Jose Miguel Viñals, consul onorific al Spaniei la Timișoara: „Padel nu este o modă, este un sport care prinde tot mai mult teren în România. Acum și la Cluj ”

Foto: Dan Bodea

După București și Timișoara, Clujul va avea începând cu această lună primele două terenuri de padel din Transilvania, intrând astfel în rândul orașelor care adoptă un sport recent intrat în circuitele competiționale, dar extrem de popular atât în rândul iubitorilor de tenis cât și a publicului de toate vârstele.

Cu doar câteva zile înainte de finalizarea terenurilor de la Cluj, la baza sportivă Winners Sports Club, am aflat de la domnul Jose Miguel Viñals, consulul onorific al Spaniei la Timișoara și, totodată, unul dintre cei mai activi promotori ai padelului în România, ce înseamnă acest sport și cui i se datorează popularitatea lui.

„Padel este un sport nou, puțin cunoscut în România. Primele terenuri s-au instalat la București în 2013, apoi compania noastră a instalat în 2015 două terenuri la Timișoara, tot pentru un club sportiv după ce proprietarul a văzut cât de popular era acest sport în Spania. Padelul a apărut în jurul anilor 1970, fiind inventat în America Latină și introdus în Spania, mai exact în orașul Marbella. Timp de 25 de ani a fost un sport doar pentru o anumită elită economică. Începând cu anii 2000, când șeful guvernului de atunci a spus că joacă padel, lumea a devenit tot mai interesată. Padel s-a extins apoi în toată Spania și astăzi este, după fotbal, sportul cel mai jucat. Sunt peste zece mii de terenuri de padel în toată Spania în acest moment și crește extrem de rapid în toată lumea”, a precizat Jose Miguel Viñals pentru Transilvania Reporter.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Cristina Beligăr

Foto: Cristina Beligăr

Padel este un sport foarte dinamic, un sport de rachetă, nu foarte solicitant. Se joacă în pereche, cu fileu, într-un teren mai mic decât o partidă de tenis, respectiv într-un teren de 20/10 metri. Scorul se ține exact ca la tenis. Regulile sunt asemănătoare cu cele din tenis, cu diferența mare că se joacă cu pereți. Dacă la squash se joacă împotriva peretelui, la padel jucătorii se ajută de perete pentru a-și incomoda adversarul. „Nu strică să ai cunoștințe de trigonometrie”, glumește domnul Jose Miguel Viñals, cu referire la unghiurile pe care trebuie să le calculezi pentru ca mingea să ajungă din perete de sticlă în terenul adversarului. În padel nu exista out, regula principală fiind ca mingea să aterizeze pe partea cealaltă a fileului și să nu atingă de două ori suprafața de joc. Dacă mingea sare din teren, jucătorul poate să iasă pur și simplu pe ușă afară să lovească mingea înainte sa atingă pământul și daca retrimite în teren, punctul continuă. „Padel nu este un înlocuitor pentru cei care nu joacă tenis. În România am auzit un lucru foarte ciudat, că cei care nu știu tenis, joacă padel. Mari jucători de padel sunt Rafael Nadal și Serena Williams și ei cred că ei știu „ceva” tenis. Padel nu este agresiv, este foarte social, permite echipe mixte, nu este foarte solicitant și este perfect pentru copii. Faptul că într-o suprafață relativ mică sunt doi jucători, înseamnă că fiecare joacă și fiecare are un rol. Nu necesită timp foarte mare pentru a învăța padel, ca în cazul tenisului”, precizează Jose Miguel Viñals, totodată reprezentant al companiei Teren Padel.

Primele terenuri de padel din România, pe care compania reprezentată de domnul Jose Miguel Viñals le-a construit, au fost instalate la Dumbrăvița, lângă Timișoara, în cadrul unui club sportiv nou, care nu avea niciun client înainte de a deschide clubul. „La început lumea era foarte reticentă, dar imediat cunoscătorii de tenis au vrut să încerce. Am organizat două campionate anul trecut și așa a început să devină tot mai popular. La Cluj avem avantajul că există deja o clientelă care joacă tenis de mult timp și atunci pot găsi în padel o completare. De cealaltă parte ne bazăm și pe publicul care din curiozitate va dori să afle ce înseamnă acest nou sport”, declară Jose Miguel Viñals.

