Teodora Meluță, încoronare cu repetiție

Foto: Dan Bodea

Prima gală dedicată exclusiv fotbalului feminin din România a fost organizată la Cluj-Napoca, poate și în semn de respect pentru modul în care Clujul a știut să promoveze, în timp, această disciplină sportivă. Aflat încă la un nivel de popularitate destul de scăzut, fotbalul feminin se dezvoltă continuu. Unele echipe apar și dispar, dar Clujul rămâne capitala fotbalului feminin. ”U” Olimpia Cluj este campioana en-titre, iar Teodora Meluță cea mai bună jucătoare din întrecerea internă.

Foto: Dan Bodea

Două coronițe în două săptămâni
Pentru fundașul campioanei ”U” Olimpia Cluj și al echipei naționale, gala de la Cluj a însemnat o reconfirmare a valorii. Teodora Meluță a fost desemnată la începutul lunii decembrie „Cea mai bună fotbalistă” în 2018, la Gala Fotbalului Românesc, eveniment găzduit de București, același titlu primindu-l și la începutul acestei săptămâni în cadrul Galei Fotbalului Feminin. Născută la București, Teodora s-a apucat de fotbal la 9 ani și până la 14 ani a jucat și s-a antrenat numai alături de băieți. În urmă cu cinci ani a fost transferat la Olimpia Cluj și de atunci cariera ei s-a împlinit.

În martie 2015, pe când avea doar 15 ani, Teodora a debutat în echipa națională a României, fiind cea mai tânără jucătoare care a îmbrăcat tricoul primei reprezentative. „În România este destul de greu pentru o fată să practice fotbalul. Încă mai există oameni care văd fetele la cratiță și nu bătând mingea, dar eu merg înainte. Iubesc fotbalul și iubesc ceea ce fac”, spune Teodora. De-a lungul anilor alte trei fotbaliste de la ”U” Olimpia Cluj au mai cucerit titlul de „Fotbalista anului”. Este vorba despre Ștefania Vătafu (de două ori), Ioana Bortan și Andreea Voicu.

Foto: Dan Bodea

De ce Cluj, nu București
Decizia Federației Române de Fotbal de a organiza Gala Fotbalului Feminin la Cluj a ridicat ceva semne de întrebare, dar alegerea este una firească. De fapt cifrele pe care Clujul le oferă în istoria fotbalului feminin sunt grăitoare și elocvente pentru alegerea făcută. Înființată în vara anului 2010, actuala echipe ”U” Olimpia Cluj a devenit campioană la chiar prima ediție la care a participat (2010/2011), iar de atunci a cucerit de opt ori titlul național (în perioada 2011-2018) și de șase ori Cupa României.

Tot în această perioadă, Olimpia Cluj a participat de șapte ori în Liga Campionilor la fotbal feminin, organizând de trei ori (în anii 2013, 2014 și 2017), grupele preliminarii pe Cluj Arena. Cele mai bune performanțe în cea mai importantă competiție europeană intercluburi aparțin tot echipei clujene care s-a calificat de trei ori în “16”-imi (în anii 2011, 2012, 2015) și o dată în optimi (anul 2015). Mai mult, aici se poate vorbi și de stabilitate și continuitate. Din actuala echipă, cinci jucătoare, Lavinia Boandă, Ioana Bortan, Mihaela Ciolacu, Mara Bâtea și Andreea Voicu, au participat și la primul meci oficial al echipei, în victoria, scor 15-0, cu Sporting Craiova, joc disputat în septembrie 2010.

4 jucătoare de la ”U” Olimpia Cluj au fost desemnate de-a lungul anilor „Fotbalista anului”: Ștefania Vătafu (de două ori), Ioana Bortan, Andreea Voicu și Teodora Meluță

Distribuie:

Postaţi un comentariu