Reflexe pentru viitor
Universitatea Cluj a operat mai multe împrumuturi de jucători în această vară, majoritatea pe baza prieteniei dintre Ioan Ovidiu Sabău și Gheorghe Hagi. Nu e de mirare că în vestiarul alb-negrilor au ajuns nu mai puțin de șase fotbaliști șlefuiți în academia de la Ovidiu. Dintre toți doar Cosmin Dur-Bozoancă este titular indiscutabil. A bifat toate meciurile din acest sezon, în Liga 2. Nimeni și nimic nu pare să-l clintească dintre buturi deși nu are decât 20 de ani. Fostul internațional de juniori este doar împrumutat la „U”, dar a dezvăluit că visează la ziua în care va apăra poarta universitarilor în Liga 1.
Are performanța în sânge
Este considerat unul dintre cei mai promițători portari ai României, chiar dacă numele lui nu apare constant pe vreo listă de transferuri la marile forțe ale Ligii 1. Cosmin Dur-Bozoancă s-a născut la 15 februarie 1998 la Brașov și a fost format la Academia Gheorghe Hagi. Până să ajungă la Universitatea Cluj, Cosmin a evoluat pentru echipa secundă a Viitorului, în Liga a III-a, dar a apărat poarta dobrogenilor și în două ediții ale UEFA Youth League, competiție echivalentă cu Liga Campionilor la nivel de juniori.
Cosmin Dur-Bozoancă a fost și internațional de juniori a României, având în trecut convocări la reprezentativa U17. În vara anului trecut a făcut pasul spre Liga 2. A evoluat un sezon la ASU Poli Timișoara, iar prestațiile lui au atras atenția managerului Ioan Ovidiu Sabău care nu a ezitat să-i ceară prietenului Gică Hagi să-l lase sub formă de împrumut la „U” măcar un sezon. Dacă la început părea un transfer între prieteni, Dur-Bozoancă a demonstrat că este un sportiv valoros și că își merită cu prisosință locul între primii 11 jucători ai Universității.
”De la 6 ani de când m-am apucat de fotbal asta mi-am dorit să fiu, portar. La mine nu e ca în alte povești. Eu nu am jucat nici mijlocaș, nici fundaș, nici atacant. Mi-a plăcut în poartă, mă simt bine între buturi. Pur și simplu asta mi-am dorit să joc”, își începe povestea păzitorul porții Universității Cluj. Cosmin nu are talia marilor portari din fotbalul modern, ba chiar e genul de apărător ”pitic” (1,79 m), dar reflexele și siguranța pe care o dă colegilor din apărare sunt calități peste care nu se poate trece ușor cu vederea.
”Am muncit mult ca să ajung unde sunt acum și încă mai e mult de muncă. La Universitatea este un pic mai ușor pentru că am în față o linie defensivă formată din fotbaliști cu mare experiență. Ce portar nu și-ar dori să aibă colegi precum Octavian Abrudan, Laszlo Sepsi, George Florescu, sau Gabriel Giurgiu? Sunt fotbaliști care au avut realizări importante în carierele lor, iar experiența pe care au acumulat-o îmi transmit și mie siguranță. Sunt și ceilalți băieți care fac o treabă foarte bună, iar eu nu pot să fiu mai prejos”, spune Cosmin.
Deși abia a trecut de vârsta majoratului portarul Universității nu ezită să-și mai ”certe” din când în când colegii din apărare. ”În teren nu se ține cont de vârsta. Rolul meu este să mai dau din când în când indicații apărătorilor. Comunicarea este esențială într-un meci, nu am avut probleme cu veteranii din lot, ba chiar mă încurajează permanent”, mai spune Cosmin.
Pas cu pas spre Liga 1
În urmă cu doi ani Dur-Bozoancă apăra poarta Viitorului în Liga a III-a. A prins și meciuri în Youth League, dar și în echipa națională de juniori a României. Apoi a fost împrumutat la ASU Poli Timișoara și mai departe la „U”. Nu ascunde faptul că visează momentul în care va debuta în Liga 1. ”Când crești în academia lui Gheorghe Hagi nu poți să gândești altfel decât la performanță. Nu am fost dezamăgit când am fost trimis să joc la Timișoara. Dimpotrivă, am știut că acela poate fi momentul meu. Totul depindea de mine și uite că am ajuns la Universitatea.
Pentru Viitorul meu acest pas este extrem de important, pentru că am găsit aici o echipă extraordinară. Am fost primit foarte bine de colegi și de întregul staff. Îmi place aici pentru că este un mediu potrivit pentru performanță. Aici chiar se dorește performanță și asta îmi doresc și eu de la mine”, punctează Cosmin. Nu a ratat niciun minut din actuala ediție de campionat și asta îi dă încredere, chiar dacă suporterii Universității Cluj ar vrea să vadă pe teren mai mulți fotbaliști crescuți în propriul centru de copii și juniori.
”La o echipa cu tradiția Universității Cluj este normal să existe o permanentă presiune, chiar și din partea suporterilor pentru că ei au un rol foarte important în existența acestui club. Ei sunt meci de meci alături de echipă, e normal să sufere atunci când rezultatele nu sunt cele dorite, dar și noi suferim la fel de mult. Nu cred că există o problemă între fani și jucătorii veniți la echipă, chiar și sub formă de împrumut. Eu asta mi-am propus când am venit aici, să mă impun și să joc meci de meci. Sunt titular și sper să fie la fel și în continuare.
Simt că am crescut aici, la Universitatea. Pentru un portar tânăr este foarte important să aibă jocuri, iar Liga a doua este locul ideal în care să capeți încredere. Am mai și greșit, dar pe teren nu e loc de regrete. Mereu îmi fac autocritica după meciuri, niciodată în timpul jocului”, mai spune Cosmin. Visul lui de a juca în Liga 1 este la doar câteva luni distanță, însă drumul spre elită e anevoios, iar Dur-Bozoancă știe foarte bine acest lucru.
”Îmi place totul la Cluj. Orașul e frumos, e activ, iar echipa are foame de performanță. Îmi doresc enorm să debutez în Liga 1 în tricoul Universității, dar e mult până la acel moment. Eu am fost educat să muncesc pentru ceea ce îmi doresc. Știu că va veni și acel moment. Suporterii ne împing de la spate meci de meci, fie că jucăm acasă, fie în deplasare, dar ei nu intră pe teren. Aici noi trebuie să răsplătim încrederea lor și acest lucru nu-l putem face decât prin muncă și rezultate”, încheie Cosmin.