Gabriela Mărginean, singura sportivă din Cluj care va participa la Jocurile Olimpice

Gabriela Mărginean / Foto: Dan Bodea

Clujeanca Gabriela Mărginean, una dintre cele mai titrate baschetbaliste în activitate, va participa la Jocurile Olimpice de la Tokyo, conform anunțului Consiliul Director al Federației Române de Baschet care a aprobat componența lotului feminin olimpic de baschet 3X3 care va face deplasarea în Japonia.

Din lot vor face parte șase sportive și 2 membri ai staff-ului. Jucătoarele sunt Gabriela Mărginean, Sonia Ursu, Ancuța Stoenescu, Claudia Cuic, Gabriela Irimia și Anca Sipoș, iar staff-ul este format din antrenoarea Tatiana Gallova și kinetoterapeutul Mircea Nuțescu.

De la ”U” Cluj, în cele mai puternice campionate ale lumii
Gabriela Mărginean s-a născut în Cluj-Napoca, în urmă cu 34 de ani, și este una dintre cele mai bune jucătoare din ultimul deceniu.

În 2006 baschetbalista a plecat în SUA, la Drexel Dragons (NCAA), de la Universitatea Cluj, reușind în cei patru ani de colegiu să devină cea mai bună marcatoare a CAA (Colonial Athletic Association), cu 2.519 de puncte şi o medie de 20, 5 puncte pe meci, potrivit WNBA.

Mărginean a primit și titlul de „Jucătoarea anului”, în 2010, și tot atunci devenea doar a doua sportivă din România care a evoluat în baschetul profesionist nord-american, la Minnesota Lynx.

Ulterior s-a întors în Europa și a evoluat la Panathinaikos Atena, Arras Pays d’Artois (Franța), CSM Târgoviște, Istanbul Universitesi BGD S.K și Agu Spor Kulubu (ultimele două din Turcia).

Cea mai bună perioadă a carierei a petrecut-o în Spania, la Perfumerías Avenida Baloncesto, între 2015-2020, câștigând trei titluri, patru Cupe și două Spercupe ale Spaniei. În sezonul 2020/2021, clujeanca a fost legitimată la gruparea franceză Landernau Bretagne Basket.

Țintește o medalie la JO
Alături de echipa României de baschet 3×3, Gabriela Mărginean este singura sportivă originară din Cluj-Napoca care e sigură de prezența la Jocurile Olimpice de vară din Japonia (din 2021).

Declarată de mai multe ori „Jucătoarea română de baschet a anului”, Mărginean este, printre altele, căpitanul echipei naționale feminine de baschet a României, atât în varianta clasică, cât și a reprezentativei de baschet 3X3.

După ce a produs cea mai mare surpriză din sportul românesc, în 2019, când s-a calificat la JO, alături de echipa 3×3, clujeanca se vede chiar pe podiumul celei mai importante competiții sportive planetare.

„Am sperat că vom ajunge acolo și am reușit. E o performanță enormă, un eveniment istoric. Sunt doar opt echipe calificate, deci șansele de medalii sunt mari. Câștigi trei meciuri și medalia e a ta. Ne batem pentru medalii, dacă tot mergem acolo”, spune Gabriela Mărginean.

România este o țară cu tradiție în aceasta variantă simplificată a baschetului clasic, competiții de baschet 3X3 fiind organizate de mai bine de 10 ani sub moto-ul „Din strada, la Jocurile Olimpice”. De asemenea, prima ediție a Campionatului European de baschet 3X3 masculin a fost organizată în 2014, în România, în Piața Universității din București.

Baschetul 3×3 apare pentru prima dată în calendarul olimpic la Tokyo 2020, datorită unui demers al Comitetului Olimpic Internațional de a atrage un public tânăr spre sport. România a mai participat o singură dată la Jocurile Olimpice, la Helsinki, în 1952, atunci când echipa masculină a pierdut ambele meciuri disputate cu Italia și Canada.

S-a stabilit programul turneului olimpic de baschet 3X3
Federația internațională de baschet a anunțat, luni, programul meciurilor din cadrul turneelor olimpice de baschet 3×3, cu naționala feminină a României printre participante. Conform sistemului și calendarului FIBA, cele opt echipe calificate la turneele de baschet 3×3 din cadrul Jocurilor Olimpice de la Tokyo vor juca în faza inaugurală după sistemul „fiecare cu fiecare”, urmând să fie realizat un clasament după ce fiecare echipă a acumulat câte 7 meciuri.

Ulterior, echipele situate pe locurile 1 și 2 în acest clasament vor avansa direct în semifinale iar echipele clasate pe locurile 3-6 vor juca în faza sferturilor de finală, în vreme ce echipele de pe locurile 7 și 8 vor fi eliminate.

Programul oficial al meciurilor pe care naționala feminină olimpică a României le va susține la Tokyo este următorul:
24 iulie 2021
China – România
România – Japonia
25 iulie 2021
România – Italia
România – SUA
26 iulie 2021
Mongolia – România
România – Comitetul Olimpic din Rusia
27 iulie 2021
Franța – România

În seara zilei de 27 iulie sunt programate sferturile de finala iar în data de 28 iulie vor avea loc semifinalele și finalele.

Distribuie:

Postaţi un comentariu