TEDxCluj 2019#What if? | Simona Baciu: Ce-ar fi dacă ați fi city manager pentru o zi?

Cum ar fi fost acum prezentul dacă nu ne-am fi întrebat în trecut „WHAT IF”?, acesta este exercițiul de imaginație pe care echipa TEDxCluj îl propune în acest an invitaților săi. WHAT IF?-Ce-ar fi dacă? este fereastra spre o lume mai bună, spun organizatorii evenimentului care se va desfășura în acest an în data de 29 iunie la BT Arena. La întrebarea lansată anul acesta vor răspunde invitați precum Ștefan Mandachi (Antreprenor), Carl Honoré (TEDx Speaker & Author), Oana Pellea (Actriță), Oana Bogdan (Arhitect), Kathy Ward (International Mindfulness Teacher, Trainer and Supervisor), Ramin Hasani (Ph.D. Research Assistant), Radu Grosu (Professor & Cyber-Physical Systems Researcher), Irina Margareta Nistor (Translator & Critic de film), Tica Darie (Antreprenor Social), Iuliana Stan (Consultant Cultură de Organizație), Simona Tivadar (Medic primar – diabet și nutriție), Vladimir Draghia (Sportiv, Actor & Poet).

TEDxCluj are o tradiție de 9 ani în România. TED este o marcă a conferințelor care își definește misiunea ca “idei care merită să fie răspândite”. “TED” vine de la Technology, Entertainment, Design, trei domenii largi care, în mod colectiv, ne modelează viitorul. Evenimentul în sine este chiar mai amplu, prezentând idei care contează în orice disciplină.

Ce-ar fi dacă ai putea spune o propoziție pe care întreaga lume să o audă?, Ce-ar fi dacă ai avea șansa să schimbi ceva în istorie?, Ce-ar fi dacă ai putea să trăiești perfect fără să dormi?, Ce-ar fi dacă s-ar respecta/îndeplini toate promisiunile electorale?, Ce-ar fi dacă ai fi city manager pentru o zi?, Ce-ar fi dacă ai putea să te naști a doua oară?, Ce-ar fi dacă ai putea să alcătuiești programa școlară a elevilor de gimnaziu?, Ce-ar fi dacă profesia ta ar fi preluată de o inteligență artificială? sunt doar câteva dintre întrebările prin care am încercat să îi provocăm pe invitații rubricii #What if?, inițiată de Transilvania Reporter și TEDxCluj, să ia în calcul și alte posibilități ale modului în care își pot trăi viața și pot influența viețile celor din jurul lor. Astfel, oameni creativi din medii diferite, cu profesii la fel de diferite, pe care noi i-am considerat relevanți și totodată distinctivi în mediul în care activează, au avut libertatea să își imagineze situații care au avut punct de plecare întrebarea Ce-ar fi dacă?.  Răspunsurile lor pot fi o fereastră spre o lume mai bună și un exemplu al modului în care poți să gândești dincolo de aparentele bariere.

Simona Baciu (antreprenor și inovator în domeniul educației)

Ce ar fi dacă ați avea șansa să schimbați ceva în istorie? Ce ați schimba?

Aș opri istoria înainte de cel de-al doilea război mondial și aș canaliza puterea și carisma dictatorilor ca Hitler, Mussolini și liderii comuniști, pentru a-i transforma în lideri de opinie pentru o viață liberă și democrație.

Ce ar fi dacă la o petrecere ați putea să invitați pe oricine (aflat în viață, sau nu), pe cine ați invita?

L-aș invita pe marele gânditor, Confucius. Sunt convinsă că el este acel personaj care și-a pus într-adevăr amprenta pe soarta lumii, modelând sufletul oamenilor. La petrecere aș învăța enorm de multe de la el dacă aș avea șansa să-l ascult, pornind doar de la citatul celebru: „Dacă  îți faci planuri pe un an, plantează orez. Dacă îți faci planuri pe zece ani, plantează copaci. Dacă îți faci planuri pentru o sută de ani, investește în educația copiilor.”

Ce-ar fi dacă s-ar respecta/îndeplini toate promisiunile electorale?

Ar fi un miracol, un vis poate deveni realitate.

Ce-ar fi dacă ați fi city manager pentru o zi?

Aș folosi toate fondurile pentru susținerea și dotarea spitalelor și a școlilor.

Ce-ar fi dacă ați putea să trăiți perfect fără somn? Cum v-ați petrece nopțile?

Citind!

Citiți și:

TEDxCluj 2019-What if? | Rarița Zbranca: Ce-ar fi dacă ai putea să alcătuiești programa școlară a elevilor?

TEDxCluj 2019-What if? | Dan Ciulea: Ce-ar fi dacă nu am mai avea internet?

TEDxCluj 2019-What if? | Tibi Codorean: Ce-ar fi dacă ai putea spune o propoziție pe care întreaga lume să o audă?

TEDxCluj 2019-What if? | Călin Biriș: Ce-ar fi dacă profesia ta ar fi preluată de o inteligență artificială?

Distribuie:

Postaţi un comentariu