TEDxCluj 2019#What if? | Dan Ciulea: Ce-ar fi dacă nu am mai avea internet?

Cum ar fi fost acum prezentul dacă nu ne-am fi întrebat în trecut „WHAT IF”?, acesta este exercițiul de imaginație pe care echipa TEDxCluj îl propune în acest an invitaților săi. WHAT IF?-Ce-ar fi dacă? este fereastra spre o lume mai bună, spun organizatorii evenimentului care se va desfășura în acest an în data de 29 iunie la BT Arena. La întrebarea lansată anul acesta vor răspunde invitați precum Ștefan Mandachi (Antreprenor), Carl Honoré (TEDx Speaker & Author), Oana Pellea (Actriță), Oana Bogdan (Arhitect), Kathy Ward (International Mindfulness Teacher, Trainer and Supervisor), Ramin Hasani (Ph.D. Research Assistant), Radu Grosu (Professor & Cyber-Physical Systems Researcher), Irina Margareta Nistor (Translator & Critic de film), Tica Darie (Antreprenor Social), Iuliana Stan (Consultant Cultură de Organizație), Simona Tivadar (Medic primar – diabet și nutriție), Vladimir Draghia (Sportiv, Actor & Poet).

[stextbox id=’custom’]TEDxCluj are o tradiție de 9 ani în România. TED este o marcă a conferințelor care își definește misiunea ca “idei care merită să fie răspândite”. “TED” vine de la Technology, Entertainment, Design, trei domenii largi care, în mod colectiv, ne modelează viitorul. Evenimentul în sine este chiar mai amplu, prezentând idei care contează în orice disciplină. [/stextbox]

Ce-ar fi dacă ai putea spune o propoziție pe care întreaga lume să o audă?, Ce-ar fi dacă ai avea șansa să schimbi ceva în istorie?, Ce-ar fi dacă ai putea să trăiești perfect fără să dormi?, Ce-ar fi dacă s-ar respecta/îndeplini toate promisiunile electorale?, Ce-ar fi dacă ai fi city manager pentru o zi?, Ce-ar fi dacă ai putea să te naști a doua oară?, Ce-ar fi dacă ai putea să alcătuiești programa școlară a elevilor de gimnaziu?, Ce-ar fi dacă profesia ta ar fi preluată de o inteligență artificială? sunt doar câteva dintre întrebările prin care am încercat să îi provocăm pe invitații rubricii #What if?, inițiată de Transilvania Reporter și TEDxCluj, să ia în calcul și alte posibilități ale modului în care își pot trăi viața și pot influența viețile celor din jurul lor. Astfel, oameni creativi din medii diferite, cu profesii la fel de diferite, pe care noi i-am considerat relevanți și totodată distinctivi în mediul în care activează, au avut libertatea să își imagineze situații care au avut punct de plecare întrebarea Ce-ar fi dacă?.  Răspunsurile lor pot fi o fereastră spre o lume mai bună și un exemplu al modului în care poți să gândești dincolo de aparentele bariere.

Dan Ciulea (antreprenor, blogger, gurmand, pasionat de călătorii, îndrăgostit de Cluj)

Ce ar fi dacă oamenii din jurul tău ar fi de două ori mai inteligenți decât sunt acum?

Cred că în primul rând ar trebui să fie mai inteligenți social. Să realizeze că nu sunt singuri pe lumea asta și că acțiunile lor au repercusiuni asupra tuturor. Indiferent că vorbim de aruncatul gunoiului pe jos sau mersul la vot (joc de cuvinte intenționat). Toate au un impact asupra noastră, a tuturor oamenilor, indiferent că suntem vecini de apartament, scară, județ sau continent. Votul meu, într-un final, îl va influența și pe cel din SUA, la fel cum plasticul pe care el în aruncă în ocean mă afectează și pe mine.

Iar dacă e să ne rezumăm la România, pentru că din păcate primul val pe care-l resimți este datorat celor din țara ta, mi-aș dori să crească gradul de educație în țară, de la materiile de bază până la sport și bun simț. Cred că o societate este bazată pe cetățeni responsabili, educați, cu respect și bun simț față de tot ce-i înconjoară.

Ce-ar fi dacă s-ar respecta/îndeplini toate promisiunile electorale?

Utopie. Nu cred în așa ceva, în schimb mi-aș dori ca politicienii să-și asume calendarul de guvernare. Ai zis că faci următoarele puncte, nu le-ai făcut, ești sancționat. În anumite situații, un administrator de SRL poate face chiar închisoare… nu văd de ce un ales electoral nu ar putea să sufere și el aceleași repercusiuni. Mă repet: în anumite condiții. Mi-aș dori responsabilizarea noastră, a votanților, pentru că până la urmă noi i-am ales, noi îi ținem aleși și tot noi suntem cei care îi putem da jos.

Ce-ar fi dacă nu am mai avea internet?

Am avut ocazia să experimentăm acum câteva săptămâni acest lucru, când noi, cei care suntem abonați la Orange am rămas fără semnal la telefon și chiar mă gândeam că suntem mult mai sălbatici decât acum 10 – 15 ani. Am văzut oameni panicați care îi certau pe cei de la frontdesk ”că acum eu ce mă fac”. Cred că avem o problemă reală din punctul ăsta de vedere și dacă se întâmplă ceva peste 10 -20 de ani și rămânem fără internet, o să ne întoarcem la sapă de lemn. Uitați-vă cât suntem de dependenți de hărțile cu GPS.

Citește și:

TEDxCluj 2019-What if? | Călin Biriș: Ce-ar fi dacă profesia ta ar fi preluată de o inteligență artificială?

TEDxCluj 2019-What if? | Tibi Codorean: Ce-ar fi dacă ai putea spune o propoziție pe care întreaga lume să o audă?

TEDxCluj 2019-What if? | Rarița Zbranca: Ce-ar fi dacă ai putea să alcătuiești programa școlară a elevilor?

Distribuie:

Nu există Comentarii

Postaţi un comentariu