Tare ca stejarul, în fitness

La 17 ani era considerat unul dintre cei mai promițători jucători de rugby din România. Era component de bază al echipelor naționale de juniori și a făcut pasul spre Universitatea Cluj, iar această mutare i-a schimbat viața. În această ediție îl cunoaștem pe Ovidiu Iulian Butoeru, un tânăr ambițios, care a reușit să se remarce în toate activitățile în care s-a implicat. A fost manechin pentru cele mai importante brand-uri de îmbrăcăminte, a participat la două turnee de Campionat European, cu echipa națională de rugby și, de anul acesta, este unul dintre cei mai apreciați practicanți de fitness.

Înzestrat de natură

                      

Ovidiu Iulian Butoeru este încă tânăr în sport. La propriu. Are doar 22 de ani și s-a apucat de sport abia la 10 ani. A început cu artele marțiale, dar a renunțat destul de repede, din cauză că nu avea parteneri de pregătire. A urmat o nouă pauză, iar în 2008 a acceptat provocarea de a face cunoștință cu balonul oval. Înzestrat de natură cu un fizic impresionat, cu inteligență și o siguranță dezarmantă în execuții, Ovidiu a fost extrem de repede remarcat de antrenorii de rugby din România. Convocările regulate la loturile naționale de juniori au devenit o rutină pentru tânărul sportiv din Sibiu. Inevitabil au apărut și ofertele. ”A fost o perioadă foarte frumoasă din viața mea. Rugby-ul este un sport fantastic. Le sunt recunoscător pentru asta nașului meu, care și el a practicat rugby-ul, și unui prieten din copilărie. Ei au insistat să mă apuc de rugby”, își amintește Ovidiu. În aceiași perioadă era și un manechin de succes, prezentările de modă fiind ceva obișnuit pentru fostul rugby-ist. Transferul la Universitatea Cluj i-a schimbat viața. Mai întâi a trebuit să ia decizia dureroasă de a renunța la sportul în care era în continuare văzut ca o mare speranță. ”La rugby am renunțat doar din motive financiare, din păcate. Având în vedere faptul că este foarte prost plătit am decis să fac un curs pentru a devenii antrenor de fitness și am și ajuns la scurt timp să practic acest sport, care a devenit ulterior meseria mea. Am absolvit Facultatea de Educație Fizică și sport din Cluj, și am absolvit și cursurile de instructor fitness, la ABC FITNESS School. În această toamnă voi urma și cursuri de nutriționist. Am pornit pe un drum nou și vreau să fiu cel mai bun. Așa am fost mereu”, povestește Ovidiu.

Decizie inspirată

Pentru Ovidiu Iulian Butoeru fitness-ul înseamnă mai mult decât o meserie. Chiar dacă deja este antrenor personal, Ovidiu își dorește ca în următorii ani să concureze la cât mai multe întreceri din domeniu. ”Odată intrat în această lume lucrurile au evoluat foarte rapid. Am început să am mulți clienți, iar financiar s-a dovedit a fi o alegere inspirată, atunci când am renunțat la rugby în favoarea fitness-ului. Apoi, în primăvara acestui an mi s-a propus să particip la competiții de fitness și am acceptat pe loc. Îmi place să fiu pe scenă, îmi place să concurez și mai ales sunt foarte muncitor în ceea ce fac. Am fost și manechin o vreme, așa că scena este pentru mine parte din viață”, mai spune Ovidiu. Are deja în palmares titlul de campion al României la juniori fitness, dar a triumfat și în Cupa României și în întrecerile destinate seniorilor. Tot anul acesta și-a trecut în CV și prima medalie (bronz) la Campionatele Europene. Următoarea țintă? O clasare cât mai bună la Campionatele Mondiale de Fitness care anul acesta se vor desfășura la Bistrița Năsăud. ”Eu îmi doresc mereu să fiu bun, cel mai bun, în ceea ce fac. Pentru orice sportiv prezența la Jocurile Olimpice este visul suprem, dar fitness-ul nu este încă disciplină olimpică, deși se fac demersurile necesare includerii acestei discipline în programul Jocurilor Olimpice, poate chiar începând cu Tokyo 2020. La Campionatele Europene de anul acesta a fost o comisie olimpică să se familiarizeze cu această disciplină. Deocamdată cea mai tare competiție este campionatul mondial, care anul acesta va avea loc la Bistrița Năsăud, iar obiectivul meu este, normal, o clasare pe podium. Știu că sunt încă la început de drum, dar eu îmi cunosc calitățile. Știu că mai trebuie să lucrez la programul artistic, dar voi fi pregătit”, spune ferm Ovidiu.

Predecesori de succes

Fitness-ul este un sport care poate fii practicat de oricine, de la nivel de amator până la nivel profesionist. Dacă vă gândiți să practicați fitness-ul doar de plăcere, este bine de știu că acest lucru vă va ajuta foarte mult în ceea ce privește îmbunătățirea performanțelor individuale, dar are și o componentă medicală, în sensul în care se știe că mișcarea fortifică sănătatea trupului și a minții. În edițiile anterioare, în paginile Transilvania Reporter, am făcut cunoștință cu Vanda Hădărea și Anca Bucur. Fosta gimnastă născută în Cluj-Napoca este deja un nume legendar în fitness. Vanda trăiește de 20 de ani în Canada. Până să treacă oceanul clujeanca a urcat pe podiumul celor mai importante întreceri de gimnastică (medalie de bronz la Campionatele Europene – 1992, medalie de bronz la Campionatele Mondiale și medalie de argint la Jocurile Olimpice de la Barcelona – 1992). S-a retras la doar 18 ani, doar pentru a intra într-o lume nouă (fitness), pe care avea să o cucerească definitiv. Între 2008 și 2011 a fost neîntrerupt Miss Fitness Canada și Miss Fitness World. Cel mai recent succes în domeniu a fost repurtat de Anca Bucur. Sportiva născută la Târgu Mureș, care și-a șlefuit cariera la Cluj-Napoca, a devenit, anul acesta, ”Miss Fitness Universe” pentru a cincea oară, depășind astfel, performanța Vandei Hădărean. ”Eu mai am de muncit până să ajung la performanțele celor două sportive. În primul rând că eu fitness-ul îl practic, la nivel de performanță, doar din primăvară, chiar dacă antrenamentele în sala de forță le-am început încă din perioada în care jucam rugby. Fitness-ul nu este un sport tocmai ieftin. Însă, cu cât investești mai mult, cu atât și rezultatele sunt mai bune, iar eu vreau să devin cel mai bun”, încheie Ovidiu Butoeru.

Distribuie:

Postaţi un comentariu