Singura competiție atletică, continentală, de anvergură care are loc în acest sezon de aer liber va fi găzduită la finalul acestei săptămâni de Cluj Arena

Foto: Dan Bodea

Cei mai buni atleți din Bulgaria, Ucraina, Armenia, Republica Moldova, Serbia, Muntenegru, Kosovo, Macedonia, Turcia, Bosnia și Herțegovina, România și Croația se vor întrece la sfârșitul acestei săptămâni în cadrul Campionatului Balcanic de atletism pentru seniori. Evenimentul va fi găzduit de Cluj Arena și este singura competiție continentală de anvergură care are loc în acest sezon de aer liber.

La start se vor alinia aproximativ 300 de sportivi din 12 țări, iar între oaspeți de onoare se regăsesc Lord Sebastian Coe – președintele World Athletics, și Dobromir Karamarinov – președintele Federației Bulgare de Atletism, al Asociației Balcanice a Federațiilor de Atletism, prim-vicepreședinte al European Athletics, actualmente, președinte interimar al acestui for.

România va fi reprezentată la această competiție de o delegației formată din 64 de atleți (28 la feminin și 36 la masculin), în frunte cu patru dintre cei cinci sportivi calificați la Jocurile Olimpice de la Tokyo: Alin Firfirică (disc), Florentina Iușco (lungime), Claudia Bobocea (1.500 m) și Daniela Stanciu (înălțime). Primele două cele mai bune rezultat al concursului (1 masculin, 1 feminin), conform tabelei de punctaj World Athletics (IAAF), vor fi premiate fiecare cu suma de 3000 de euro fiecare.

Competițiile balcanice în aer liber, probe de stadion, pentru seniori, au demarat în anul 1929, la Atena, cu o ediție experimentală. Până la jumătatea ultimului deceniu al secolului XX, concursurile destinate exclusiv atleților din arealul geografic respectiv s-au numit ,,Jocuri Balcanice”, primind ulterior titulatura de ,,Campionate Balcanice”. La Istanbul (1940), s-a disputat ultima competiție înaintea celui de-al doilea Razboi Mondial.

Întrecerile s-au reluat în 1946 (Tirana-Albania) și la București (1947), dar au fost neoficiale. La masculin, primul concurs oficial s-a consumat în anul 1953, la Atena. Cu toate că au fost incluse în programul de la Tirana și București, competițiile adresate atletelor au fost oficializate de abia în anul 1957. România a găzduit, de-a lungul vremii, 9 ediții: 1937, 1947 – ed. Neoficială, 1959, 1964, 1970, 1975, 1983 și 2002, toate la București, 2014, 2015 și 2016, la Pitești.

Distribuie:

Postaţi un comentariu