TEDxCluj 2019#What if? | Călin Biriș: Ce-ar fi dacă profesia ta ar fi preluată de o inteligență artificială?

Foto: Doria Dragusin

Cum ar fi fost acum prezentul dacă nu ne-am fi întrebat în trecut „WHAT IF”?, acesta este exercițiul de imaginație pe care echipa TEDxCluj îl propune în acest an invitaților săi. WHAT IF?-Ce-ar fi dacă? este fereastra spre o lume mai bună, spun organizatorii evenimentului care se va desfășura în acest an în data de 29 iunie la BT Arena. La întrebarea lansată anul acesta vor răspunde invitați precum Ștefan Mandachi (Antreprenor), Carl Honoré (TEDx Speaker & Author), Oana Pellea (Actriță), Oana Bogdan (Arhitect), Kathy Ward (International Mindfulness Teacher, Trainer and Supervisor), Ramin Hasani (Ph.D. Research Assistant), Radu Grosu (Professor & Cyber-Physical Systems Researcher), Irina Margareta Nistor (Translator & Critic de film), Tica Darie (Antreprenor Social), Iuliana Stan (Consultant Cultură de Organizație), Simona Tivadar (Medic primar – diabet și nutriție), Vladimir Draghia (Sportiv, Actor & Poet).

[stextbox id=’custom’]TEDxCluj are o tradiție de 9 ani în România. TED este o marcă a conferințelor care își definește misiunea ca “idei care merită să fie răspândite”. “TED” vine de la Technology, Entertainment, Design, trei domenii largi care, în mod colectiv, ne modelează viitorul. Evenimentul în sine este chiar mai amplu, prezentând idei care contează în orice disciplină. [/stextbox]

Ce-ar fi dacă ai putea spune o propoziție pe care întreaga lume să o audă?, Ce-ar fi dacă ai avea șansa să schimbi ceva în istorie?, Ce-ar fi dacă ai putea să trăiești perfect fără să dormi?, Ce-ar fi dacă s-ar respecta/îndeplini toate promisiunile electorale?, Ce-ar fi dacă ai fi city manager pentru o zi?, Ce-ar fi dacă ai putea să te naști a doua oară?, Ce-ar fi dacă ai putea să alcătuiești programa școlară a elevilor de gimnaziu?, Ce-ar fi dacă profesia ta ar fi preluată de o inteligență artificială? sunt doar câteva dintre întrebările prin care am încercat să îi provocăm pe invitații rubricii #What if?, inițiată de Transilvania Reporter și TEDxCluj, să ia în calcul și alte posibilități ale modului în care își pot trăi viața și pot influența viețile celor din jurul lor. Astfel, oameni creativi din medii diferite, cu profesii la fel de diferite, pe care noi i-am considerat relevanți și totodată distinctivi în mediul în care activează, au avut libertatea să își imagineze situații care au avut punct de plecare întrebarea Ce-ar fi dacă?.  Răspunsurile lor pot fi o fereastră spre o lume mai bună și un exemplu al modului în care poți să gândești dincolo de aparentele bariere.

Călin Biriș (practician de marketing, antreprenor, trainer)

Ce ar fi dacă la o petrecere ai putea să inviți pe oricine (aflat în viață, sau nu), pe cine ai invita?

I-aș invita pe Andre Agassi și pe Bill Gates.

Lui Agassi i-am citit autobiografia, pe care o recomand cu căldură. Pe baza la ce am citit, cred că Agassi ar da viață petrecerii. Îi admir caracterul de luptător și dorința de a da ceva înapoi societății. Cu Bill Gates mi-ar plăcea să am ocazia de a discuta într-o sală privată a petrecerii unde să putem vorbi despre viziunea sa asupra viitorului, despre scalarea afacerilor, despre evoluția Microsoft și despre filantropie.

Ce ar fi dacă oamenii din jurul tău ar fi de două ori mai inteligenți decât sunt acum?

Cred că și eu aș evolua de două ori mai repede. Probabil am face mai multe proiecte împreună prin prisma cărora să avem un impact mai mare în România și la nivel mondial.

Ce-ar fi dacă nu am mai avea internet?

Cred că ar scădea ritmul inovației la nivel mondial, un aspect mai puțin pozitiv. De asemenea, fiecare dintre noi ne-am reduce considerabil numărul de persoane cu care interacționăm. Pe de altă parte ar fi un lucru bun. Probabil ar scădea numărul de persoane care suferă de anxietate, FOMO, depresie și invidie.

Ce-ar fi dacă profesia ta ar fi preluată de o inteligență artificială?

Există probabilitate mare ca multe dintre sarcinile pe care le fac în acest moment să fie preluate în anii următori de către aplicații inteligente care învață din mers să fie mai eficiente decât orice operator uman. De aceea, învăț în mod continuu și îmi dezvolt deprinderi noi. Dacă în acest moment aș rămâne fără profesie, evident aș face altceva. Ținând cont că sunt atât antreprenor, cât și marketer și trainer, n-ar fi o problemă să dedic mai mult timp profesiei care nu va fi înlocuită de către AI.

Ce-ar fi dacă ai putea să trăiești perfect fără să dormi? Cum ți-ai petrece toate nopțile?

Dacă doar eu aș putea să trăiesc fără somn, atunci noaptea aș face mai multe lucruri pentru dezvoltarea mea: aș citi, aș practica mai mult sport, aș învăța lucruri noi din ariile de business, aș dedica mai mult timp unor pasiuni noi (cântat la chitară, învățat limbi noi, meditație etc.). Dacă toată lumea ar putea să trăiască în acest fel, probabil ar crește și numărul orelor dedicate voluntariatului și proiectelor de business.

Citește și:

TEDxCluj 2019-What if? | Rarița Zbranca: Ce-ar fi dacă ai putea să alcătuiești programa școlară a elevilor?

TEDxCluj 2019-What if? | Dan Ciulea: Ce-ar fi dacă nu am mai avea internet?

TEDxCluj 2019-What if? | Tibi Codorean: Ce-ar fi dacă ai putea spune o propoziție pe care întreaga lume să o audă?

TEDxCluj 2019-What if? | Simona Baciu: Ce-ar fi dacă ați fi city manager pentru o zi?

Distribuie:

Postaţi un comentariu