Iarna marilor reveniri în Liga 1

Ciprian Marica, Adrian Mutu şi nu în ultimul rând Dumitru Dragomir reprezintă indiscutabil marile „lovituri” date de cluburile din Liga 1, Steaua, ASA Târgu Mureş şi FC Voluntari. Ieşiţi cam de multă vreme pe uşa din dos a fotbalului, Marica şi Mutu au înţeles că doar acceeptând să o ia de la capăt, de jos, ar mai putea avea o şansă, şi aceea infimă, să revină în atenţia suporterilor fotbalului intern şi, implicit, a selecţionerului Anghel Iordănescu. Au înţeles că la vârsta lor, 31 de ani în caul lui Marica, respectiv 37 în cel al „Briliantului”, doar o eventuală convocare în lotul cu care România va abirda europeanul de fotbal din Franţa, le-ar mai putea aduce o ultimă satisfacţie sportivă. În cazul lui Dumitru (Mitică) Dragomir e altceva. Fostul şef de la Ligă nu a scăpat de vechile obiceiuri şi brusc i s-a făcut dor de fotbal.

De la ”nu revin”, la ”joc și gratis”

Ciprian Marica a ales să joace pentru campioana Steaua, deşi aproape un an de zile a sperat că vreun club, oricât de mic din Europa, îi va satisface poftele salariale, să recunoaştem exagerate pentru ceea ce a oferit fotbalistul în ultimii 3-4 ani. Ba chiar la sfârșitul anului trecut anunța că nu se va întoarce niciodată în România, pentru că, Liga 1 nu se ridică la valoarea lui. Suprinzător, însă, Marica nu va juca pe bani, ci va face voluntariat la Steaua. Atacantul i-a cerut finanţatorului George Becali un salariu mediu pe economie. Venitul lui Marica nu va depăşi leafa unui manager de supermarket din România. „Îi dau un milion de euro dacă ne duce în grupele Ligii”, a anunţat finanţatorul campioanei. Ciprian Marica a negociat la sânge revenirea în Liga 1, şi chiar s fost dat dispărut, imediat după ce Becali anunţase, cu surle şi trâmbiţe, transferul atacantului la Steaua. În cele din urmă Marica a semnat cu gruparea roş-albastră un acord cu numeroase clauze. Contrar obiceiului, atacantul nu a avut pretenţii materiale exagerate. Vrea doar să-şi relanseze cariera. Internaţionalul român i-a cerut lui Becali un salariu mediu pe economie, în valoare de 1900 de lei pe lună. Pare incredibil, dar în această situaţie, Marica va avea un venit similar cu cel al unui contabil într-o corporaţie, un manager de supermarket sau o secretară. Mai mult, Becali este extrem de permisiv cu Marica.

Contractul cu Steaua îi va permite jucătorului să plece oricând doreşte, dar conţine şi o clauză bombă. Vîrful de 30 de ani va încasa o primă de un milion de euro dacă se va califica cu Steaua în grupele Ligii, cu condiţia să joace în majoritatea partidelor din preliminarii. Obsedat de ideea de a juca la Euro, Ciprian Marica a refuzat în această iarnă pe Dinamo, echipa sa de suflet. Statistic vorbind, trădarea lui Marica este o banalitate. Sau altfel spus, trădarea a fost la mare căutare de-a lungul istoriei. Ciprian Marica a devenit al 59-lea jucător care a evoluat pentru ambele rivale de moarte, Dinamo şi Steaua. Lista fotbaliştilor care au îmbrăcat tricoul ambelor combatante este lungă, dar puţine nume s-au remarcat atât în Ghencea, cât şi Ştefan cel Mare. Bogdan Stelea, Adrian Matei, Jean Vlădoiu, Ionel Dănciulescu sau Cătălin Munteanu reprezintă o parte dintre jucătorii notorii care au scris istorie şi de o parte, şi de cealaltă a baricadei. Însă, istoria recentă a trădărilor nu îi este favorabilă lui Ciprian Marica. Ultimii dinamovişti care au înşelat aşteptările suporterilor şi au făcut trecerea la Steaua nu au reuşit să se impună printre „roş-albaştri”. Luchin, Ţucudean sau Tamaş au dezamăgit nu doar suporterii ci şi pe teren când au făcut acest pas. Şi totuşi, Marica îşi propune să impresioneze pentru a ajunge la Campionatul European.

Și Mutu joacă gratis

La scurt timp după oficializarea transferului lui Marica la Steaua, și Adrian Mutu a parafat o înțelegere, cu vicecampioana României, ASA Târgu Mureș. La fel ca și bunul său prieten, Mutu nu a avut pretenții financiare, ba chiar a acceptat să fie plătit doar la sfârșitul campionatului în curs. Și ”Briliantul” vrea cu orice chip la Euro. La cei 37 de ani știe că doar prin campionatele asiatice, sau cele de la anitipozi va mai putea prinde un ultim contract de profesionist. ”A fost o rundă de negocieri destul de ușoară, am dovedit că suntem o echipă care îl dorește cu adevărat, deși a avut și alte oferte din România. Principalul criteriu nu a fost cel financiar, pentru că Adi avea nevoie de o echipă puternică, la care să joace și la care să revină în formă maximă. De altfel a acceptat chiar să fie plătit doar la finalul sezonului”, a spus preşedintele vicecampioanei ASA, Bogdan Mara. Înainte de a semna cu echipa ardeleană, Mutu a mai fost ofertat de Rapid și de Pandurii, dar au fost zvonuri și despre un posibil transfer la Steaua. ”Cred ca ASA e o echipă solidă, e o alegere pe care am făcut-o, crezând în această echipă. Nu vreau să intru în polemică, să spun cu cine am discutat. Am preferat o echipă din România, chiar dacă aici voi juca pe gratis, decât să merg în Japonia sau Australia pentru bani. Aș minți dacă aș spune că participarea la Euro nu e un obiectiv foarte mare. O să vedem, în primul rând vreau să mă pregatesc bine, să joc bine și apoi vom vedea”, a spus Mutu la momentul semnării contractului cu ASA.

Mitică își face echipă pe cumetrii

Mitică Dragomir

Mitică Dragomir

Cel de al treilea nume sonor care a ales să revină în Liga 1 este fostul șef al Ligii Profesioniste de Fotbal, Dumitru Dragomir. A fost înscăunat președinte la FC Voluntari, o echipă apărută pe harta fotbalului, de nicăieri. Cum va salva Mitică echipa de la marginea Bucureștiului a dezvăluit-o chiar el. ”Primarul din Voluntari (Florentin Pandele n.a.) e destul de apropiat de unii patroni care-i sunt rude şi am zis şi io că ăla dacă-i e rudă poate îi dă şi un jucător primarului meu nu? Mai ales că individul e prieten şi cu mine”, a explicat Mitică, făcând aluzie la faptul că finanțatorul Stelei, George Becali, este nașul de cununie al primarului din Voluntari, dar și bun prieten cu Dragomir. Influența pe care a avut-o de-a lungul anilor în rândul conducătorilor de cluburi din România îi dau speranțe noului șef de la FC Voluntari. Admite totuși că echipa poate retrograda, dar nu cu el președinte. ”S-ar putea să şi retrogradăm, dar eu mă zbat să nu retrogradăm. Trebuie să aducem 2 – 3 jucători de valoare pentru că nu joc nici eu nici domnul primar. Eu voi coordona tot. Dacă se întâmplă ceva vina este a mea, dar am să mă zbat de dimineaţa până seara să fac o echipă bună cu rezultate deosebite. Să nu credeţi că eu mă voi zbate în coada clasamentului în viitor”, a dat asigurări Mitică.

[stextbox id=”custom”]

Mutu, mai scump ca Marica

Cluburile ASA Tîrgu Mureş şi Steaua au scos deja la vânzare tricourile noilor vedete din fotbalul românesc. Concluzia este că Mutu se vinde mult mai scump decât Marica. Un tricou al „Briliantului” se poate achiziţiona cu suma de 169 de lei de la magazinul oficial al mureşenilor sau la comandă de pe site-ul grupării ASA. Preţul este aproape dublu faţă de replica rivalului din capitală. Mai precis, tricoul cu Marica costă 100 de lei, adică, cu 70 de lei mai puţin decât cel al lui Mutu. Conducerea mureşenilor poate obţine un venit semnificativ în urma comercializării tricourilor cu Mutu. Matematic vorbind, la o mie de replici vândute, ASA ar încasa suma de 38 de mii de euro. Steaua, în schimb, s-ar mulţumit cu de 22 de mii euro dacă Marica se va dovedi la fel de popular.

[/stextbox]

Distribuie:

Postaţi un comentariu