diverse situații tensionate care se creează din lipsă de comunicare.

[/stextbox]

Distribuie:

Postaţi un comentariu