Imagine din timpul instalării terenurilor de padel la Winners Sports Club/Foto: Dan Bodea

Imagine din timpul instalării terenurilor de padel la Winners Sports Club/Foto: Dan Bodea

Cele două terenuri de padel inaugurate la Cluj, în Parcul Rozelor, sunt construite folosind cea mai nouă tehnologie în domeniu, fiind dotate cu nocturnă și gazon artificial care amortizează șocurile protejând articulațiile jucătorilor și oferind o experiență de joc plăcută.

„Padel a explodat în Spania când eram deja în România, eu venind aici în 2007. Nu am jucat până atunci, dar țin minte că în 2009 îmi spunea cineva că ar trebui să introduc padel în România. Nu era domeniul meu de activitate, dar cu timpul m-a atras tot mai mult. La Timișoara am găsit persoana adecvată și, împreună, am pus la cale totul. După ce am deschis terenurile la Timișoara, am primit foarte multe cereri din toată România și tuturor am trimis ofertele. Eu recomand instalarea a cel puțin două terenuri de padel. Ceea ce solicităm clientului este să aibă șapa de beton pregătită în momentul în care noi venim pentru instalare. Șapa respectivă poate costa în jur de 4000-5000 de euro, dar de asta se ocupă clientul. Costurile pentru un teren se pot ridica la 16.000 de euro, plus transport. Astfel, costul total al unui teren de padel nu ar trebui să depășească foarte mult suma de 20.000 de euro. Desigur, depinde de dorința clientului pentru ce fel de nocturnă sau pentru ce alte facilități optează. Palete de Padel se găsesc la diferite prețuri în funcție de standardul de calitate, de la 70, la 250 de euro. Inițial, cluburilor le recomandăm ca echipamentul să fie oferit gratuit pentru a promova cât mai mult acest sport”, explică domnul Jose Miguel Viñals.

În 2015, numărul terenurilor de padel în Italia a crescut cu trei, ajungând la un număr aproximativ de 150 de terenuri, în Franța există deja peste 200 de terenuri, iar ritmul de creștere este foarte mare și în Anglia, Suedia sau Germania. De asemenea, potrivit consulului onorific al Spaniei la Timișoara, există deja foarte mare interes ca padelul să devină sport olimpic. Cei mai buni jucători de padel sunt în Argentina și Spania. „Este un sport foarte folosit de asociațiile care vor să adune fonduri pentru cauze sociale și este un sport frumos de văzut. Padel nu este o modă, ci prinde foarte bine și creează o anume dependență. Există anumite companii din România, de exemplu, care își implică angajații în acest sport pentru că este foarte accesibil și nu prezintă riscuri de accidentare. Ne dorim să avem o federație de Padel și în România și ar fi minunat ca începând cu 2017 să avem competiții între cel puțin trei orașe”, afirmă Jose Miguel Viñals.

Jose Miguel Viñals,   consulul onorific al Spaniei la Timișoara/Foto: Dan Bodea

Jose Miguel Viñals, consulul onorific al Spaniei la Timișoara/Foto: Dan Bodea

Instructorul David Fernandez/Foto: Cristina Beligăr

Instructorul David Fernandez/Foto: Cristina Beligăr

Echipa de antrenori ai Winners Sports Club se va perfecționa în cadrul unui stagiu de pregătire susținut de David Fernandez, instructor certificat și proprietarul unui renumit club de padel din Spania, 7Padel. Cursurile sunt deschise publicului în zilele de 16 și 17 mai, astfel încât toți clujenii care doresc să învețe padel sunt așteptați în Parcul Rozelor pentru sesiuni gratuite se inițiere susținute de catre David Fernandez și antrenorii Winners.

Terenul se închiriază cu un tarif între 50 si 80 de lei pe oră, în funcție de momentul zilei, ceea ce înseamnă, în condițiile în care sunt întotdeauna 4 jucători pe teren, un cost individual cuprins intre 12, 5 și 20 de lei. Echipamentul de joc este oferit gratuit de clubul Winners fiecărui jucător.

„Îmi place Clujul și este un oraș foarte occidental din multe puncte de vedere și este un splendid competitor pentru Timișoara la titlul de Capitală Culturală Europeană. Va câștiga orașul cel mai bun”,  Jose Miguel Viñals, consulul onorific al Spaniei la Timișoara

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu