Miza pe viitor! Trei jucătoare de la ”U” Olimpia Cluj, convocate în premieră a echipa națională

Foto credit: Ștefan Martinescu

Echipa națională feminină de fotbal a României a ratat în avans calificarea la turneul final al Campionatului European de anul viitor din Anglia. După cinci jocuri disputate România este la 9 puncte în urma Belgiei, ocupanta locului 2 din grupa H și la 10 puncte distanță de liderul Elveția. Astfel, pentru ultimele trei partide rămase de disputat în preliminarii, selecționerul Mirel Albon a decis să dea șanse mai multor jucătoare extrem de tinere, pe care le-a convocat în premieră la echipa națională.

Între acestea, nu mai puțin de trei fotbaliste sunt de la multipla campioană a țării, ”U” Olimpia Cluj. Este vorba despre Adina Borodi, Carmen Marcu și Antonia Bratu. Tricolorele se vor reuni la finalul acestei săptămâni la Centrul Național de Fotbal Mogoșoaia, unde se vor pregăti până pe 21 octombrie, când este programată deplasarea în Lituania. Partida se va desfășura pe 23 octombrie. După acest joc, tricolorele vor reveni în țară, unde vor întâlni selecționata Elveției, la Centrul Național de Fotbal Mogoșoaia, pe 27 octombrie.

„Miza acestor convocări este viitorul echipei naționale. Avem deja multe jucătoare peste 30 ani și, luând în calcul situația actuală, în care ne lipsesc 12-14 jucătoare care ar fi putut face parte din lot (accidentări, restricții din cauza virusului COVID-19, dezacordul cluburilor la jucătoarele din campionatele externe), ne-am gândit că este un moment potrivit să chemăm alături de noi câteva din cele mai talentate junioare din țară.

Din păcate, nu mai avem nicio șansă de calificare la europeanul din Anglia, după meciurile din septembrie și atunci a considerat că este foarte important pentru aceste jucătoare tinere, unele chiar foarte tinere, să aibă șansa de a se pregăti alături de senioare, iar unele dintre ele, în funcție de cum se vor prezenta la antrenamente, ar putea chiar să debuteze într-un meci oficial la prima reprezentativă. Credem că pot deveni soluții viabile pentru naționala feminină dacă vor respecta planul nostru de pregătire.

Știu că multă lume se gândește că, în condițiile în care nu ne-am calificat la EURO, nu avem șanse de calificare la următoarea campanie, însă ținând cont că FIFA a mărit numărul echipelor prezente la Cupa Mondială din 2022 de la 24 la 32, eu cred că avem șanse reale. Poate că este un obiectiv îndrăzneț, însă dacă vom avea apte majoritatea jucătoarelor aflate în vederile noastre, cred că fața României va fi cu totul alta”, a declarat selecționerul clujean al Românie, Mirel Albon.

Din cele 20 de jucătoare convocate pentru meciurile cu Lituania și Elveția nu mai puțin de 11 sunt legitimate la ”U” Olimpia Cluj. La Turneul Final de anul viitor, găzduit de Anglia, se califică câștigătoarele celor 9 grupe alături de cele mai bune trei locuri doi. Celelalte șase ocupante ale pozițiilor secunde vor disputa un play-off în sistem tur-retur însă. România mai are de jucat cu primele reprezentative ale Lituaniei, Elveției și Croației.

CLASAMENTUL GRUPEI H ÎN PRELIMINARIILE UEFA WOMEN’S EURO 2021

Elveția 6 5 1 0 18-2 16
Belgia 6 5 0 1 24-5 15
ROMÂNIA 5 2 0 3 8-14 6
Croația 6 1 1 4 6-18 4
Lituania 5 0 0 5 1-18 0

 

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu