Un clujean, la Cupa Mondială din America

La sfârșitul acestei luni va avea loc prima ediție a Campionatului Mondial de minifotbal. La competiție va participa și echipa națională de minifotbal a Româ, cea mai titrată selecționată din lume. De cinci ori campioni europeni, „minitricolorii” fac parte din grupa B, alături de Mexic, India şi Germania. Turneul final al Campionatului Mondial de minifotbal se va derula în perioada 21-29 martie, iar la startul ei se vor alinia 12 echipe, împărţite în trei grupe.

Primul clujean după 18 ani

La prima ediţie a Campionatului Mondial de minifotbal va participa şi Cosmin Crăciun, golgheterul României la ultimul European, cu 5 reuşite. Crăciun este clujean, a practicat şi fotbalul în 11, dar a ales să se reorienteze către minifitobal, iar acum se felicită. „Le-am încercat pe toate, am jucat şi fotbal în 11, am jucat şi futsal, iar acum evoluez în campionatul de minifotbal. De fotbal m-am lăsat din cauza accidentărilor. Aşa am trecut la futsal (fotbal în sală, n.a.), dar nu am regretat pentru că acolo l-am avut antrenor pe Cristian Dulca, actualul selecționer al României U21”, povestește Cosmin. Cinci ani a jucat Crăciun la Clujana, în prima divizie a Campionatului Național de futsal. Întâmplare sau nu, fostul său antrenor, Cristian Dulca, a fost și ultimul clujean care a evoluat într-o partidă la un turneu final de campionat mondial de fotbal. Se întâmpla în 1998, în Franța. La aceași ediție a Coupe du monde de football de 1998 din lotul României a mai făcut parte şi Anton Doboş, însă, fostul fotbalist de la Arieşul Turda, Steaua, sau AEK Atena, a fost mai mult rezervă la meciurile disputate de „Tricolori”.

„Nu am ştiut că a trecut aşa multă vreme de când Clujul nu a mai avut un jucător la Campionatul Mondial. Acum nu-mi rămâne decât să-i fac pe clujeni să fie mândri că vom fi din nou reprezentaţi un un turneul final de mare anvergură. Chiar dacă minifotbalul nu are încă atât de mare popularitate ştiu că vor fi alături de mine şi de echipa României, foarte mulţi fani ai acestei discipline”, spune Cosmin Crăciun. La mondialul de peste ocean participă selecționatele clasate pe primele șase locuri la Campionatul European din Muntenegru, alături de reprezentativele statelor Brazilia, SUA, Mexic, Canada, India şi Kazakhstan. Selecționata ”Tricoloră” a fost repartizatăatorită palmaresului nostru, suntem considerați favoriți, și sper să ne respectăm acest statut.

Cel mai periculos adversar din grupă este Germania, dar sunt convins că putem învinge pe oricine. Trebuie doar să ne facem jocul nostru, și să nu lăsăm spații adversarilor. Pe teren mic, dacă ai lăsat puțin spațiu e sinucidere”, spune Cosmin, care și-a propus să marcheze și de această dată cât mai multe goluri și să cucerească primul trofeu mondial la minifotbal. În SUA, echipa națională de minifotbal a României va disputa și un meci demonstrativ, în compania echipei unei şcoli de fotbal din Chicago, care este condusă de profesorul român, Cătălin Şerban, şi care se numeşte Sports 4 Childrens Future Foundation. România se întoarce în SUA pentru a juca la un mondial, după ce în 1994, pe pământ american Hagi conducea selecționata ”Tricoloră” spre cea mai mare performanță din istoria echipei naționale, care a atins faza sferturilor de finală, în care a pierdut la lovituri de departajare, disputa cu Suedia.

10433150_873735612671281_6235863234813078326_n

Eroul „minitricolorilor”

Cosmin Crăciun a fost omul decisiv al României la ultima ediţie a Campionatului European de minifotbal, disputat anul trecut în Muntenegru. Crăciun a marcat un gol de poveste, cu călcâiul, în finala cu Slovenia, câştigată de „minitricolori” cu scoul de 1-0. În penultimul minut de joc mingea a ajuns la Crăciun, după o aruncare de la margine. Clujeanul şi-a fixat adversarul și a expediat una dintre cele mai frumoase lovituri ale competiției, cu călcâiul, la colţul lung. A fost unicul gol al finalei și România a cucerit astfel, al cincelea titlu continental consecutiv. ”Categoric a fost cel mai frumos moment al meu de când joc fotbal, dar astfel de execuții nu sunt ceva neobișnuit la minifotbal.

De fapt în asta consta minifotbalul. Terenul fiind mai mic se joacă în foarte mare viteză, și atunci ești obligat să iei decizii într-o fracțiune de secundă, să încerci execuții de genul acesta, pentru că spațiile sunt mici și trebuie mereu să-ți surprinzi adversarul”, explică Crăciun, momentul său de magie de la Herceg Novi, locul de disputare a ultimei finale Europene. „Vedeta minitricolorilor” este Iulian Apostol, fost campion al României cu Unirea Urziceni, şi care în cariera lui a mai evoluat şi la Rapid Bucureşti şi Farul Constanţa. În jurul lui Iulian Apostol, selecţionerul Tiberiu Lajos, fost arbitru internațional, aranjează echipa națională de minifotbal, cea mai titrată selecționată din țara noastră, cu cele cinci titluri Europene, din tot atâtea posibile.

Minifotbal nu e futsal

Minifotbalul este „jocul de fotbal” pe teren de dimensiuni reduse, care a devenit extrem de popular în ultimii ani, în întreaga lume. Este un sport care se poate practica la orice vârstă, la această oră în România fiind legitimați peste 30.000 de jucători. Minifotbalul are o structură organizatorică bazată pe competiţii judeţene, care mai apoi trimit echipele cele mai bune, campioanle judeţene, la fazele regionale şi naţionale. Anul trecut, Cosmin Crăciun s-a calificat la turneul final alături de echipa Bentel Sistem Cluj, alături de care a cucerit medaliile de bronz, iar Cosmin a fost golgheterul turneuli final, cu 11 goluri. ”Acela a fost momentul în care am intrat în atenția selecționerului echipei naționale de minifotbal. Am prins echipa pentru Europene și am fost golgheter și în Muntenegru, cu 5 goluri”, se mândrește Crăciun. Spre deosebire de fitsal, care este o competiție structurată pe două nivele valorice, la care participă 18 echipe, minifotbalul este o disciplină de amatori, care se desfășoară după cum am amintit mai sus. La fazele finale al întrecerilor interne participă 24, respectiv 52 de echipe, la turneele finale de campionat, respectiv Cupa României.

Distribuie:

Postaţi un comentariu